Külkedisi İsmet askere giderken annesi, kendisine derdi:
-Külkedisi oğlum! Artık büyüdün! Sağlıklı her Türk genci gibi sen de askere gidiyorsun! Bize, ne mutlu! Seni, bu vatana bir asker olarak yetiştirmek şerefine eriştik. Sen, artık Külkedisi İsmet değil bir Mehmetçik İsmet oldun! Oğlum, vatan görevi yapmak için kıtana gidiyorsun! Vatan görevi mukaddestir. Asker ocağına, peygamber ocağı derler.
Yedi köy halkı kendi aralarında senin için epeyce miktarda para toplamışlar. Bu para, bizim için büyük para! Bu paranın bir kısmını al yanında götür. Kalan kısmı, askerlik dönüşü sana maddi destek olur. İktisatlı ol. Paranı har vurup harman savurma! Kendi paranda olsa, o paranın bir milli servet olduğunu bil! Devlet ve millet malına, kendi malına sahip çıkar gibi sahip çık.
Anadolu kültüründe, insanlar arsında yardımlaşma ve dayanışma vardır. Bu yardımlaşma ve dayanışmalar toplumu ayakta tutan en önemli unsurlardan birisidir. Yardımlaşma ve dayanışmalar sevgi ve saygı bağlarının gelişmesine sebeptir. Bu usul güzel bir örf ve adettir. Yolun açık olsun! Sütüm sana helâl olsun!
Sakın, izinsiz hiç kimsenin hiçbir şeyine el uzatma! Yalan konuşma. Ortalık bulandırmak için olur olmaz konuşma! İnsanlar arasına nifak sokma! İyilerle arkadaş ol! Arkadaşların arasında gammazlık yapma! Sakın, insanların birbiriyle arasını bozmaya kalkışma.
Büyüdün asker oldun. Belki de asker de çavuş olacaksın! Kendi etki ve yetki alanında sevk ve idare yetkisine sahip olacaksın! Hiçbir zaman görev ve yetkini kötüye kullanma. Mahiyetindeki insanlardan suç işleyenler olabilir. Suçlu ile suçsuzu iyi ayırt et! Suç işleyip işlemediğini kesin bilmediğin o insanları işledikleri suçlardan ötürü suçlamadan önce savunmalarını al! Haksız bir suçlama ile karşı karşıya kalmış olan olabilir. Suçlu cezasını çekmedikçe adalet tecelli etmez! Suçlular cezasız kalırsa, suçsuzlar eza görür. Suçsuz insanların cezalandırılması hangi vicdanlarda yer bulur? İnsanları afaki şeylerle suçlama! İnsanları zan altında bırakacak şekilde suçlama! İddia eden iddiasını ispatlamak zorundadır. Suç isnat edilen insanların işledikleri suçlarda kasıt veya kusurlarını iyi tespit et! Suçluları adalete teslim et!
Öfken, merhametini geçerse; adalet kantarının topuzunu kaçırırsın! Adalet, öfke ile merhametin denge unsurudur. Unutma ki, Allah’ın rahmeti azabını geçmiştir. Allah’ın merhameti gazabını geçmeseydi güneşin sıcaklığı her şeyi yakardı. Allah’ın şefkati, gazabını geçmeseydi rüzgârlar her şeyi dondururdu. Yavrum, Allah’ın merhameti, şefkati ve adaleti olmasaydı dünyada yaşam olur muydu?
Yavrum, yeryüzündeki her insanın Allah’ın bir halifesi olduğunu unutma. Çünkü Allah, meleklere, ben yeryüzünde bir halife yaratacağım buyurdu. Sonra, insanı yarattı. Allah’ın kendisini temsilci olarak yarattığı bir insan; Allah’ın azametini, kudretini, adaletini ve merhametini nasıl unutur?
Hiçbir zaman intikam duyguların zulme dönüşmesin! İnsana intikam duygusu yakışmaz. İnsana adil olmak yakışır. Allah, zulüm yapan zalimleri sevmez. Allah, azgınlık yapanları da sevmez. Osmanlı’nın kurucusu Ertuğrul Gazi’nin oğlu Osman Gazi’ye tembihlerini unutma! Tarihe bakıldığında büyük felaketlerin nedeninin insanların kendi azgınlıkları sebebiyle olduğu görülecektir. Allah, hiçbir insana zulüm etmez. Zulüm yapanı da sevmez. Yedi köy, Külkedisi İsmet’i dualarla askere uğurlar. Onu tren istasyonuna kadar at arabaları eşliğinde götürürler.
Külkedisi, iki yıl askerlik yapar. Askerden çabuk terhis olmak için izin kullanmaz. Askerliği sırasında her çarşıya çıkışında Amasya’nın Elma Dağındaki su kanalına gider. Ferhat’ın Şirin’i aşkı uğruna kazdığı su kanalını ziyaret eder. O’nun bu ziyaretinden asker arkadaşları mana çıkarmaya çalışırlar. Fakat köydeki lakabının Külkedisi olduğunu asker arkadaşlarına bir türlü söylemez.
Ömrünüz uzun, Kazancınız bereketli olsun! Hoşça kalın! Dostça kalın!