Eskişehir’de dönüp, dolaşıp aynı konuya geliyoruz. Siyasiler de geliyor, biz gazeteciler de geliyoruz, meslek odaları da oturup bundan bahsediyor. Herhalde şu ana kadar aklınıza 2 konu geldi. Evet biri trafik, diğeri ise kentsel dönüşüm.

Benim daha öncelik verdiğim konu her zaman için kentsel dönüşüm oldu ve böyle de devam edecek. Önceki gün Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce açıklamalarda bulundu. İnşaat Mühendisleri Odası ile yaptıkları bina taramalarının sonucunda kent genelinde yıkılması ya da güçlendirilmesi gereken 6 ila 10 bin arasında bina olduğunu söyledi.

En düşükten alsak ve 6 bin bina bile desek gerçekten çok ciddi bir sayı. Çok kaba bir hesapla her binada ortalama 30 kişi yaşıyor bile desek hadi hatta 20 kişi yaşıyor desek 120 bin insan yapar. 6 bin kulağa ilk söyleyişte düşük bir sayı gibi gelebilir diye öyle bir hesap ortaya koydum. Binaların 3’te1’i bile yıkılsa 40 bin insanı doğrudan etkileyecek.

Tabii bir de bu binaların çoğunun kent merkezinde ana caddelerde olduğu gerçeği var. Buralar yıkıldığında yollar kapanacak ve arama kurtarma faaliyetleri de sekteye uğrayacak. Ekipler geçişlerde zorlandığı için de belki de kurtarabilecekleri vatandaşları kurtaramayacaklar.

Şimdi bakıyorum, Başkan Ayşe Ünlüce diyor ki ‘Tartışmalarla vakit kaybetmeyelim, bir an önce dönüşüm işine başlayalım.’ Bir diğer tarafa bakıyorum AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, ‘Kentsel dönüşüm konusunda Eskişehir’in kaybedecek bir dakikası bile yok’ diyor.

Eee tamam o zaman başlayalım şu işe. Madem herkes bu işin ciddiyetinin farkında. Herkes kaybedecek zaman olmadığını söylüyor. Bir an önce belediyeler ve iktidar temsilcileri ortak bir çözüm bulsun şu işe.

Vatandaşın cebinden para çıkarsa bu iş olmaz onu da söyleyeyim. Şu ana kadar kentsel dönüşümde sadece Eskişehir’de değil, tüm Türkiye’de bu işin yürümemesinin sebebi bu. Vatandaş cebinden para çıktığında kentsel dönüşüme girmiyor. Yasalar da var. Vatandaş, ‘Yok kardeşim ben bu evin içinde öleceğim, yapmıyorum dönüşüm mönüşüm’ dediğinde dokunamıyorsun da.

O yüzden bu işin oturup etraflıca görüşülmesi, bir strateji planı oluşturulması, belediyelerin ve bakanlıkların buna uyması, bir yasal düzenleme gerekiyorsa ki gerekiyor milletvekillerinin bunu hayata geçirmesi gerekiyor.

YENİKENT MAHALLESİ NE OLDU?

Bir de dönüşüm demişken aklıma geldi. Yenikent Mahallesi’nde dönüşüm için çalışmalar vardı. Başkan Ünlüce ve Başkan Kazım Kurt yerel seçim daha gerçekleşmeden Mart 2024’te Yenikent sakinleri ile toplantılar düzenlemişti. Çok da güzel duruyordu proje anlatılanlara göre, şahsen ben beğenmiştim. Bir daha da ses çıkmadı. Yenikent sakinlerinin rızası mı alınamadı yoksa projenin başlamamasının başka bir sebebi mi var. Bunu da buradan sormuş olayım.