Suriye'nin uzun süreli lideri Beşar Esad'ın 14 yıllık iktidarının ani bir şekilde sona ermesinin ardından ülkenin siyasi geleceği de tüm belirsizliklere rağmen şekillenmeye başladı.
Saldırıyı gerçekleştiren muhalif grupların başını çeken Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ebu Muhammed Colani'nin (Ebu Muhammed el-Golani) ülke için çizilen yeni gelecekte söz sahibi olacağı düşünülüyor. Eski bir El Kaide üyesi olan Colani, Suriye'de çoğulculuğu teşvik eden bir figür olarak sahnede yerini alırken, ılımlı olma çabalarına rağmen demokratik niyetlerine yönelik şüpheler sürüyor.
Ailesi 1967'de savaş sırasında Golan Tepeleri'ndeki evlerini terketmek zorunda kaldı. Bu nedenle Colani takma adını kullanıyor. 1980'lerin sonuna doğru ailesi Suriye'ye döndü. 2003'te ABD işgaline karşı mücadele etmek için Irak'a giderek El Kaide'ye katıldı.
Irak'ta bir süre Amerikan hapishanesinde kaldı. 2011'de iç savaşın patlak vermesiyle Suriye'de ortaya çıktı. El Kaide bağlantılı Nusra Cephesini kurdu. Bu örgüt daha sonra Heyet Tahrir Eş-Şam'a dönüştü.
2017 yılında Golani, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) adlı yeni bir örgüt kurdu. HTŞ, Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren en güçlü muhalif gruplardan biri haline geldi. İşte HTŞ’nin dikkat çeken özellikleri:
HTŞ, rejim karşıtı muhalif grupları bir araya getirerek Suriye’nin en etkili gücü haline geldi.
2021 yılında ABD’li gazeteci Martin Smith’e verdiği röportajda, Golani, HTŞ’nin El Kaide ve DEAŞ ile bağlarının geçmişte kaldığını ve örgütün Batı için tehdit oluşturmadığını iddia etti.
ABD, 2013 yılında el-Cevlani’yi terörist ilan etti ve başına 10 milyon dolar ödül koydu. Bu durum, el-Cevlani’nin uluslararası bir figür olarak tanınmasını sağladı. Ancak aynı zamanda onu küresel baskıların hedefi haline getirdi. El-Cevlani, özellikle 2021’den itibaren daha ılımlı bir imaj çizmeye çalıştı. Batı medyasına röportajlar vererek HTŞ’nin radikal bir terör örgütü değil, Suriye’nin kuzeyinde istikrar sağlayıcı bir güç olduğunu savundu. Ancak bu çabalar, büyük ölçüde başarısız oldu ve uluslararası toplum tarafından ciddiye alınmadı.
HTŞ lideri Colani, CNN’e röportaj verdi:
“Bu rejim öldü, halk konseyine dayalı bir hükümet kuracağız”
“Bu mezhepler, dinler yüzlerce yıldır bu bölgede bir arada yaşıyor ve kimsenin onları ortadan kaldırmaya hakkı yok.”
“Suriye, tek bir yöneticinin keyfi kararlar aldığı bir yönetimi haketmiyor”
“Yirmili yaşlarındaki bir insan otuzlu ya da kırklı yaşlarındaki birinden farklı bir kişiliğe sahip olacaktır. Bu insan doğasıdır.”
Suriye’de yeni bir dönem başladı.Yeni dönemin en önemli figürü olan Colani ortaya koyduğu yeni perspektifle Ortadoğu’da isminden çokça söz ettirecek gibi.