Merhaba güzel şehrimin güzel insanları…
Öncelikle Medeniyet Aynaları’ na gösterdiğiniz teveccühten dolayı teşekkürü bir borç biliyorum. Geçtiğimiz haftalarda Medeniyet Aynaları’ nda kaleme aldığımız birçok belediye hizmet alanlarında, kamuda, binaların tuvaletlerinin kıbleye doğru bakıyor olmasını tespit etmiş ve bunu sizlerle paylaşmıştım. Bugün size o aynadan yansıyan güzelliklerden bahsederek yazıma başlamak isterim efendim. Konu gazetemizde yayınlandıktan sonra öncelikle Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü’ nün tuvaletlerinin kıbleye doğru bakıyor olmasından dolayı AK Parti Eskişehir Milletvekili Sayın Prof. Dr. Ayşen Gürcan hemen bir fizibilite çalışması başlattı. Telefonla arayarak konu ile alakadar olduğunu belirtti. Yine belediye ile alakalı tuvaletlerin kıbleye doğru bakıyor olması sebebiyle Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ayşe Ünlüce de gerekli çalışmaların yapılması için talimat verdiğini söyledi. Bu araştırmalar neticesinde umarım sonuç alır ve gerekli tadilat yapılır umudundayım. Gerek Milletvekilimize gerekse Belediye Başkanımıza teşekkürlerimi arz ediyorum.
Yaptıkları binanın dairelerinin tuvaletlerini kıbleye doğru yapmayan müteahhitler merhaba. Belediye faaliyetlerinde Proporsiyona dikkat eden yöneticiler merhaba. Ömrünü Eskişehirspor'a vakfetmiş taraftar merhaba. Kışlıklar çıktı yine dolaptan, şehir bildiğimiz gibi çok soğuk, şehre yeni gelen öğrenciler sıkı giyinin aman. Sizler bize emanetsiniz, sakın üşütüp hasta olmayın. Sizlere de merhaba. Ve kıyafetlerindeki Proporsiyonlara dikkat eden dostlar, Eskişehir'in şık giyinen hanımefendileri beyefendileri sizlere de merhaba…
Sahi nedir bu Proporsiyon efendim? Şöyle tanımlıyorlar proporsiyonu. Başta mimarlık, moda ve anatomide sıkça kullanılan proporsiyon sözcüğü en basit anlamıyla bir bütünün parçalarının birbiri ile ve bütün bir yapıyla ilişkisini ve oranlarını tanımlayan bir sözcük. Kişinin doğru ve dengeli bir silüet oluşturabilmesi için proporsiyonu hakkında bir fikir sahibi olması önemli ve bu fikir doğrultusunda giyim tarzını belirleyen insanlar göze oldukça hoş gelen kıyafetler giyiyorlar Aslında kişinin kendi proporsiyonunu bilerek oluşturduğu görsellik, şehirler için de geçerli. Bir şehir inşa edilirken ya da yeniden imar edilirken bu proporsiyonlara dikkat etmek gerekiyor. Mekanların orantısı, yolların, parkların boyları, enleri, binaların yükseklikleri, birbirlerine olan yakınlıkları ve en nihayetinde en önemlisi bu proporsiyonlar doğrultusunda oluşan şehrin kapasitesi…
Çokça duyduğumuz bir söylemdi, özellikle seçimlerden önce ‘’Butik Şehir’’ kavramı.
Ama maalesef bir milyona yaklaşan nüfusumuz butik şehir dayatması ile bizleri oldukça zorluyor. Psikolojik sıkıntılardan bir tanesi de insanların kendisini dar alanda rahatsız hissetmelerinden meydana gelir ve maalesef mevcut yapılanma şehrimizde bizleri sıkışıklık hissine iterek özellikle trafikte psikolojimizin bozulmasına sebep oluyor.
Hiyerarşik yapılar; şehrin merkezinde parklarla, heykellerle oldukça hoş bir bütünlük sağlarken kenar mahallelere uzandığımızda üniform yapılar, buradaki sosyal donatı eksiklikleri altyapı sorunları gözümüze çarpıyor ve kaotik bir şehir hale getiriyor Eskişehir’i.
Bu tespitler sonrasında yavaş yavaş bu haftaki şehir turumuza başlayalım dilerseniz.
Bu gün iki kurum, onların yöneticileri ve bu kurumların binalarından bahsetmek, sizlere de bu konular hakkında mihmandarlık yapmak istiyorum.
İlk ziyaret yerimiz Eskişehir eski İl Sağlık Müdürlüğü binası. Eskişehir eski Sağlık Müdürlüğü’nün Hizmet binasının bulunduğu yer, kargir Memleket Hastanesi ve müştemilatı olarak tapu kayıtlarında geçmekte. Arsa sahibi, Ermeni asıllı Agop Çılbıryan’dır. 1915 – 1924 arasında arsaya 2 katlı bir bina yapılmış ve Belediye Millet Hastanesi olarak kullanılmış olup, Eskişehir Sağlık Müdürlüğü’ne 1924 yılında Memleket Hastanesi adıyla Eskişehir Özel Muhasebesi’ne (Bugünkü adıyla İl Özel İdare Müdürlüğü’ne) devredilmiş. 1950-1960 yıllarında yurt genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de hastaneler devletleştirilmiş ve hasta tedavisi devlet hizmeti olarak kabul edilmiştir.
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü binası ve arsası da 1945’de bağış yoluyla Eskişehir Özel Muhasebesine verilmiş. 1953 tarihinde Maliye Hazinesine intikal etmiş olup, İntifa Hakkı Sağlık Bakanlığına verilmiş. Eskişehir Sağlık Müdürlüğü’nün hizmet binası; 1953-1970 yıllarında Devlet Hastanesi, 1972 -1986 yıllarında da Doğum Evi Hastanesi, 1972 yılından itibaren de İl Sağlık Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılmıştı. Şuan ek hizmet binası olarak faaliyet gösteren bu tarihi bina, şehrin sembol yapılarından biri olarak dimdik ayakta durmaya devam ediyor. Dimdik ayakta duran sadece bu bina değil, aynı zamanda şehrin sağlık hizmetlerinden sorumlu olan İl Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici. Sayın Bildirici göreve geldiği günden bu güne sağlık hizmetleri açısından şehre büyük katkılar sağladı. Gerek hizmet içi eğitimler gerekse halkın bilgilendirilmesi açısından eğitime önem veren Bildirici, son günlerde şehre kalıcı bir hizmet kazandırma adına yeni adımlar atıyor. Kasım ayında toplumun hizmetine sunulması planlanan ‘’Eskişehir’in Yüz Yıllık Sağlık Alanındaki Faaliyetlerini’’ anlatan bir eserin hazırlığı içerisinde. Bu entelektüel kişiliği yakından tanımak için kendisini ziyaret ederek yapmak üzere olduğu bu proje hakkında biraz sohbet etme olanağı buldum. Şehir ve medeniyet adına son derece önemli bu çalışma Türkiye’ de tek!
Sağlık binalarının eski görselleri, çalışanları, kurumlar arası tarihi yazışmalar, doğal afetler dönemindeki refleksler, ve bir çok hizmeti kapsayan bu çalışma umarım diğer illere de örnek olur. Bu kıymetli eseri hazırlayan devletin hizmetkarı, başarılı bürokratı Sayın Doç. Dr. Yaşar Bildirici‘ yi kısaca sizlere tanıtmak isterim.
1965 yılında Osmaniye İli Kadirli İlçesi'nde dünyaya gelmiş Sayın Bildirici. İlk ve orta öğrenimini Kadirli'de, 1982-1988 yılları arasında lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde tamamlamış. 1989-1994 yılları arasında uzmanlık eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde bitirmiş. 1994 yılında Eskişehir Devlet Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak göreve başlamış. 1997-2000 yılları arasında Eskişehir Devlet Hastanesi'nde Başhekim Yardımcısı olarak çalışmış. 17.12.2017 yılında Eskişehir Devlet Hastanesi Başhekimi olmuş. 27.10. 2018 yılından itibaren Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimi olarak görev yapmış. 19.10.2023 tarihinden itibaren Eskişehir İl Sağlık Müdürü olarak görevine devam etmekte. Evli ve üç çocuğuna olduğu gibi bu şehrin insanlarına da onurlu ve sağlıklı bir yaşam sunmak için gece gündüz çalışmakta. İl Sağlık binasının duvarlarını süsleyen tarihi fotoğrafların önünde sohbetimizi tamamlıyor, kendisine şehre kattıklarından dolayı teşekkür ederek ayrılıyoruz bu tarih kokan sohbetten…
Hazır tarihi yazıya döken bir projeden bahsetmişken atalarımızın “Söz uçar, yazı kalır” atasözü geldi aklıma ve gezimizin rotasını İl Halk Kütüphanesi’ne çevirelim ne dersiniz?
İl Sağlık Müdürlüğü’nden çıkıp Atatürk Caddesi’nden İl Halk Kütüphanesi’ne doğru yürürken kitaplar ve kütüphaneler hakkında biraz konuşalım istiyorum. Söz uçar yazı kalır demiştik bu yüzden de bildikleri ve bilinmesini istedikleri şeyleri yazıya geçirmiş insanoğlu. Geçmişten günümüze bilime ve kültüre önem veren hükümdarlar ve idareciler ülkelerinde büyük kütüphaneler kurmaya ve dönemlerinin önemli eserlerini kütüphanelerinde toplamaya çalışmışlar. Elimizdeki tarihî kalıntılara dayanarak tarihte bilinen ilk kütüphane MÖ 7. yüzyılda Asur Devleti’nin başkenti Ninova’da kurulan Asurbanibal Kütüphanesidir. Akadlar, Sümerler ve Babilliler tarafından yazılmış binlerce eser bu kütüphanede toplanmıştır. Maalesef MÖ 612’de Ninova şehri Babilliler ve Medler tarafından işgal edilince kütüphane yakıldığı bilgisine ulaşıyoruz.
Şehrimizde de ilk kütüphane 1534 yılında yapılan tarihi Kurşunlu Camii içerisinde 1874 yılında kurulmuş. Maalesef İstiklal Savaşı sırasında Yunanlılar tarafından yakılıp yağmalanmış. 01.06.1926’ da Eskişehir Valisi olan Cemil Bey tarafından Muhasebe-i Hususiye’ye ait binada tekrar hizmete başlaması sağlanmış. 1950’ de Kültür Bakanlığına bağlanan kütüphane, 05.07.1968 tarihinde 2 katlı, 1350 m2 arsa üzerine inşa edilmiş, 861 m2 kullanım alanına sahip A tipi proje olan binada hizmetlerine devam etmiş.
Zamanla modern kütüphanecilik hizmetleri kapsamında yetersiz gelen kütüphane binası 2016 yılında yıkılmış, yerine 6 katlı 6352 M2 kullanım alanına sahip yeni hizmet binası 2021 yılında açıldı.
Dönemin Eskişehir milletvekili Kültür ve Turizm Bakanı değerli devlet adamı Sayın Prof. Dr. Nabi Avcı’nın girişimleri ile şehre kazandırdığı Kütüphaneyi İl Kültür Müdürümüz ile birlikte dolaşalım. Öncelikle İl Kültür Müdürümüzü sizlere tanıtayım. 1973’te Erzurum’da dünyaya gelen Bülent Avnamak, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nden mezun, Gazetecilik, Grafik Tasarım, Prodüksiyon alanlarında büyük işlere imza atmış. 2012’den itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görev almış Eski İstanbul İl Kültür Müdür Yardımcısı. İstanbul’da yapmış olduğu çalışmalarla büyük başarılara imza atan Avnamak, Eskişehir’e İl Kültür Müdürü olarak geldiği andan itibaren sayısız hizmetlere imza attı. En son yapılan çalışma Uluslararası Sanat Çalıştayı kapsamında 14-18 Ekim 2024 tarihleri arasında ortaya çıkan eserlerin yer alacağı Sayın Valimiz Hüseyin Aksoy’un teşrifleriyle açılacak olan sergide yerli ve yabancı birçok sanatçının eserlerini bir arada görebileceğiz. Kendisine yapmış olduğu bu çalışmalardan dolayı teşekkürlerimizi sunuyor, yakında kamuoyu ile paylaşmasını beklediğimiz şehrimiz adına çok önemli projelerini de sabırsızlıkla bekliyoruz.
Gelelim Sayın Nabi Avcı’nın şehrimize kazandırdığı muazzam kütüphaneye. Eskişehir İl Halk Kütüphanesi modern Kütüphanecilik esasları çerçevesinde yeniden yapılarak 2021 yılı eylül ayında hizmete açılmıştır. 6 katlı 6352m2 kullanım alanına sahip. İçerisinde Okul Öncesi bölüm, Çocuk Bölümü, Bebek Kütüphanesi, Cep Sineması, Kafeterya Ödünç Verme Bölümü, Grup Çalışma Odaları, Mescit, Ödünç Verme Bölümü(Edebiyat Dışı) Atölye, İnternet Bilgisayarları, Bireysel Çalışma, İdari Odalar, Danışma Bölümü, Kent Kitaplığı, Çalışma Salonu, Görme Engelliler Bölümü, Matematik Atölyesi, Çalışma Salonu bulunmakta.
107.204 kayıtlı üyesi bulunan kütüphanede kitap, süreli yayın, görsel-işitsel materyallerden oluşan 156.386 adetlik koleksiyonu mevcut.
Kütüphane kullanımının yaygınlaştırılması ve okuma alışkanlığının artırılması amacıyla merkeze uzak bölgelere götürülen gezici kütüphane hizmeti de ayrıca Eskişehir halkına sunuluyor. Merkeze uzak 6 ayrı bölgede 12 durakta hizmet veren gezici kütüphane aracı modern ve estetik iç mekanı ve teknik donanımlarıyla vatandaşlara modern kütüphanecilik hizmeti sunmakta.
Kütüphane hizmet binasına 2022 yılında erişilebilirlik belgesi verilmiştir. Görme engellilere ayrılan bölümde 4 adet bilgisayarda yazıyı sese dönüştüren program bulunmakta, ayrıca az gören bireyler için de kitap okumayı sağlayan büyüteç mevcut. Yine bu bölümde görme engelliler için sesli kitaplar ile Braille alfabesiyle yazılmış kitaplar bulunmakta.
Söz uçar yazı kalır sözüyle başlayan kütüphane maceramızı gazetemizin bu sayfasında ‘Medeniyet Aynaları’ bölümünde yazıya dökerek turumuza son veriyoruz.
Yeni hafta yeni bir seyahat yeni bir medeniyet yazısıyla birlikte olmak dileğiyle…