Burada ana başlıklar halinde hayata geçirmek istediği projeleri açıklayan Ayşe Ünlüce, tarım ve hayvancılık konusunda acil olarak yol haritası çizilmesi gerektiğini söyledi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar tarım ve hayvancılık konusunda 12 kırsal ilçede birçok projeye imza attığını söyleyen Ayşe Ünlüce, “Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz son 5 yılda 8 bin özellikle son 3 yılda 6 bin çiftçimize birçok alanda destek verdi. Türkiye’de ilk defa biçerdöver desteğine Büyükşehir Belediyemiz başladı ve bu kapsamda 2 binin üstünde küçük çiftçiye hasat desteğinde bulundu” dedi. Üreticilere “Gelin hep beraber tarım platformu altında toplanın” çağrısında bulunan Ayşe Ünlüce, “Kırsal kalkınmayı, tarım ve hayvancılığın daha iyi yerlerde olmasını, çiftçilerimizin gelişmesini ve daha iyi üretim yapmasını sağlamak için beraber çalışalım. Bu toplantıları sık sık yapalım ve ortak bir dille, ortak bir mücadele ile tarımı ve hayvancılığı hak ettiği yere getirelim” ifadelerini kullandı.
‘ÇİFTÇİMİZE DESTEK OLACAĞIZ’
Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirmek istenilen projeleri başlıklar halinde anlatan Ayşe Ünlüce, “Halk Et Projesi ve Mezbaha, Sözleşmeli Tarımı hayata geçirmek istiyoruz. Zirai ilaçlamada teknolojiyi kullanarak drone ile ilaçlama konusunda çiftçimize destek olacağız. Tüm ilçelerimize Tarımsal Erken Uyarı Sistemi kuracağız. Ayrıca Toprak Analiz Laboratuvarı kuruyoruz. Aynı zamanda mobil analiz ekibimiz olacak. İhtiyaç sahibi çiftçimizin toprak analizini ücretsiz yapacağız. Toprağın verimini arttırmak çiftçimizin yüksek verimli ürün elde etmesini sağlamak istiyoruz. Organik Sıvı Gübre Tesisi kuruyoruz. Üretim maliyetlerinin artmasından dolayı çiftçi tarlasına gübre atamıyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için çiftçilerimize üreteceğimiz sıvı gübre ile destek olacağız. Tüm ilçelerimize hububat eken çiftçimizin ihtiyacını karşılayacak modern Selektör Tesisleri kuruyoruz. Doğa olaylarından kaynaklanan sorunlara, hastalık ve zararlılara karşı erken uyarı sistemi kullanılarak entegre mücadele yöntemine siz teşvik edeceğiz” şeklinde konuştu.
‘TÜRKİYE'NİN TARIM POLİTİKASI YOK!’
Köyleri mahalleye dönüştüren Büyükşehir Yasası sonrasında ilçe belediyeler olarak tarımla ilgilenmek zorunda olduklarını söyleyen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Tarımsal hizmetler adı altında müdürlükler, daire başkanlıkları kurmaya başladık. Bunun nedeni devletin tarımla ilgili politikasında eksiklikler, yanlışlıklar olması. Belediye olarak bize kamu baskısı geliyor. Ve biz farklı bir yöntem ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. El yordamıyla bu işi yapmaya çalışıyoruz. Yaparken yanlışımız da eksiğimiz de olabilir, ama devletin 100 yılda yapamadığı işi, bizim on yılda yapabilmemiz mümkün değil. O nedenle bize destek olmanız, bize sahip çıkmanız lazım. Ortak akılla bu işleri düzenlememiz gerekiyor” dedi.