2017 yılının sonlarına doğru Eskişehir Ulaşım Ana Planı Sonuç Bildirgesi açıklanmıştı. Açıklanan bildirgenin içinde bisiklet yolları da yer alıyordu, hatta geniş de yer tutuyordu. 2020 yılında da Haydi Türkiye Bisiklete kampanyasında Eskişehir 3 pilot ilden biri seçilmişti. Proje kapsamında ‘Bisikletini Hatırla Eskişehir’ sloganıyla çeşitli etkinlikler yapılmıştı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce de bisikletini hatırlamış olacak ki, bugün itibariyle Bisiklet Yolu ve Park İstasyonları Projesi kapsamında çalışmaların başlayacağını duyurdu. Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 2017’de 25 kilometrelik bir bisiklet yolu ağı yapılacağını söylese de görev süresince bu çalışmayı yapmadı.
Başkan Ünlüce de Eskişehir’in ulaşımında, bisikletin payının artırılacağına dair söz vermişti. İlk yılını doldurduktan hemen sonra da bu konudaki ilk adımını attı, önceki dönemlerdeki gibi söz verip yapmayarak, bisiklet yollarını bekleyen vatandaşları üzmedi.
Proje kapsamında, toplamda 72,5 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu oluşturulacak ve 26 farklı noktada bisiklet park istasyonu yapılacak. İlk etap çalışmaları kapsamında, Ali Fuat Güven Caddesi’nden başlayarak 23 kilometrelik bisiklet yolu yapılacak ve 10 adet bisiklet park istasyonu kurulacak.
İlk etaptaki çalışmalarda; Ali Fuat Güven Caddesi, Basın Şehitleri Caddesi, Kızılcıklı Caddesi, İsmet İnönü 1 Caddesi, Yılmaz Büyükerşen Bulvarı, Eti Caddesi, Gazi Yakup Satar Caddesi, Hasan Polatkan Caddesi ve Sivrihisar 2 Caddesi bisiklet yollarıyla birbirine bağlanacak.
Bu kapsamda ara ara bu caddelerde çalışmalar olacak, şimdiden vatandaşları uyarmış olalım. Duyuruları takip etsinler ki araçlarını park etmesinler. Bugün Ali Fuat Güven Caddesi’ne araç parkı yapılmaması isteniyor çalışmalar için.
Eskişehir, düz bir coğrafyada olduğu için bisiklet ile ulaşıma uygun. Eskişehirlilerin de zaten bisiklet kültürü oturmuş durumda. Tek eksikleri bisiklet yoluydu, o da sonunda yapılıyor. Uzun yıllardır bekletilen talep, sonunda hayata geçiriliyor. Hayırlı olsun diyelim.
Bir an önce tamamlanırsa Eskişehirliler ulaşımda bisikleti daha sık kullanacaktır. Hem çevreci, hem bütçeye uygun, hem sağlıklı bir ulaşım şekli bisiklet. Daha çok insanın bisiklet kullanması, şehir içi trafiği de etkileyecektir. İlk etapta belki büyük ölçüde etkilemese de toplumun büyük kesimine yayılırsa araç trafiğinde de azalmalar meydana gelecektir.