İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğünün imzaladığı bir protokol gereğince
okullarda imam görevlendirilmesi karşısında tepkiler giderek artıyor.
Birkaç gündür başta eğitim meslek örgütleri olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından bu uygulamaya karşı çıkılıyor.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şube Başkanı Sevgi Akmen,
protokol ile okullarda öğrencilere “Milli, ahlaki, insani, kültürel değerlerimizin benimsetilmesi” amacıyla imamların görevlendirilmeye başlamasına tepki gösterdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün belirlediği çağdaş, laik, bilimsel eğitim ilkelerine bağlı kalarak eğitim verilmesi gereken okullarda imamların görevlendirilmesini asla kabul etmediklerinin altını çizdi.
***
Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, bir süre önce yaptığı açıklamayla bu uygulamayı hem duyurmuş hem de tepki gösteren bir açıklama yapmıştı.
Açıklamanın hemen ertesi günü kendi okuluna imam gönderildiğini ifade ediyor.
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, “okullarda imam” protokolünü Meclis gündemine taşıdı.
Görevlendirmenin gerekçesini soran Süllü, “İl Müftülüğünün personeli Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinden daha liyakatli olduğu için mi görevlendirilmektedir?” dedi.
***
Milletvekili Süllü, yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle şu soruları da sordu:
Eskişehir İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğü arasında imzalanan “Eğitimde İşbirliği Protokolü”nün amacı, kapsamı, dayanakları, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğü’nün yükümlülükleri nedir?
Eskişehir’deki lise, ortaokul, ilkokul ve anaokullarında faaliyet yürütecek olan din görevlileri pedagojik formasyon eğitimleri almış mıdır? Aldılarsa söz konusu bu eğitimler nelerdir? Okullarda görevlendirilecek İl Müftülüğü personeli hangi ölçütlere göre belirlenmektedir?
Okullarda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri görev yaparken İl Müftülüğü personelinin okullarda görevlendirilmelerinin gerekçesi nedir? İl Müftülüğünün personeli Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinden daha liyakatli olduğu için mi görevlendirilmektedir?
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin yerine getiremeyeceği hangi faaliyetler İl Müftülüğü personeli tarafından yürütülecektir?
Öğretmenler de protokol kapsamında mıdırlar? Öğretmenlerin görev ve yükümlülükleri var mıdır?
Millî Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalan “Eğitimde İşbirliği Protokolü” hangi illerde ve toplam kaç okulda uygulanmaktadır?
Söz konusu protokolün uygulamadan kaldırılmasına yönelik bir girişiminiz olacak mıdır?
***
Konuyla ilgili dün akşam saatlerinde de Eğitim-Sen’in öncülüğünde Yediler Parkı’nda bir açıklama da gerçekleştirildi.
Protokolün iptal edilmesini isteyen eğitimciler “İmam camide, öğretmen okulda olur” sloganıyla Bilimsel ve laik eğitimin kırmızı çizgileri olduğunu ve bunun için alanlarda olduklarını vurguladılar.