“Seçimler” yaklaşıyor. Zamanında -ki bir parça öne alınması olası- yapılırsa şunun şurasında 5,5 ay gibi bir zaman dilimi var. Bu kez seçmen iki sandıkta oy kullanacak. Biri Cumhurbaşkanını, diğeri de sandık bölgelerinde milletvekillerini seçmek üzere.  O nedenle “seçimler” çoğulunu kullandım.

Öyle de, daha seçim tarihi bile belli olmamasına karşın, “seçim havası” rüzgarları çoktan esmeye başladı. Bu rüzgarın bereketli yağışları da beraberinde getirmesini dileyelim ama, görünen pek de dileğimize uyar cinsten değil!..

Bunu seçim sonucuna bağlı olarak söylemiyorum. Ona bakılırsa 6’lı masanın blok olarak temsil edildiği muhalefetin yüzde 60’ı aşan bir üstünlüğü var gibi görünüyor. Demek istediğim, bugünlerde esen seçim öncesi hava. Barometreye bakılırsa öyle “bereketli yağış” yerine;

-Fırtınalı günlere gebe gibiyiz!..

Muhalifler de eleştirdiler.

O hava, hafta başında hissedilmeye başladı…

Önce 6’lı Masa’nın uzun zamandır hazırlığını yürüttüğü 84 maddelik “Anayasa önerisi” açıklandı. Geneli itibariyle Anayasacı hukukçular ve kamuoyu genelinde olumlu görüşler çıktı ardından. İlk eleştiri masanın kimi siyasetçilerinden;

“Öneriler güzel ve yerinde. Ancak halk ne anlar o maddelerden. Beklentisi, yaşadığı hayat pahalılığı ve bunun karşısında gelirlerinin nasıl artacağı.”

Buna “muhalif” kabul edilen kanalların kimi yorumcuları da biraz daha alt perdeden olsa da katılmazlık edemediler. Hatta, Cumhur İttifakı’nın 1 yılı aşkın süredir her fırsatta yenilediği “adayınız kim?” sakızına sarılmadan edemediler!.

Buna karşılık 6’lı Masa’nın sözcüleri büyük çoğunlukla Anayasa’da değişiklik önerilerini, her biri bir yönüyle ele alarak savunmaya başladılar. Onlar da özetle şöyle;

“Bu öneriler bir anlamda yol haritamızdır ve ana hedefimiz olan güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin olmazsa olmazıdır. Kaldı ki, yeni bir “devlet binası” inşaa ederken çatıdan başlanmaz. Önce sağlam bir temel atılır, yapı bunun üzerine inşa edilir. Yaptığımız budur.

7 yıl yetmez 15 olsun!

Millet ittifakının bu atılımına karşılık, Cumhur ittifakı da boş durmadı elbet. Adeta ittifakın sözcüsü görüntüsünü iyice pekiştiren MHP lideri Devlet Bahçeli’den geldi ilk tepki. Bahçeli, bir gazetenin internet sayfasında ifadesini bulduğu gibi;

-Sıra Anayasa değişiklik tasarısına gelince, sesini yükselttikçe yükselti!

Elinde bir kitapçığı sallayarak “Cumhuriyetin 100. Yılında bizim 100 maddeden oluşan teklifimiz burada. Yüzüncü yılı güçlendirilmiş Cumhurbaşkanlığı sistemini anlatan yeni anayasa buradadır.”

Sözlerinin arasına, Cumhurbaşkanın 7 yılda bir seçilme önerisine takıldığını da ima edercesine “Biz de 5 yıldan 3 dönem dersek ne söyleyecekler” deyiverdi. Ne demek istediği pek anlaşılmadı ama kimi ekran yorumculara buna da anlam yüklemeye çalıştılar.

Bahçeli’nin bu kesin ve keskin çıkışına karşın, AKP’nin genel başkan yardımcılarından biri daha bir “mülayim” davrandı doğrusu! Mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bazı yönlerinin “revize edilebileceği” anlamına gelen ifadelerle “Keşke bize de gönderselerdi taslağı” diyecekti.


***


Bu haftaya 6’lı Masa liderlerinin Anayasa çalışması damga vurdu. Bugünden anlaşılan haftanın sonu da, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir süredir duyurduğu “Vizyon açıklamışı” ile son bulacak.