Panelde ilk olarak Tekhnelogos Genel Müdürü Dr. Fatih Gündoğan “Dijital Dönüşüm: Veri, Bilgi, Toplum” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Dr. Fatih Gündoğan, bilgi ve teknoloji çağında yaşanıldığına dikkat çekerek şehirleri ve toplumu daha yaşanabilir hale getirmede teknolojinin kullanılması gerekliliğini vurguladı.
Dr. Fatih Gündoğan’ın konuşmasının ardından panel İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Hesaplamalı Bilim Uzmanı Dr. Öğr. Üy. Süha Tuna'nın “Hesaplamalı Bilim ve Yapay Zekâ” başlıklı sunumuyla devam etti. Yapay zekâ ve hesaplamalı bilim arasındaki etkileşime vurgu yapan Dr. Öğr. Üy. Süha Tuna “CERN gibi araştırma merkezleri her gün petabaytlarca veri üretiyor. Bu devasa veri yığınını depolamak ve yönetmek büyük bir sorun teşkil ediyor. Sürekli olarak yeni diskler eklemek yerine, veriyi daha verimli bir şekilde kullanmanın ve daha az veriyle simülasyonlar yapabilmenin yollarını bulmak gerekiyor. İşte tam da bu noktada, hesaplamalı bilim ve yapay zekâ arasındaki etkileşim devreye giriyor ”dedi.
İnönü Üniversitesi Dijital Dönüşüm Ofisi Açıldı
Panelin birinci oturumunun ardından, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Nihat Şad, Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Burhan Karakoç, panelistler ve öğrencilerin katılımıyla Dijital Dönüşüm Ofisi’nin açılışı gerçekleştirildi.
İTÜ Veri Bilimci Harun Elkıran'ın “Akademide Yapay Zekâ Kullanımı”, Hinda Şirketi Kurucu Ortağı Dr. Abdullah Karadağ'ın “Akıllı şehirlerde Yapay Zekâ Çalışmaları” ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Güneş’in “Bilgiden Yayına Akademik Üretim Araçları” başlıklı sunumlarıyla panel tamamlandı.
Panele bilgisayar ve yazılım mühendisliği öğrencileri başta olmak üzere birçok farklı bölümden yoğun ilgi gösterildi.