Van'ın Özalp ilçesinde çiftçilik yapan 64 yaşındaki Orhan Pişkin, 20 yıl süresince günde 2 paket sigara içtikten sonra, ailesinin desteğiyle 4 yıl önce sigarayı bırakmayı başardı. Sigaraya bağlı sağlık sorunları nedeniyle yürümekte ve nefes almakta güçlük çeken Pişkin, artık daha rahat nefes alıp hızlı adımlar atabiliyor. Sigara içtiği dönemde toplum içine giremeyen Pişkin, sigara bıraktıktan sonra hayatının değiştiğini belirtiyor.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Sağlıkta Gelişme

Pişkin, sigarayı bırakmanın kendisine büyük fayda sağladığını ifade ederek, "Sigara içtiğim zamanlar toplum içine giremiyordum. Şimdi daha rahat nefes alabiliyorum" dedi. Sigarayı bırakmasının ardından sağlık sorunlarının azaldığını ve ekonomik açıdan da rahatladığını belirten Pişkin, diğer insanlara da sigarayı bırakmalarını tavsiye etti.

Uzmanlardan Sigarayı Bırakma Tavsiyesi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Buket Mermit, sigaraya bağlı hastalıkların ölümcül olabileceğine dikkat çekerek, sigara içenlere bağımlılıklarından kurtulmalarını tavsiye etti. Mermit, sigara bırakma sürecinin kişiye özel olduğunu ve uzman desteği ile bu sürecin daha kolay yönetilebileceğini belirtti.

Sigara Bırakma Polikliniği Hizmet Veriyor

Sigara bırakma sürecinde polikliniğe başvuran bireylere, nikotin bağımlılık testleri, karbonmonoksit ölçüm testleri yapılırken, kişiye özel tedavi planları oluşturuluyor. Sigara bırakma tedavisine başlayan birçok kişinin başarıyla bu bağımlılığından kurtulduğu bildirildi.