Bilindiği üzere halk arasında 9. Yargı Paketi olarak bilinen 7531 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 14.11.2024 tarihli ve 32722 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun’un 14. Maddesi ile; 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 73 üncü maddesinin ikinci fıkrasına; “Ancak, soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikâyet süresi, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemez.” cümlesi eklenmiştir. Şimdi bu düzenleme ile neyin kastedildiğini açıklamaya çalışalım.

    Türk Ceza Kanunu’muzda mevcut suç tipleri takibi şikayete bağlı olan suçlar ve takibi şikayete bağlı olmayan (re’sen kovuşturulan ) suçlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Takibi şikayete bağlı olan suçlarda zamanaşımı, TCK’nın 73. Maddesin gereğince; eylemin ve eylemin gerçekleştirildiği kişinin öğrenildiği tarihten itibaren 6 aydır. Yani re’sen kovuşturulmayan takibi şikayete bağlı olan suçlarda bu öğrenme tarihinden 6 aylık süre geçtikten sonra şikayette bulunulması halinde herhangi bir ceza davası açılması mümkün olmayıp savcılıklar tarafından kovuşturmaya yer olmadığına ( takipsizlik ) karar verilecek, hataen dava açılmış olması halinde ise mahkemelerce düşme kararı verilecektir.

    Bu 6 aylık şikayet süresi öğrenme tarihinden itibaren başlamakta olup bu hususta genel dava zamanaşımı süresi suçun ağırlık derecesine göre farklılık göstermektedir. TCK’nın 66. Maddesine göre, 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adli para cezası gerektiren suçlarda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Bir başka ifade ile her ne kadar şikayet süresi, failin ve fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay ile sınırlı ise de belirttiğimiz kapsamda bir suç söz konusu olduğunda fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren 8 yıllık süre geçmediği takdirde, failin veya fiilin geç öğrenildiği ileri sürülerek şikayette bulunulabilmesi hakkı saklıdır.

    Bu düzenleme nedeniyle özellikle hakaret suçunun sosyal platformlarda işlenmesi durumunda 8 yıl önceye dayalı bir suça ilişkin olarak eylemin yeni öğrenildiği ileri sürülerek şikayet hakkı kullanılabilmekte ve bu da çok sayıda vatandaşın çok eskiye dayalı hakaret eylemleri nedeniyle halen sorumluluklarının devam etmesine yol açmakta idi.

    Kanun koyucu bu durumu ortadan kaldırmak amacıyla dava zamanaşımı süresi bakımından hakaret suçlarına özel bir düzenleme getirmiştir. Yazımızın başında bahsettiğimiz 9. Yargı Paketi kapsamında getirilen bu yeni düzenlemeye göre, hakaret suçları bakımında her ne kadar 6 aylık şikayet hakkı süresi saklı ise de, hakaret eyleminin gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıllık süre geçmiş ise artık bu süreden sonra hakaret eyleminin yeni öğrenildiği ileri sürülerek şikayet hakkı kullanılamayacak, kullanılması halinde savcılıklarca kovuşturmaya yer olmadığı ya da mahkemelerce düşme kararları verilecektir.

    Dolayısıyla Kanun koyucu bu yeni düzenleme ile esasen hakaret suçları açısından özel bir dava zamanaşımı düzenlemesi yapmış olup her halde 2 yıllık süre geçtikten sonra herhangi bir şikayette bulunulamayacağını ortaya koymuştur. Özellikle çok eskiye dayalı hakaret eylemlerinden dolayı sorumluluk altına giren şahısların bu sorumluluğunu ortadan kaldırmak ve bu durumdan da faydalanmak isteyenlerin çıkarlarına hizmet etmemek anlamında getirilen bu düzenleme kanaatimizce önem taşımakta olup okurlarımıza tavsiyemiz, bundan sonra sosyal medya platformunda ya da herhangi bir yerde hakaret suçlaması ile maruz kaldığınızda eylemin tarihinden itiabaren 2 yıllık süreyi geçip geçmediğini kontrol etmeniz, şayet geçmiş ise de bu duruma şahsen veya bir avukat vasıtasıyla mutlaka itiraz etmenizdir.