Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Aras Bozkurt, Millî Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, SEBİT Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sertan Okan ile Bilecik Bozüyük Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Oğuz Kaan Olgun milletvekillerine sunum yaptı.
AÖF Dekan Vekili Prof. Dr. Bozkurt: "Yapay zekâ bir beka meseledir"
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aras Bozkurt yapay zekânın bir beka meselesi olduğuna dikkat çekti. Yapay zekâyı sadece teknoloji olarak gören ulusların gelecekte var olma şansının bulunmadığını vurgulayan Bozkurt, AR-GE süreçlerinin önceliklendirilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Aras Bozkurt, üretken yapay zekânın ortaya çıkmasıyla dijital bilgi çağında önemli bir kırılma yaşandığını belirterek, bilgi ekonomisinde güçlü bir konum edinmek için topyekûn bir hamle yapılması gerektiğini vurguladı. Bozkurt, bu hedefe ulaşmak adına yapay zekâ okuryazarlığının hayati önem taşıdığını ifade ederekilköğretimden yükseköğretime kadar ders müfredatlarının güncellenmesinin ve çeşitli eğitim programlarının düzenlenmesinin şart olduğuna dikkat çekti. Bunun yanı sıra, yalnızca üretken yapay zekânın değil, özerk yapay zekâ (agentic AI) sistemlerinin de hızla geliştiğine işaret eden Prof. Dr. Aras Bozkurt, insan ve yapay zekâ etkileşiminde yepyeni bir döneme girildiğini söyledi.
Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, EBA Öğrenci Asistanı Projesi'ne ilişkin "Bireysel olarak öğrencilerin girip, soru sorup cevap alabildiği, eksikliklerine göre öğrenciyi yönlendirdiği, 7 gün 24 saat erişebildiği asistan geliştirmesine başladık. 2025-2026 eğitim öğretim yılı başında muhtemelen öğrencilerimizin kullanımına sunmayı hedefliyoruz." dedi.
Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan ise yapay zekânın eğitimde öğretmenleri desteklediğini belirterek, ÖBA üzerinden açılan 23 kursa 247 bin 627 öğretmenin katıldığını açıkladı. Demircan, Bakanlık Yönetim Sistemi ile verilerin analiz edilerek raporlanacağını, Dil Gelişim Platformu ile öğrencilere güvenli içerikler sunulacağını, ayrıca Öğrenci ve Öğretmen Asistanı projelerinin geliştirildiğini duyurdu.
Millî Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk yapay zekânın bilinçsiz kullanımının öğrencilerin yaratıcılığını köreltebileceğini ve etkin kullanılmaması halinde Türkiye’nin geri kalabileceğini söyledi ve açık uçlu soruların değerlendirme projesinin bu yıl tamamlanacağını açıklarken LGS ve YKS’de yapay zekâ ile değerlendirme sisteminin henüz mümkün olmadığını ifade etti.
İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt toplantıda toplumun yüzde 40’ının yapay zekâyı bildiğini, yüzde 16’sının aktif kullandığını, en çok devlet memurları ve öğrencilerin yapay zekâdan faydalandığını belirtti. Ayrıca Prof. Dr. Veysel Bozkurt öğretmenlerin yüzde 11’inin derslerinde yapay zekâ kullandığını, yüzde 55’inin ise kullanmaya açık olduğunu söyledi.
SEBİT Genel Müdür Yardımcısı Sertan Okan, yapay zekâ araçları arasında eğitsel oyunların, öğrenme platformlarının ve değerlendirme sistemlerinin öne çıktığını belirtti. Yapay zekâkullanımına dair kaygılar arasında kopya, insan etkileşiminin azalması, veri güvenliği ve öğretmenlerin iş kaybı riskinin öne çıktığını vurgulayan Okan, araştırmalara göre katılımcıların yüzde 60’ının yapay zekânın yaygınlaşacağını ancak merkezde olmayacağını düşündüğünü aktardı.