İşkilli Memo

Eskişehir Sanat Derneği’nin tiyatro topluluğu Eskişehir Sanat Tiyatrosu  bu sezon sahnelediği oyun Moliere’nin Sganarelle ou le Cocu İmaginaire adlı komedi oyunundan  yazar, çevirmen, mizah dergileri yayınlamış Teodor Kasap (1835-1897) tarafından uyarlanan “İşkili Memo” oyunu. Teodor Kasap Moliere’nin 1660 yılında Fransa’da sahnelenen bu oyunu tiyatromuz için batı taklidi oyunlar yerine Orta Oyunu geleneği türünde  uyarlayarak 1874 yılında yazmış. Teodor Kasap’ın amacı; ulusal bir tiyatromuzun yaratılmasını hedeflemektedir. İşkilli Memo 1942 ve 1955 yıllarında İstanbul Şehir Tiyatrosu tarafından sahnelenmiş.

Eskişehir Sanat Tiyatrosu, oyunu  yönetmen Zafer Aydınoğlu tarafından günümüze uyarlanmış. Oyunda; sevdiğine kavuşmak isteyen bir genç kızın sevgilisinin fotoğrafını düşürmesiyle başlıyor ve her şeykarma karışık duruma dönüşüyor  ve İşkilli lakabı ile anılan Memo karakteri bu durumu yanlış anlamasıyla olaylar gelişiyor.

Oyunda role tam uymuş başarılı oyuncu Doğan Pişkin  İşkilli Memo oynuyor. İşkilli  Memo’nun eşi Kamer hanımı Sevcan Can, genç kız Sümbül hanımı Yeliz Uyanık, Sümbül hanımın sevgilisi Safer beyi Yalın Tunalı, Sümbül’ün babası Veli babayı Atilla Yakşi, ilke Özer dadı Dürdane’yi, Filiz Uzun Kara anayı, Selma Abay Burgucu anayı, Tahsin Çay Beyram’ı oynadılar. Ses, ışık Zafer Aydınoğlu tarafından gerçekleştirmiş.

Seyircinin Odunpazarı Belediyesi’nin Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’ni tam doldurduğu oyunda gerçekten oyuncuların büyük başarıları ile Eskişehir Sanat Tiyatrosu güzel bir oyun ile yeni sezonu da başlatmış oldu.

Eskişehir Sanat Tiyatrosu, 2002 yılında kurulan, sanatın her alanında ulusal ve uluslararası etkinlikleri olan Eskişehir Sanat Derneği tiyatrosudur.2004 yılında oyunlar sahnelemeye başlamış ilk  oyunu, ünlü tiyatro adamımız Özdemir Nutku’nun “Gerçek halk tiyatrosu Meddahlıktır” dediğinden hareketle Latif Tiftikçi’nin yazıp yönettiği “Gazi Emir” adlı meddahtır. İkinci oyunu da meddah ve orta oyunu birleşimi ile Eskişehir’i anlatan , yine Latif Tiftikçi’nin yazıp yönettiği “Diyar-ı Eskişehir”dir. Cemalettin Güzel Baba’nın yazıp yönettiği “Arzuhalçi”, “Fuzuli” gibi bir çok oyunlar sahnelemiş, bu oyunlar turneler yapmış, ulusal, uluslar arası tiyatro festivallerine de katılmıştır.

Füsun Uluşahin

Aramızdan biri: Şair Füsun Uluşahin

     Ülkemizde, son yıllarda bir yakınmamız var; şiir kitaplarının satışı. Şiire ilginin azalmasından da söz ediliyor. Evet bu doğru. Eskiden  şairlerin kitapları 5-10 bin basıyordu. Şimdilerde 300 adete düştü. Şiir matineleri yaşanırdı. Salonlar insanları alamazdı. Şimdilerde salonlarda nerdeyse bir,iki sırayı anca dolduruyorlar.

     Şiir her çağda, her coğrafyada yazılmış. Şairler çıkmış, kalabalıklara şiirlerini okumuşlar. Toplumlar onlara büyük değerler vermişler hatta kutsal kişiler gibi bile bakmışlar. Onlar türküleri de yaratmışlar yüreklerinin sesleriyle. Hele bizim coğrafyamızda niçe şairler gelip geçmiş.

        Eskişehir; İstanbul, Bursa, Adana, Diyarbakır gibi büyük şairlerin gelip geçtiği, geleceği mayaladığı şehirlerden biri değil. Eskişehir’in sanat sorunlarına çözümler üreten Eskişehir Sanat Derneği Eskişehir’in şiir sorunları üzerinde çalışmalar yaparak şiir çevresini bir araya getirmeye ve etkinliklerle şiir ve şairi tanıtmaya, toplumla buluşturmaya çalışıyor. Bu etkinliklerden biri de “Aramızdan biri” etkinliği.

       Aramızda kimler var? Kimi yazar, kimi şair, kimi bilim insanı, kimi sporcu. Yanımızdan geçip gidiyor. Eskişehir Sanat Derneği işte o aramızdaki şair ile tanıştırıyor. Şiirleri ile buluşturuyor. Şiirleri ile yüreğimizi, duygu yönümüzü besliyor. Bunun için her hafta Salı günü saat 17.00 de İl Halk Kütüphanesinde şiir okumaları,şair tanışmaları gerçekleştiriyor.

      Bu haftanın şairi Füsun Uluşahin’di. 1977 Eskişehir doğumlu. “Yağmur Damlaları” ve “Senin Şiirin Hangisi” diye  yayınlanmış iki şiir kitabı var. Uluslar arası Şiir Antolojilerinde şiirleri yayınlanıyor, ödülleri var. Eskişehirli şair,yazar Şaban Bağcı ve Eskişehirli Şair Emel Güneş’e (Elinka)  şiire başlattıkları ve destek verdikleri için onlar ayrı yer açıyor.

      Zehra Ataoğlu’nun yönettiği etkinlikte  Füsun Uluşahin, etkinliğinde farklılık yaratarak şiirlerini salondaki şiirseverlere okutarak  herkesin şiirlerini tanımada güzel anlar yaşattı.