İstanbul’da, kentteki en çok ziyaret edilen tescilli kültür varlıklarının tanıtımına yönelik "Dijital İstanbul" projesinin tanıtımı gerçekleştirildi. İstanbul Valiliği ve Ziraat Katılım Bankası’nın katkılarıyla hayata geçirilen proje, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Saraylar Başkanlığı ve İl Müftülüğü gibi paydaşlar tarafından hazırlandı. Tanıtım programı, İstanbul Finans Merkezi’nde düzenlendi ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

İstanbul Valisi Davut Gül, projeye dair açıklamalarında son 20 yılda özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Vakıflar Genel Müdürlüğü ve diğer kamu kurumlarının, İstanbul’daki tarihi eserleri restore ettiğini vurguladı. Gül, "Son 20 yıl içerisinde İstanbul’daki hemen hemen tüm tarihi eserler restore edildi, korundu ve tanıtıma hazır hale getirildi" dedi. İstanbul’a gelen 17 milyon yabancı turistin ve 16 milyon İstanbul sakininin bu eserleri ziyaret ettiğini belirten Gül, zaman zaman kulaktan dolma bilgilerin tarihî eserler hakkında doğru bilgi yerine geçebildiğini ifade etti.

Dijital İstanbul2

Bu sorunu çözmek amacıyla Ziraat Katılım Bankası önderliğinde, İstanbul’daki camilerde uygulamaya konulan karekod teknolojisiyle yapılan projeye dair konuşan Gül, "İlk etapta 200 camide uygulamaya başladık. İlerleyen aşamalarda bu sayı 600’e çıkacak" dedi. Ayrıca, tüm kültürel varlıkların dijital olarak tanıtılacağı bu projenin, sosyal sorumluluk projeleriyle daha geniş bir katılımla hayata geçmesi bekleniyor.

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir ise, projenin ilk aşamasında camilerle başladıklarını belirterek, karekod uygulamasının hem İstanbul’da yaşayanlar hem de kente gelen turistler için kültür varlıklarını doğru ve hızlı şekilde tanıtacağını ifade etti. Özdemir, projenin ilerleyen aşamalarında farklı inanç gruplarının mabetlerinin ve sivil mimari yapıların da bu kapsamda yer alacağını açıkladı.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Keskin, projenin tanıtılması için mücadele edeceklerini ve İstanbullulara projeyi en iyi şekilde anlatacaklarını söyledi. Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım da, İstanbul’un akıllı şehirler arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Bu projeyi, gezerken daha fazla anlamak için çok önemli bir adım olarak görüyoruz" dedi.

Dijital İstanbul3

Dijital İstanbul Projesi Nedir?

"Dijital İstanbul" projesi, İstanbul’daki en çok ziyaret edilen 200 kültürel eserin, karekod teknolojisiyle tanıtılmasını sağlıyor. 60 metreye kadar okunabilen karekod panoları, ziyaretçilere doğru ve hızlı bilgi sunmak amacıyla İstanbul’un dört bir yanına yerleştirildi. Bu panolar sayesinde, hem turistler hem de İstanbul halkı, bu eserlerin tarihine dair bilgileri, 7/24 erişilebilir şekilde, doğru ve anlaşılır bir biçimde alabilecekler. Ayrıca, karekod uygulaması, Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça dillerinde hizmet verecek şekilde tasarlandı.

Bu proje, hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin İstanbul’daki kültürel varlıkları daha etkili bir şekilde öğrenmesini sağlayarak, kentin tarihi mirasının dijital ortamda daha geniş kitlelere ulaşmasını amaçlıyor.
 

Kaynak: AA