Borsa’da yatırımcıların en çok takip ettiği sektörlerin başında gelir, gıda ve perakende sektörü. ‘Defans Hisseler’ olarak da adlandırılan gıda ve perakende hisseleri, ekonomideki volatiliteden yani oynaklıktan, diğer sektörlere göre az etkilenirler. Yakın geçmişe baktığımızda pandemi döneminde, tüm işletmeler kapanırken, marketlerin açık tutulması ve insanların eve kapanarak, tüketime yönelmesi nedeniyle sektör şirketlerinin hisseleri tavan yapmıştı. Defans hisse özelliğiyle her zaman portföylerde kendine yer bulan gıda ve perakendecilik takipte kalınması gereken hisselerden.
Bu yazıyı kaleme alırken, Gazze barışı haberini aldık. Bu coğrafya için olumlu adımlardan birisi. Trump etkisini 20 Ocak öncesi göstermiş durumda. Suriye’de ise bir bekleme hali söz konusu. TSK’nın olası bir operasyonu, öncesinde Suriye Milli Ordusu’nun bölücü örgüte hala bir operasyona girişmemesi, yatırımcıların izledikleri bir gelişme.
İçeride ise 2025’te TCMB’nin faiz indirimi, enflasyondaki gidişat, doğrudan yabancı girişleri Borsa’nın takip ettiği gelişmeler olacak. Enflasyonda belirgin bir düşüş kaydedilecek. Tahminim 2025’in 4Ç’inde (çeyrek) bunu daha iyi hissedeceğiz. Geçmiş dönemde yüksek enflasyon karşısında kendini korumaya almış sektörlerin başında gelen gıda ve perakende hisseleri, iyi bir performans göstermiş durumda. Belki de tek eksik olan yabancı yatırımcı ilgisi.
Gazze barışının sağlanmasından bahsetmiştim. 20 Ocak, Trump’ın göreve başlamasını bir milat olarak kabul edersek, Türkiye ile olan ilişkilerde öngörülebilirlik, Suriye politikalarında Türkiye ile paralel gidişat sonrası o bölgede gelecek bir barışla birlikte ticaretin hızlanması mutlak bir gelişme olacaktır. Elbette Suriye ile artan ticaret hacmiyle birlikte, gıda ve perakende sektöründe bir büyüme gelecektir. Bu da bu sektörün hisselerini daha da cazip hale getirir. İki haftalık yazıda da anlayacağınız üzere, Trump’ın göreve geldikten sonra Suriye ve Türkiye politikaları Borsa’nın gidişatında etkin bir belirleyici olacak.
ABD ENFLASYONUNDA İŞLER YOLUNDA
ABD enflasyonun aralık ayında bir miktar beklentilerin üstünde gelmesine rağmen, çekirdek enflasyonda görülen yavaşlama piyasalar tarafından olumlu algılandı. Çekirdek enflasyondaki bu gelişme ABD Merkez Bankası FED’in enflasyonu düşürme konusunda attığı adımların karşılığını aldığını göteriyor. Bu köşede daha öncede belirtmiştim, FED’in ekonomik gidişat konusunda baktığı iki konu var, istihdam piyasası ve enflasyon. Enflasyonda işler yolunda giderken, Tarım Dışı İstihdamda Aralık 2024 verisine göre, 256 bin kişi artış göstererek beklenti olan 160 binin üzerine çıktı. Bir önceki ayın verisi de 227 binden 212 bine revize edildi. ABD’nin işsizliği düşerken, enflasyonda da beklentilere paralel ilerleyiş devam ediyor. Bunlar olumlu göstergeler. Hem bizim piyasamıza hem de uluslararası piyasaya güçlü etkileri olacaktır.
BORSA İSTANBUL’DA GIDA VE PERAKENDE SEKTÖRÜ
Feridun Gökkaya
Yorumlar