Şu bir gerçek. Türkiye’deki neredeyse tüm CHP’li belediyeler CHP’nin kongreler sürecine doğrudan etki ederler. Eskişehir’de de benzer bir durum söz konusu. Odunpazarı Belediyesi delege seçimlerinden tutun da il kongresine kadar sürece dahil olur. Tepebaşı Belediyesi de aynı şekilde, delege seçimlerden bir başlar il kongresi dahil sürecin içerisinde doğrudan yer alır. Ya Eskişehir Büyükşehir Belediyesi? “Biz karışmayız” deseler de böyle bir durum söz konusu değildir. Doğrudan karıştıkları herkes tarafından bilinir.

*

Büyükşehir Belediyesi’nin kongreler sürecine nasıl dahil olduğunu somut bir örnekle anlatmak isterim.

*

Geçtiğimiz pazar günü CHP Odunpazarı İlçe Başkanlığı’nın 6’ncı olağan genel kongresi gerçekleştirildi. İki adaylı yarışa sahne olan kongrede ipi göğüsleyen isim mevcut Başkan Rahmi Çınar oldu. Bu noktada şöyle bir detay vermek isterim. Rahmi Çınar’ın rakibi Egemen Yağcıoğlu’nun aday olabilmek adına yeterli imzaya ihtiyacı vardı. Tam da bu aşamada Rahmi Çınar kürsüye çıkarak, “değişim Odunpazarı’ndan başlasın, Egemen Yağcıoğlu’na imza verelim arkadaşlar” şeklinde delegelere seslendi. Elbette bu şık çağrı salondakileri heyecanlandırdı, deyim yerindeyse alkış tufanı koptu. Aslında Rahmi Çınar’ın yaptığı hareketin bu denli heyecan yaratmaması gerekir. Fakat CHP öylesine kamplaştı ki, güçlü olan karşısına aday çıksın istemediği için rakibinin aday olamaması maksadıyla her yolu dener. Çınar, Odunpazarı’nda bunu yıkmak istedi, rakibinin aday olması için imza çağrısı yaptı. Belki Egemen Yağcıoğlu gerekli adaylık imzasını toplamıştı veyahut toplayacaktı, öyle de olsa, Çınar’ın bu hareketinin takdir edilmesi gerekir, zira salonda kopan alkış tufanı bu takdirin ispatı.

*

Her neyse…

*

İşte, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı İlçe Başkanlığının kongresinde, geçtiğimiz kongrelerde de yaptığı konuşulan bir harekete imza attı.

Delege listelerinde Büyükşehir Belediyesi ve ESKİ’de çalışan bazı isimler veya delegelik yapan bazı isimlerin akrabaları da yer alıyordu.

Daha açık bir biçimde ifade etmek gerekirse; 3 delege doğrudan Büyükşehir Belediyesinde, 1 delege doğrudan ESKİ’de çalışırken, 10 delegenin eşi, oğlu veya kızı Büyükşehir Belediyesi’nde çalışıyor. 1 delegenin çocuğu ise ESKİ’de işe alınmayı bekliyor.

Peki, Odunpazarı İlçe Kongresi gerçekleştirilirken Büyükşehir Belediyesinde ve ESKİ’de üst düzey görev yapan bazı bürokratlar, yani kanunen siyaset yapma hakkı olmayan bazı memurlar ne yapıyorlar?

İddiaya göre belediyeyle alakaları olan delegeleri aramak suretiyle baskı yapıyorlar, “şuna oy vereceksiniz, şuna çizik atacaksınız, istediğimizi yapmazsanız sonuçlarına katlanırsınız” diyorlar.

Az önce ifade etmiştim… Büyükşehir Belediyesi’nin, bünyesinde çalışan delegelere baskı yaptığı iddiası her kongre sürecinde dillendirilir. Öyle ki, kongre süreci tamamlandığında kimileri sürülür, kimileri emekli edilir, kimileri işten atılır…

Fakat bu iddialar karşısında Büyükşehir Belediyesi hep suskun kalmayı tercih eder, “biz kongre sürecine dahil olmayız” cümlesini tekrar tekrar yineler. Bu sefer de suskun kalıp cevap vermeyeceklerinden eminim, fakat cevap vermek isteyen olursa MIH sütunları açık.