İlkokul dördüncü sınıftan beri sözlük ve atlas irdelerim. TDK ‘nün sözlüğü, atlas, ilmihal ve Kur’an mealiyle Çalışma masamın üzerinde durur. Onlar yaşam kültürü zenginliğidir. Kelime hazinesi dar olanın konuşması, kültürü, tarihi, coğrafi bilgisi yavan olur. Dünya ve ahiret refahı için insana servet lazım! Müslümanın öncelikli serveti aklı ve Kur’an’ı anlayışıdır. Bu servete kavuşmak Kur’an-ı doğru okumak, yeterince anlamakla olur. Serveti kazanmak kadar harcamasını bilmek gerek. Aksi, felakettir. Serveti kazanırken ya da harcarken helâl ile haramlara dikkat önemlidir. Kur’an bildirgesinde helal kazanç hayırlara, haram kazanç şerlere sebeptir.  

Müslümanın zafiyeti gaflet ve cehalettir. Erdemliği basiret ve ferasettir. Kur’an’da bildirilen servetten faydalanmak için doğru okumak, doğru anlamak feraset ve basiretle olur. Kur’an’dan istifade emirlerini, nehiylerini doğru uygulamakla olur. Kur’an okumasını bilmeyenin, emir ve yasaklarını dinlemeyenin, buyruklarını bellemeyenin ondaki bereketi, serveti, zenginliği, şifayı, kültürü, kurtuluşu bilmesi ne mümkün? Kur’an okumaktan maksat okuyup, okuyup geçmek mi yoksa buyruklarını anlayıp hayata geçirmek mi? Kur’an okumaktan kast Allah’ı, Allah’ın kendisini Kur’an’da tanıttığı kadarıyla tanımak, bilmektir. İnsanın insan onur ve şerefine yakışır şekliyle kendisini bilmesi, tanımasıdır.

Kur’an’a göre insanın canını, aklını, malını, iffetini, inancını koruması farzdır. Başkasının canına, aklına, malına, iffetine ve inancına saldırı haramdır.  Kur’an ezelden ebede Allah’ın vahdaniyet, azamet, rahmet, merhamet, kudret, adalet gibi sıfatlarını bildiren ilahi hükümler bütünüdür. Kur’an’da haklar Allah hakkı, kul hakkı ve sair haklar şeklinde beyan edilmiş. İnsan bu hak ve görevleri düzgün yaşamakla Allah’ın kendisine vadettiği değerlere ulaşır. Ama İslam’a göre Allah adına hiç kimse bir başkasını yargılama hakkına sahip değildir.

Kıssadan hisse diyelim, Bakara suresi ayet 30’dan 78’e bildirilen meallerden özetle iki kıssadaki hikmetlere akıl erdirelim. “Rab, meleklere: “Yeryüzünde halifemi yaratacağım.” buyurdu. Melekler: “Bozgunculuk yapacak birini mi yaratacaksın?” dediler. Allah: ”Ben bilirim, siz bilmezsiniz.” buyurdu. Allah, meleklere: “Âdem için saygı ile eğilin demiştik de büyüklük taslayan iblis hariç bütün melekler saygı ile eğildiler.” buyurdu. İnsanın diğer varlıklara göre üstünlük değeri bu. Bu değere kavuşmak Kur’an’ı doğru anlamak ve doğru yaşamakla olur. Dahası herkesin anlayışına kalmış. İsrailoğullarının sığıra tapan putperestlikleri nedeniyle Hz. Musa zamanı Allah, onlara en çok değer verdikleri sığırı kesmelerini emir buyurdu. Toplumsal huzur ve güveni bozan fitnelerden o dönem iftira ve faili meçhul cinayetler yaygındı.

Pek çok yeğeni ve yakını olan zengin bir adamın malına varis olabilmek için yeğenleri, yakınları adamın tek oğlunu öldürüp suçu başkalarına attılar. Allah: “Hakkı batıla karıştırıp bile bile hakkı gizlemeyin… Yaptığınız çirkinliğin farkında olmadan kendinizi unutup başkalarına iyilik mi emrediyorsunuz?” buyurdu. Aralarındaki bazı zalimler, sözü kendilerine söylenenden farklı hâle soktular. Biz de, haktan ayrılmaları nedeniyle gökten onlara bir azap indirdik… Sakınasınız diye verdiğimiz kitabı sıkı tutun onun içindekileri düşünün, Cumartesi yasağını çiğneyenlere aşağılık maymunlar olun demiştik. Biz bu durumu görenlere, gelecek nesillere ibret ve öğüt kıldık…

Musa kavmine, Allah sığır kesmenizi emrediyor… Onlar da, sen bizimle alay mı ediyorsun? …Musa cahillerden olmaktan Allah’a sığınırım, demişti. Nihayetinde istenen sığır kesildi.  Bir kişiyi öldürüp suçu birbiriniz üzerine attığınızda Allah, gizlediğinizi açığa çıkaracaktır. Sığırın bir parçası ile öldürülene vurun dedik.  Denilen yapıldı. Ölü dirildi. Dile gelip katilini söyledi. Düşünesiniz diye Allah mucizelerini böyle gösterir… Onlar zanda bulunurlar, bildikleri kuruntudan ibarettir… Vay onların hâline!” Allah, bu mucize ile fitne tuzağını kırdı.  Hangi zalim olursa olsun yaptığının yanına kâr kalmayacağını bilmeli.

Ömrünüz uzun, kazancınız bereketli olsun! Hoşça kalın! Dostça kalın!