Eskişehir’in yetiştirdiği keman eğitimine yurt dışında devam eden Eskişehirli genç sanatçımız Yağmur Tuna’dan başarılarıyla sevindiren haber var. Yağmur Tuna Moskova Çaykov-ski Konservatuvarı Merkez Müzik Okulu’nda devam eden lise eğitimini onur diploması alarak tamamladı. Moskova Çayko-vski Konser-vatuvarı giriş sınavlarını, yabancı öğrenciler arasından en yüksek puanı alarak kazandı. Aldığı başarılı sonuçlarla, Rusya Eğitim Bakanlığı’nın ücretsiz eğitim imkanı sağladığı öğrencilerden biri oldu. Günümüz önemli akademisyen keman sanatçısı Prof. Aleksandr Vin-nitsky’nin Moskova Çaykovski Konservatu-varı’nın yanısıra Finlandiya’da eğitim verdiği Turku Akademi’nin giriş sınavını da kazandı. Böylece lisans eğitimini Prof. Vinnitsky’nin öğrencisi olarak eş zamanlı iki okulda yapabilme şansına sahip oldu. Enka Vakfı’nın kültür sanat alanında faaliyetlerini yürüten Enka Sanat’ın 40. yılında yurtdışında okuyan lisans ve lisansüstü öğrencilere destek olma amaçlı ‘’ Lale Tara Sanat Bursu’’ndan faydalanmaya hak kazanan iki öğrenciden biri oldu. 2005 yılında Eskişehir’de doğan YağmurTuna, elektrik elektronik mühendisi anne babanın ikinci çocuğu. Temel müzik ve ilk keman eğitimini Arzu Özkaynak’tan aldı. 2015 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuva-rı’nda Prof. Gülen Ege Serter’in keman öğrencisi oldu. Yağmur Tuna, Nisan 2019’da, henüz 13 yaşında iken Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ile orkestra şefi Gürer Aykal yönetiminde, piyanist Prof. Gökhan Aybulus-’un da solist olduğu konserde solist olarak yer aldı. Lise eğitiminin son iki yılına Moskova Çaykovski Konservatuvarı Merkez Müzik Okulu’nda Za-ure Zharova’nın keman sınıfında devam etti. Yağmur Tuna, sadece eğitim değil,tüm hayatına önemli katkıları olan bu dört öğretmeninden saygı ve sevgiyle bahsediyor
Moskova Çaykovski Konservatuvarı’nın ba-şarılı öğrencisi, Türk kemancı Yağmur Tuna daha önce Prof. Gülen Ege Serterin öğrencisi yağmur bu sefer de ispanyaya gitmiş Uluslararası Burgos Festivali Müzik Yarışmasına katılmış ve üçüncü olmuştu. Ondan başka bir de Tüm zamanların en büyük müzisyenlerinden biri olarak kabul edilen Eugene Ysaÿe anısına 1937 yılından bu yana düzenlenen YSAYE 2022 Uluslararası Müzik Yarışması ilk kez salgın nedeniyle 2022 yılında çevrimiçi yapılan bu prestijli yarışmada birçok ülkeden katılım sağlayan başarılı yarışmacılar arasında 3.’lük ödülünü kazanarak ülkemizi tek katılımcı olarak temsil etmişti. Yağmur Tuna ülkemizin gurulu oldu.
Hıfzı Topuz ve Karikatür
Dün duayen gazetecimiz yazar Hıfzı Topuz 100 yaşında vefat etti. Bir çoklarımız onu tanımaz. O, önce; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş, sonra da Strasburg Üniversitesi’nde Devletler Hukuku ve Gazetecilik alanında yüksek lisans ve doktora yapmış. Paris’te ONUSCO Merkezi’nde İletişim Sektöründe Özgür Haber Dolaşımı şefi olarak çalışmış. Basın Ahlakı ve Gazetecilerin Korunması projelerini yönetmiş Afrika ülkelerinden Hindistan’a, Filipinlere kadar eğitim seminerleri vermiş. 20 romanı, 20 inceleme, araştırma ,17 anı kitabı yayınlanmış.
Hıfzı Topuz deyince ben onun karikatüre ilgisi ve karikatüre kazandırdığı kitapları anımsıyorum. Bunlardan biri, Anadolu Üniversitesi’nin bastığı “İletişimde Karikatür ve Toplum” diğeri de “Başlangıçından Bugüne Dünya Karikatürü”
Hıfzı Topuz, 1950’li yıllarda, Akşam gazetesinde karikatür sanatçılarımızla röportajlar yapmış. O yıllarda dünyada ve bizde yeni karikatür anlayışı, değişimi yaşanıyormuştu. Yani alt yazılı, tipleri konuşturan klasik karikatürden yazısız, çizgiye ağırlıklı grafiğin öne çıkan modern karikatüre geçişte bu röportajları çok önemli olmuş. Daha sonra karikatürün Türkiye’deki ve dünyadaki tarihsel gelişimi ve sanatçılarıyla ilgilenmeye başlamış. Ülkemizde ve dünyanın her ülkesinden karikatürcülerle görüşmeler, belge toplamalar toplamış. Onları tanıtım yazıları yazmış ve ortaya “Başlangıçından Bugüne Dünya Karikatürü” kitabını hazırlayıp yayınlanmış. Bence Hıfzı Topuz’un bu kadar, her biri çok değerli kitaplarının arasında en önemlilerinden biri bu “Başlangıçından Bugüne Dünya Karikatürü” çalışmasıdır. Çünkü bir sanat alanında sanatçılara birikim verecek o sanat alanının tarihsel gelişimidir.Resimin, heykelin, fotoğrafın, sinemanın, tiyatronun, müziğin, şiirin, romanın bu tür kitapları hazırlanılmış, üniversitelerimizde okutulmakta iken karikatür sanatının bu eksikliği vardı ve Hıfzı Topuz , bunu bir ömür vererek hazırlamış karikatür dünyasına kazandırmış. Onunla beraber ülkemizde Anadolu Üniversitemizde başlamasıyla Karikatür’de üniversitelerimizde araştırılan, öğretilen bölümler olmuştur.
Hıfzı Topuz’ı saygıyla anacağız.