Bugün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü.
Kısaca tarihçesine bakarsak şöyle.
Bundan yaklaşık 60 yıl önce Dominik Cumhuriyeti’nde baskı, işkence ve faili meçhullere karşı mücadele eden Mirabel Kardeşler Trujillo Diktatörlüğü tarafından katledildi. Mirabel Kardeşlerden bu yana kadınlar, her 25 Kasım’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle etkinlikler, eylemler düzenliyor.
Türk kadınları da son yıllarda 25 Kasımlara çok daha fazla önem veriyor.

***
Ülkemizde son yıllarda bir hayli artık gösteren neredeyse her gün bir kadın cinayeti, bundan çok fazlası kadına şiddet olayları yaşanıyor.
Bubu cinayetlerin ve şiddetin büyük çoğunluğu evden geliyor.
Kocası, babası, ağbisi ya da eski eş.
Yani evler de artık kadınlar için güvenli bir yer olmaktan çıkmış durumda.
Daha geçtiğimiz günlerde elektronik kelepçeyle ev hapsindeyken karısını öldürdü.

***
Kadınlara karşı işlenen bu suçların neden arttığının altında cezasızlığın geldiği artık bilinen bir gerçek.
Cezasızlık, bu şiddeti körüklüyor.
Eskişehirli kadın kuruluşları başka cinayetlerin yaşanmaması için bir an önce bu yanlış politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini haykırıyorlar.
“Kadına şiddet, sistematiktir ve kadın cinayetleri politiktir, çünkü şiddete çözüm bulması gereken sistemi yönetenler ve yetkililer, kadınları şiddete karşı koruyacak, şiddeti önleyecek olan mekanizmaları bir bir ortadan kaldırıyor. Kadınların yasal hakları tek tek hedefe konuyor” görüşünü ifade ediyorlar
Bir de İstanbul Sözleşmesi konusu var tabi.

***
Eskişehir KADEM İl Temsilcisi Mehtap Özkaya, konuyla ilgili açıklamasında farklı bir bakış açısını ortaya koydu.
25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ile ilgili yaptığı konuşmada bu yıl ki sloganlarının “şiddete seyirci kalma” olduğunu söyledi. Özkaya, geçtiğimiz yıl en çok izlenen 14 yerli yapım diziyi kadına yönelik şiddet bağlamında değerlendirdiklerini söyledi. 
İncelemeye konu olan 14 dizide toplam 327 bölümde 3 bin 13 kadına yönelik şiddet sahnesi tespit ettiklerini dile getirdi.
Bu da işin bir başka yönü.
Ve şöyle diyor Özkaya; “25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle bir aradayız. Tüm dünyada kadınlar özel ve kamusal alanda farklı şiddet türlerine maruz kalıyorlar. Bu gerçeğe dikkat çekmek ve kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak adına 25 Kasım önemli bir gündür. Bu yıl ki hazırladığımız kampanyamızın sloganı ise “şiddete seyirci kalma.”

***
Evet hiç kimse şeddede seyirci kalmamalı ve kadını şiddet ile kadın cinayetlerinin önlenmesi için bir şey yapmalı.