Kalkınmanın en önemli unsurlarından biri üretimdir.
Tarımda üretim, sanayide üretim, teknolojide üretim, fikir ve sanatta üretim.
Tarım alanında dünyada kendi kendimize yeten 7 ülkeden biriyken, ne hallede düştük.
Hemen her ürünümüzü çeşitli ülkelerden ithal eder duruma düştük.
Bunun nedeni uygulanan yanlış tarım politikaları ve çiftçilerin desteklenmemesidir.
Destek yokluğu nedeniyle on binlerce çiftçi mesleğini bıraktı, toprağı ekmez, ekemez oldu.
Çünkü yine uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle ve sürekli artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçi borcunu ödeyemedi.
Tarlaları, araç ve gereçleri, tarım makineleri haciz oldu.
***
Tüm bunlara rağmen yine de Türkiye’nin bir çok yerinde olduğu gibi, Eskişehir’de de çiftçiler ekim yapmaya çalıştı.
Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım’ın ‘Boş yer kalmasın, her yeri ekin’ sözünü yerine getiren çiftçilere ceza yağdı!
Tarımdaki verimliliği yükseltmek ve ürün çeşitliliğini arttırmak amacıyla ekim yapan Eskişehirli çiftçilere bu kez “niye ektin” cezası geldiği ileri sürüldü.
Oysa ödül gelmeliydi.
Ekim yaptınız, verimliliği arttırmaya katkıda bulundunuz diye.
***
Çifteler’in Doğanay, Ortaköy, Yenidoğan ve Alikan köylerinde yüzden fazla çiftçiye İl Tarım Müdürlüğü mera alanlarına ekim yaptıkları gerekçesiyle 40 bin lira ile 170 bin lira arasında değişen yüksek para cezaları gönderdi. Ceza kesilen çiftçilerin bir bölümü hiç ekim yapmadıklarını ifade ederken, bir bölümü de ‘on yıllardır babadan dededen kalan yerlere’ dahi ceza gönderildiğini belirttiler.
Çiftçiler, “Böyle bir ceza olamaz. Zaten millet perişan durumda. Çiftçi üretemiyor, zor durumda. Mazot, elektrik, gübre fiyatları uçmuş. Bu cezaları yazarken bunları düşünen yok” diye tepki gösterdiler.
***
Bu duruma tepki gösteren CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer, bölgeye giderek çiftçileri dinledi.
Çakırözer Tarım ve Orman Bakanlığı’na ve Eskişehir Valiliği’ne çağrıda bulunarak cezaların affedilmesini istedi. Eskişehir’in önemli miktarda buğday, arpa, pancar üreten bir bölge olduğuna dikkat çeken Çakırözer, “Bir yandan ülkede tahıl sıkıntısı yaşanıyor. Buğday, arpa ithal ediliyor. Hatta ithal edilecek buğday bulunamıyor. Bu yüzden ekmek fiyatı 5 liraya çıktı. Bir yandan ise üreten çiftçiye ‘niye ektin?’ diye 80 bin, 100 bin, 170 bin lira ceza kesiliyor. Köylülerin neredeyse hepsine ceza gelmiş. Kimi yılardır hiç ekmemiş, kiminin atadan kalma tarlasının ortasına mera demişler ceza kesmişler. Ortada adaletsiz bir uygulama var” görüşlerini paylaştı.
Çiftçiler ise ödül ya da teşekkür beklerken ceza gelmesinin şaşkınlığını yaşıyor.