YILMAZ KARİKATÜRLERİ

Karikatürcüler Derneği ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi işbirliği ile ülkemizin önde gelen 49 karikatür sanatçımızın portre çalışmaları ile  “KarikatürlerleYılmaz Büyükerşen  Sergisi” Kent Müzeleri Kompleksi Sergi Salonunda açıldı. Son yıllarda ünlü yazar Yaşar Kemal ve  ünlü avukat Turgut Kazan’a yapıldığı gibi karikatür sanatçıları bu kez  kendisi de karikatür sanatçısı olan ve Eskişehir’i ülkemizin kültür ve sanatta önde gelen şehirlerimizden biri yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’i yorumlayarak portre çalışmalarını bir araya getirerek sergisini yaptılar. Sergi açılışında konuşan Yılmaz Büyükerşen “Karikatüre  ilkokul öğretmeninin teşviki ile başladığını ve 16 yaşındayken Halkevi salonunda kişisel sergisini açtığını O  sergisinde  gezenlerin portrelerini çizdiğini ve ilk parayı karikatürle kazandığını anlattı. “Rektörlük döneminde de üniversitede ilk karikatür dersini koyan kişiyim” diye konuştu. Sergi açılışında Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve karikatür sanatçıları bulundu. Sergide  karikatürleri bulunan sanatçılar: Ali Şur, Akdağ Saydut, Ahmet Öztürklevent, Aşkın Ayrancıoğlu, Aziz Yavuzdoğan, Abdülkadir Demirhindi, Ayşe Işın, Altan Özeskici, Birol Çün, Banu Moğulkoç, Burak Ergin, Cemalettin Güzeloğlu, Cumhur Gazioğlu, Deniz Zeyrek, Devrim Demiral, Ekrem Borazan, Ergün Gündüz, Hakan Eken, Hüseyin Aslan, Hande Dilek Akçam, İlker Ekici, İsmet Efe, Kadir Doğruer, Kürşat Coşgun, Kemal Buluş, Lütfü Çakın, Mehmet Ali Güneş, Mehmet Zeber, Musa Keklik, Murteza Albayrak, Mehmet Selçuk, Menekşe Çam, Murat Özmenek, Murat Sayın, Metin Peker, Muhammet Şengöz, Mümin Durmaz, Muhittin Köroğlu, Metin Üstündağ, Mahir Erdem, Mehmet Şenocak, Nuhsal Işın, Oğuz Gürel, Ozan Soydan, Öznur Kalender, Raif Gökkuş, Şevket Yalaz, Vahit Akça, Zeki Bol.

      Serginin afişinde Mahir Erdem’in karikatürü yer aldı. Sanatçı Öznur Kalender de karikatüründe “Mona kolajı yaparak “Bıyıklı Mona Lisa Büyükerşen” diye espri yaptı.

      Serginin bir kısmında da Yılmaz Büyükerşen’in 14 yaşında başladığı karikatür yönünü gösteren karikatürleri ve fotoğrafları vardı. Yılmaz Büyükerşen’in yaşam öyküsüne baktığımızda; hep sanatçı olması ve sanata hizmet ettiğini ve ilgisini görürüz. Karikatürleri yayınlanmış, sergilenmiş, “ilk parayı ondan kazandım” dediği, iyi bir karikatürcüdür. Bir çok oyunda sahneye çıkmış, Eskişehir’de tiyatroyu yerleştirmek isteyen  tiyatrodur. Heykel yapmış, hatta ülkemize balmumu heykelini getirmiş heykel sanatçısıdır. Onun karikatürcü yanını elli yıl kadar önce Eskişehir’in ilk karikatürcüsü Pertev Ertün ile röportaj yaparken öğrenmiştim. “1950’li yıllarda beraber sergiler açtık, mizah gazeteleri yaptık” demişti. 1996 yılında 30 karikatürcü bir araya gelip Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde Eskişehirli Karikatürcüler sergisi açıldığında Yılmaz Büyükerşen aramızdaydı ve o da bir karikatürüyle yer almıştı. “Ahret” serisi diye 1957 yılında İlhan ve Turhan Selçuk kardeşlerin yayınladığı “Dormuş” dergisinde yayınlanmış bir karikatürü idi. O gün bugün Büyükerşen’in karikatürleri için bir derleme, bir araştırma yapılmadığını gördüm. Bu sergisindeki kendi karikatürleri bölümünü konukları gezdirirken anlattıkları bilgi verici idi. Gerçekten Yılmaz Büyükerşen’in sanat hayatı ve eserleri kitaplarda toplanıp yayınlanmalıdır. Çünkü orada Eskişehir’in sanat tarihine önemli bölümler çıkacaktır diye düşünüyorum

fOTOĞ yARIŞMASI

Uluslararası “Sevgi” Temalı Fotoğraf Yarışması  

    Odunpazarı ve Mihalıççık Belediyeleri Cumhuriyet’in 100 Yılı Kutlama kapsamında fotoğraf sanatımızın duayeni Osman Yaşar Tanaçan ve Fotoğraf sanatçımız ve eğitimcisi Doç.Dr. Feyyaz Bodur’un danışmanlığında  ‘sevgi’ temalı “Severek Sevilerek 100 Yıl Uluslararası Fotoğraf Yarışması” düzenledi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi Sergi Salonunda ödül töreni ve sergisi açılışı yapıldı. Yarışmaya  Osman Yaşar Tanaçan, Doç. Dr. Feyyaz Bodur, Reha Bilir, Alper Meranezlioğlu, Serdar Akyay’dan oluşan jüri tarafından  21 ülkeden, 306’sı yurt dışından olmak üzere 594 sanatçının katılan 1967 fotoğraf arasından 530 fotoğraf değerlendirilmeye alınmış, 45 fotoğraf sergileme alarak sergilenmiş. Birincilik Ödülünü İtalya’dan Ruggero Bruno. İkincilik Ödülünü  Çin’den Tao Feng . Üçüncülük Ödülünü Türkiye’den  (İzmir) Mehmet Çimenli. Mansiyonları Türkiye’den  (Afyonkarahisar) Murat Özçelik, Çin’den Yichi Wang aldılar.

       Odunpazarı Belediyesi ve Mihalıççık Belediyesi’nin beraber düzenledikleri bu yarışması üç yönü ile ele alınmalıdır. Birinci yönü; Cumhuriyetimizin 100.Yılını Kutlaması’nı böyle büyük bir uluslar arası fotoğraf yarışması düzenlemeleri.  Bu yarışma hem ülkemiz, hem de Eskişehir’imizin, Odunpazarı’mızın, Mihalıççık’ımızın duyurlulmadı, tanıtımı için önemli olmuştur. İkinci yönü;  Yarışmanın teması “Sevgi” olarak “Severek Sevilerek 100 Yıl” olması. Önce Eskişehir, dünyaya yüzyıllar öncesinden “Sevelim Sevilelim” diye seslenen büyük şair Yunus Emre’nin yaşadığı, şiirlerini yazdığı  yerden çağrı özelliği veren temanın işlenmesi. Bu, sadece dünyaya değil, son yıllarda ülkemiz içersinde de ayrışma tartışmalarının  ve konuşulduğu bir dönemde yapılmış olmasıdır. Üçüncü yönü ile de fotoğraf sanatımız ve Eskişehir’de fotoğrafa katkısı.  Ülkemiz dünya ölçeğinde büyük fotoğraf sanatçıları çıkarmış ülkedir. Fotoğraf sanatçılarımız dünyanın değişik ülkelerindeki yarışmalarından ödüller getirirken ülkemizde de uluslararası yarışmaların, etkinliklerin yapılmasını beklemektedir. Konunun Eskişehir boyutunda baktığımızda  da, gerek fotoğraf sanatçılarımızı, gerekse halkımızı dünya fotoğraf sanatıyla  tanıştırmak, kaynaştırmak ve  fotoğraf sanatı kültürümüzün gelişmesine katkısı olması için Eskişehir’de bu sergi ile  buluşmayı gerçekleştirmek önemliydi. Onun için her iki Belediye’nin başkanları Kazım Kurt ve Haydar Çorum’u, ekiplerine ve  konunun teknik ve içerik yönünü gerçekleştiren Osman Yaşar Tanaçan, Feyyaz Bodur ve seçici kurul gibi emeği olanları kutluyorum Eskişehir’e böyle önemli ve büyük fotoğraf  etkinliği gerçekleştirdikleri için…