Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin seçim vaatlerinden biri kent içi ulaşımda bisikletin payını artırmak olmuştu.. Yerel seçimler öncesi şunları söylemişti Ünlüce “Bu yeni bir proje ve toplamda 72 kilometrelik bir hattı kapsıyor. Sazova’dan Kentpark’a kadar gidiyor. şehrin önemli noktalarından geçerek Anadolu Üniversitesi ile Osmangazi Üniversitesi’ndeki hatta gidiyor. Biz bu projeyi hazırladıktan sonra Bakanlık’a gönderdik. Bakanlık ‘Bu çok uzun bir hat’ dedi. Biz geçmişteki bu konudaki açığı kapatmak için büyük bir hat çalıştık. Bu hattı yapmak için şu anda beklediğimiz hibe. Şu ana kadar olumlu bir cevap alamadık. Ben başkan olduktan sonra gerekirse belediye bütçesinden yapacağız bunu. Bazıları trafikle beraber olacak, bazıları kaldırımda olacak. Biz yeni yaptığımız yollarda bisiklet yolunu ayrı olarak yapacağız”

Ünlüce sosyal medya hesaplarından projenin hayata geçmesi için saha çalışmalarının başladığını ise şu açıklama ile duyurdu.

“Kıymetli hemşehrilerim, şehrimizin kent belleğinde yer alan bisiklet kültürünü yeniden canlandırmak ve bisikleti kent içi ulaşımın önemli bir parçası yapabilmek için söz verdiğimiz çalışmalara başlıyoruz.

7 Nisan Pazartesi günü itibariyle Ali Fuat Güven Caddesi’den başlayacak 23 kilometre ve 10 bisiklet istasyonundan oluşan 1. Etap Bisiklet Yolları ve Park İstasyonları Yapım işi kapsamında bölge sakinlerinin cadde üzerine araç bırakmamalarını rica ediyoruz.

Projenin ilk etabı ile Ali Fuat Güven Caddesi, Basın Şehitleri Caddesi, Kızılcıklı Caddesi, İsmet İnönü 1 Caddesi, Yılmaz Büyükerşen Bulvarı, Eti Caddesi, Gazi Yakup Satar Caddesi, Hasan Polatkan Caddesi, Sivrihisar 2 Caddesi gibi önemli arterleri bisiklet yollarıyla birbirine bağlayacağız.’’

Merak ettiğim konu şuydu. Bakanlıktan hibe geldi mi, yoksa Belediye kendi öz kaynakları ile mi yapacak bu projeyi?

Merakımı gidermek için sosyal medya hesabımdan bu soruyu sordum hemen. Ardından Büyükşehir Belediyesi resmi hesaplarından şu açıklama geldi.

Soner Bey merhabalar, bu çalışmalarımız vaatlerimiz arasında yer alan projenin ilk aşaması olacak. 72 kilometrelik toplam güzergahı üç etaba böldük.

Hibe başvurumuzdan maalesef olumlu bir sonuç alamadık. Bu sebeple birinci etabı özkaynaklarımız ile gerçekleştireceğiz.

İkinci etabı İller Bankası kredisi kullanarak, üçüncü etabı da öz kaynaklarımız ile tamamlayacağız.

Seçim öncesi verilen sözlerin yerine getirilmesi oldukça kıymetli. Bu açıdan bakınca güven veriyor sayın Ünlüce. Aktif yaşam parkı da bu vaatlerden biri idi ve sözünü tuttu.

Bisiklet yolları da hayata geçiyor. Bir bisiklet kullanıcısı olarak teşekkür ediyorum Ünlüce’ye.

Umudumuz; şehir içi trafiğine de bir an evvel çözüm bulması. Bisiklet yollarının da yaya ve araç trafiğini daha da zora sokmayacak şekilde planlanması.

Bisiklet kültürü, düz bir zemin üzerine kurulan şehrimizde oldukça önemli. Araç trafiğinin az olduğu dönemde Devlet Demiryolları, Şeker fabrikası, Hava İkmal, kiremit fabrikalarında çalışan insanlar yıllarca bisiklet ile işe gidip geldiler. Toplu taşıma araçlarında, hastalıkların  bulaş riskini aza indirgemek, hareket ederek sağlıklı bir vücuda sahip olmak, gözlem yeteneğini artırmak, çevreci bir yaşamı desteklemesi ve ekonomik anlamda sunduğu fırsatlar açısından bisiklet kullanımını önemsiyorum.

Nazım da bisiklet tutkunuydu. İçinden bisiklet geçerdi mısralarının. Mısralarında bisiklet geçerdi. Bir tanesi ile sonlandıralım o vakit bu günkü yazımızı

“Hakkındır yaramazlık,
Dik duvarlara tırman
yüksek ağaçlara çık.
Usta bir kaptan
gibi kullansın elin
yerde yıldırım gibi giden bisikletini.”