Doğa dediğimiz, gördüğümüz sadece dağ taş, orman, börtü böcek, canlıların yaşadığı, doğal yaban hayatı değildir. Yeryüzünde olduğu gibi suyun altında, gökyüzündeki hayatın hepsidir. Yeryüzünde ne kadar canlı görüyorsak, suyun içersinde de o kadar canlı vardır. Biz onları sadece balıklar olarak biliyoruz. Oysa daha gözle görünmeyecek kadarından orman gibi yeşilliklerine kadar koc kocaman bir dünya vardır. İnsan  yaşadığı dünyayı görmeye, tanımaya çalıştığından beri ufak ufak ortaya koymaya çalışırken teknolojinin gelişmesiyle yeni bilgilere yolculuklar yapıyor. Fotoğrafın yaygınlaşmasıyla her alanda kullanıldığı gibi doğayı da tanıma için kimi bilim insanları tarafından kimi sanatçı olarak fotoğraflar çekiliyor, sergileri açılarak paylaşılıyor. Artık safarilerle en yırtıcı, tehlikeli hayvanlardan en masum, en küçüğüne kadar  canlıları  yaşadıkları ortamlarda çekilmiş fotoğraflarıda  görüyoruz. Su altı fotoğrafçılığındaki teknolojik gelişmelerle denizlerden göllere, nehirlere kadar hepsinde su içersindeki fotoğraflarını da çekilebiliyor.Artık fotoğraf sergilerinde, slayt gösterilerinde onları da görüyoruz. Bununla beraber her alanda fotoğrafla ilgilenenler bir araya gelirken su altı fotoğrafçılığı yapanlarda bir araya gelerek SUFOD’u (Su Altı Fotoğraf ve Film Derneği) kurmuşlar. Şimdi bu dernek Sinop’dan  Antalya’ya  üyeleriyle ülkemizin denizlerinde, göllerinde, akarsularımızda su altı çalışmalarını gerçekleştiriyor.

Su altı fotoğrf

Odunpazarı Belediyesi  ve Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Evi, SUFOD  ile işbirliği yaparak Eskişehir’de  “Anadolu'nun İç Suları” konulu panel düzenledi ve arkasından  önce  Odunpazarı Belediyesi Ahşap Eserler Müzesi'nde  sonra ki günlerde de Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesin'de  sürdürürmek üzere Fotoğraf Sergisi de açıldı.

Bu etkinlikte önce Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Evi ve Fotoğraf Müzesi’nin Eskişehir’de fotoğrafın  her alanına yönelik bir kurumu ve merkezi olma yolundaki ciddi çalışmalarını görüyoruz. Eskişehir’de Porsuk nehri, Sakarya nehri, Gökçekaya Barajı Gölü, Sarıyer Barajı Gölü, Porsuk Barajı Gölü, Balıkdamı gibi iç akarsularımız mevcut onlara daha iyi bilinçli sahip çıkmamız için Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt’un  “Anadolu ‘nun İç Suları” ile ilgili sempozyumun Eskişehir’de yapılması önerisini  desteklediğini de öğrendik. Esasında “Anadolu ‘nun İç Suları” Panelinde, SUFOD  Başkanı Ateş Evirgen, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Naime Arslan, Antropolog Bahar Taymaz, Cem Özoral ve Meryem Göksel’den daha  önce hiç düşünmediğimiz sularımızı ve su içersindeki canlılarımızı  hatta her gün nesli tükenmekte olan canlılarımızı dinledik. Panel’den sonra Ali Alp Baranok, Ateş Evirgen, Bahar Taymaz, Baybars Sağlamtimur, Erhan Öztürk, Ertan Şide, Ferhan Çoşkun, Hanife Küçükler, Mehmet Çelik , Mehmet Öztabak, Meryem Göksel , Murat Atasoy, Murat İnan, Murat Kaptan, Nizam Kaya, Ömer Ege Taymaz, Özgür Karapınar ve Tolga Taymaz'ın fotoğraflarından oluşan sergi açılışında su altı fotoğraflarını gördük. Sergi Kurşunlu Cami Külliyesindeki Odunpazarı Belediyesi Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesin'de 23 Ağustos tarihine kadar gezilebilinecek.


Arzu'nun Bebekleri
 

Arzu’nun Bebekleri 10 Yaşında

     Oyuncak sanayı gelişmeden önce annelerimiz kız çocuklarına bezlerden bebekler yapar, üsenmez onlara minik hırkalar örer, giysiler dikerlerdi. Bunlar cok gerilerde kalmıştı. Daha yakın zamanın çocukları önce plastik bebeklerle oynadılar, sonra et bebek dedikleri daha doğala yakın bebeklerle oynamaya başlamışlardı. Bebek deyince küçük çocuklar için oyuncaklar sanıyorduk. Bundan 10 yıl önce  “Arzu’nun Bebekleri” ile tanıştık. Dünyada bir “Doll Art” diye bebek sanatının olduğunu öğretdik. Arzu Özer bilinçli olarak bu sanata başlamış, araştırmış ve sayısız modeller yaratmasının yanında masal dünyamızın klasiklerini uygulamaya başlamış ülkemizin en tanınır sanatçısı olmuş. Bunları öğrenen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen bunun Eskişehir’de yaygınlaşmasını ve bir Eskişehir sanatı olmasını istemesiyle kurslar açarak yaygınlaşması da gerçekleştirilmiş oldu. Geçtiğimiz gün tarihi Odunpazarı  semtinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Kent Müzeleri Kompleksi Sergi Salonu'nda “Arzu’nun Bebekleri 10 Yaşında” serginin açılışı yapıldı. Sayısız  bebeğin yer aldığı serginin açılışını Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen yaptı ve şunları söyledi: "Bu sergi, çok özel ve gerçekten son derece farklı bir sergi. Arzu, 10 yıldır o kadar güzel bebekler üretti ki hepsi çok kıymetli. Dünyada oyuncak çok değerlidir. Yaratıcı bir mimar ve fotoğrafçı olan kıymetli eşi ile çok özel eserler yarattılar. Bu sergideki bebeklerin hikayeleri vardır. Canlı hissi veren bebekler yapan Arzu'nun kabiliyetine ve yeteneğine diyecek yok. Ne yazık ki Arzu ve ailesi, Karadağ'a yerleşme kararı aldılar. Anadolu'nun ortasındaki bir bebek yaratıcısı aile, el sanatları endüstrisine artık yurt dışında devam edecek. Türk kadınının yeteneğini orada da göstereceği için tek teselli noktamız o olacak. Arzu, bebek merakıyla Türkiye'de yeni bir endüstrinin ve keşfin ortaya çıkmasını sağladı” diye konuştu. Sergide çocuk olup masal dünyasına yolculuğa çıkıyorsunuz tabi çocuk yanınızı korudunuzsa. Sergi 13 Ağustos’a kadar açık..