Programın açılışında konuşan Ünlüce, ‘‘Adaylık sürecim 10 Ocak’ta başladı. O günden bu güne hep sahadayız. Meslek odası ziyaretlerimiz oldu, dernek ziyaretlerimiz oldu, mahalle, ev, kahvehane ziyaretlerimiz oldu. Bir de bildiğiniz gibi Büyükşehir Belediyemiz 540 mahalle, 12 tane kırsal olmak üzere 14 ilçeden sorumlu. O yüzden benim seçim yoğunluğum diğer adaylardan biraz daha fazla. Hem bu 12 ilçeyi ziyaret etmek, gezmek, oradaki sorunları dinlemek, oradaki halkımızla kucaklaşmak ve yine merkezdeki Tepebaşı ve Odunpazarı’ndaki vatandaşlarımızla, hemşehrilerimizle birlikte olmak, sorunları konuşmak şeklinde geçiyor. 12 ilçede biliyorsunuz eskiden belde olan sonradan kapatılan çok büyük mahalleler var. Onlara da gitmeye çalışıyorum. Tabi bu süreçte her yere gitmek, herkese dokunmak mümkün değil ama elimizden geldiğince herkesle beraber olmaya, sorunları, şehrimizin sesini dinlemeye çalışıyoruz’’ dedi.

PROJELERİNİ 10 MART’TA AÇIKLAYACAK

10 Mart’ta hem Eskişehir’le ilgili çözüm önerilerini, hem projelerini sunmak için bir toplantı düzenleyeceğini söyleyen Ünlüce, ‘‘O gün bir lansman toplantımız olacak. Bu çözüm önerilerimiz, lansman, projeler toplantımızda genel bir başlık altında hareket edeceğiz. Bizim bu dönemde projelerden yola çıkarak bir şehir modeli değil de, bizim düşündüğümüz tasarladığımız şehir modeline göre projeleri oluşturmak şeklinde önümüzdeki 5 yılda bir çalışma sistemimiz olacak. Bunun adını da Dengeli Büyüme Modeli olarak düşünüyoruz. Şehrimizi geçmişte de olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Dengeli Büyüme Modeli ile ilerlesin istiyoruz. Yani tek tek şurada bunu yapayım, burada başka bir projeyle ilerleyeyim gibi projelerin üstünde birleşerek bir model yaratmak yerine üste çatıda bir model oluşturup, altında da projelerimizi oluşturmak şeklinde ilerliyoruz. Şehrimizde yapmak istediğimiz dengeli büyümeyi nasıl yapmak istediğimize dair modellerimizi 8 başlık altında topladık. Bu 8 model altında da tek tek projelerimizi belirteceğiz. O gün zaten bunları sizinle paylaşacağız. Ara ara da bu projelerle ilgili küçük küçük paylaşımlar yaptım bazı programlarda. 10 Mart’ta bunların hepsini, hem çözüm önerilerimizi hem projelerimizi sizlere duyurmuş olacağız. Dediğim gibi bizim için önemli olan şehrimizin dengeli büyümesini devam ettirecek bir model ile ilerlemek’’ ifadelerini kullandı.

‘BİN 500 SOSYAL KONUT YAPACAĞIZ’

Ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ünlüce, sosyal konutlarla ilgili bir projelerinin olup olmadığı yönündeki soruyu cevaplayarak, ‘‘Önümüzdeki dönem Sosyal Konut ile ilgili bir çalışmamız olacak. Sultandere tarafında belediyemizin arazileri var. Orada bin 500 konutluk bir sosyal konut yapmayı düşünüyoruz. Bunların arazileri de bizim olduğu için çok uygun fiyatlarla halkımızın hizmetine sunmak istiyoruz. Bu bir başlangıç. Sosyal konuta bu dönemde devam etmek istiyoruz. Çevreyolu yapılmadığı için biz Büyükşehir olarak kuşak yollarımızı yapacağız. Kuşak yolların etrafındaki alanlarda da bence büyük bir gelişme olacak diye düşünüyorum. Oralarda sosyal konutlarla beraber ticaretin canlanması, sosyal hayatın canlanması gibi de gelişmeler olacak diye düşünüyorum. Şehrin merkezine çok sıkışmış yaşıyoruz biliyorsunuz. Eğer o kuşak yolların etrafında imar planlarıyla hem sosyal konutlar hem de banliyö tarzı yerleşim yerleri yaratırsak, hem merkezi dağıtmış olacağız hem de oralarda vatandaşımızın uygun fiyatlı ev sahibi olacağı çözümler bulmuş olacağız’’ diye konuştu.

‘NEFES ALAN BİR ŞEHİR OLMALI’

İmar sorunu olan mahalleler hakkındaki soruyu da yanıtlayan Ünlüce, ‘‘Bizim bazı mahallelerimizde kat artırımı ile ilgili problemlerimiz var. Ben 5 sene öncede hatırlıyorum bunlar çok gündemdeydi. Bugünlerde de tartışılıyor. Daha önce de birçok defa bunlarla ilgili görüşlerimizi bildirdik. Bir kere bunun bir kentsel dönüşüm ve afetle mücadele boyutu var. Depreme, afete dirençli şehir anlamında. Bir taraftan da şehrin çöküntü olan, bir türlü gelişemeyen, kat artışı verilmediği için müteahhitlerin girmediği, vatandaşın da kendi imkanlarıyla dönüştüremediği mahalleler sorunumuz var. Bu mahalleleri şöyle düşünüyoruz. Tepebaşı’yla da Odunpazarı’yla da görüşüyoruz bu konuda. Her ikisinin de bölgesine giren mahalleler var bu konuda. Zaten bu mahallelere toplantılar için gittiğimizde bunlar açık açık konuşuldu. Tabi vatandaşımızın bir mağduriyeti var, bu çözülsün istiyor. Bizim açımızdan baktığınızda da sonuçta bir mevzuat var, şehircilik ilkeleri var. Bunlara da uygun davranmak istiyoruz. Şehir bir kere nefes alan bir şehir olmalı. Donatıları olmalı. Her mahallede imar planı oluştuğunda, oranın okulunu, sağlık ocağını, eğitim kuruluşlarını, peyzajını, parkını bunların hepsini düşünmemiz lazım. Oradaki donatıları yaratarak yapmamız lazım. Biz şöyle düşündük. Bunları parsel parsel değil de, çünkü parsel bazındaki artışlar her zaman sıkıntılıdır. Siz 2 kat olan bir yeri ‘Ben senin parselini 5’e çıkardım 6’ya çıkardım’ dediğiniz zaman oraya ne yapıyorsunuz. 2-3 kat nüfus getirmiş oluyorsunuz. Oranın nüfusu normalde 20 bin ise siz oraya 50 bin-60 bin nüfus getirmiş oluyorsunuz. Oranın altyapısı imar planlarına göre o nüfusa göre yapılmış. Otoparkları o nüfusa göre düşünülmüş. Donatıları, yeşil alanları, okulları, parkları, sağlık ocakları o nüfusa göre düşünülmüş. Ama siz buna 2-3 kat nüfus getirdiğiniz zaman o bölgeyi yönetemezsiniz. O bölgeyi trafik sıkışıklığının içinde boğulmuş, daracık sokaklarda güneş görmeyen evlerin yarattığı bir alan yaparsınız. Ama şöyle mağduriyetin de farkındayız. Vatandaşın da mağdur olduğu bir noktada da sadece mevzuatla cevap vermek de çok adil değil. Gittiğimiz bölgelerde de bunu söylüyoruz. Yanımızda teknik arkadaşlarımız da oluyor bazen. Özellikle odalarımız da destek oluyor bize. Zaten odalarımızla birlikte çalışmak istiyoruz bu konuda. Ada bazındaki çözümlerde o adadaki bütün parsel sahipleriyle oturarak anlaşmak lazım. Bunların tek tek hesaplanması lazım. Tek tek bu konuda metrekaresi nedir, kimlerle birleşiyor. Adanın tamamını toplayıp şuylandırmak da zor bir konu. O kadar kişiyi bir araya getirdiğinizde orayı çözümlemek de zor. Orada belki daha küçük parseller yaratarak çözmek lazım. Bunları çalışacağız hep beraber ama bizim isteğimiz hem Kazım Başkan’la hem Ahmet Başkan’la çok kararlıyız artık bu dönemde hiç sorunlu bir mahallemizi bırakmayacağız. Hepsinin imar planlarını çözeceğiz’’ ifadelerini kullandı.