Günümüzde internet erişimi ve bilgiye ulaşma hızı arttıkça, bilgi kirliliği de maalesef artmış durumda. Bu yazımda, beslenme ile ilgili doğru zannedilen ancak yanlış olan bazı yaygın kanılardan bahsedeceğim.
"Çok az yersem, çok hızlı zayıflarım"
‘’Az’’ kavramı kişisel bir terimdir, ancak genellikle az yemek ile yetersiz beslenmek birbirine karıştırılmaktadır. Yetersiz beslenme durumunda vücut, ihtiyacı olan besinleri alamaz ve bu durum da kilo kaybını engeller. Ayrıca bağışıklık sistemi zayıflar, insülin direnci tetiklenebilir ve psikolojik olarak yeme ataklarına daha yatkın hale gelebiliriz. Çok kısıtlayıcı diyetler sürdürülebilirlik açısından zordur, erken sıkılmaya ve diyetin terk edilmesine neden olabilir. Kilo vermek istiyorsanız, izleyeceğiniz yol; sağlık disiplini ve profesyonel destek ile oluşturulmalıdır.
"Protein yağa dönüşmez"
Bu, en sık karşılaştığımız yanlışlardan biridir. Özellikle kas kütlesini artırmak veya kilo vermek isteyen bireyler, kendilerini profesyonel lisanslı ‘’elit sporcular’’ dediğimiz sporcular gibi görüp, aşırı protein tüketmeye yönelirler. Protein, herkes için gerekli bir besin maddesidir; ancak özel bir durum yoksa, aşırı protein alımı vücutta yağa dönüşebilir ve böbrek fonksiyonlarını zorlayabilir. Ayrıca, yine aşırı protein alımı gut gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.
"Çok kahve içmek hızlı kilo verdirir"
Kafein, beta-oksidasyonu artırabilir, ancak bu doğrudan yağ yakımı anlamına gelmez. Kafeinin asıl amacı, performansı artırmak ve yorgunluğu azaltmaktır. Ayrıca, fazla kafein sağlığa zararlıdır. Metabolizma hızımız aslında doğrudan kas kütlemiz ve beslenmemizle ilişkilidir, dolayısıyla odak noktamız bu faktörlerde olmalıdır. Ayrıca kahvenin diüretik etkisi olduğu da unutmamalı ve su kaybına neden olduğu için ekstra su tüketimine özen gösterilmelidir.
"Her terleme yağ kaybı değildir"
Vücutta eriyen yağların yaklaşık %84’ü, vücut tarafından karbondioksite dönüştürülüp nefes yoluyla atılır. Geriye kalan kısmı ise su, dışkı, ter, gözyaşı gibi vücut sıvılarıyla atılır. Bu yüzden özellikle egzersiz yaparken nefes tekniklerine dikkat edilmesi çok önemlidir. Ancak her terleme, yağ kaybı anlamına gelmez. Zayıflatma iddiasıyla satılan eşofmanlar, sadece su kaybı sağlar ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu tür ürünler, sizi zayıflatmaz, sağlığınızdan eder.
"Vitamin takviyesi kilo aldırır"
Vücudumuzda ciddi vitamin ve mineral eksiklikleri varsa, bu durum genel sağlığımızı olumsuz etkiler. Sağlıksız bir beden ise doğru şekilde çalışamaz ve sanılanın aksine, bu tür eksiklikler kilo alımına yol açabilir. Bu durumu bir masa ile karşılaştırabiliriz: Tek bir ayağı kırık olan bir masa devrilmez, ancak eski işlevini yerine getiremez. Sağlığımızı bir bütün olarak korumalıyız. Uyku, beslenme, egzersiz, vitamin ve mineral dengesi, stres; hepsi birbirini tamamlayan unsurlardır.