Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı öncesi ve sonrasında çeşitli yurt gezilerinde bulunduğu bilinir.
Bu kapsamda Eskişehir’e de çeşitli ziyaretleri olmuştur.
Atatürk’ün Eskişehir’e ilk geliş tarihi olan 21 Haziran’da her yıl törenler düzenlenerek bu ziyaret kutlanır.
Bir çok ilde de aynı kutlamalar yapılmaktadır.
Bu ziyeretler sırasında ilk ve tek olanlar da vardır.
Örneğin bunlardan bir tanesi 16 Ocak tarihidir.
Bu tarih Atatürk’ün annesi ağır hastayken onun yanına gitmeyip Kocaeli’de ilk basın toplantısını yaptığı tarihtir.
Bu aynı zamanda “tek”tir.
16 Ocak her yıl Kocaeli’de düzenlenen törenlerle “Basın Onur Günü” olarak kutlanmaktadır.
***
Atatürk’ün yaptığı bir “ilk ve tek” inde Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde olduğunu biliyoruz.
Ancak ben tam tarihini bilmiyordum.
Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı’nın açıklamasından öğrendik.
24 Mart 1922 tarihi yalnızca Sivrihisar için değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık mücadelesi açısından da büyük bir anlam taşıdığını Sivrihisar Vakfı hatırlattı.
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın en kritik dönemlerinden birinde Sivrihisar’a gelerek, Zaimağa Konağı’nda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin Ankara dışında yapılan ilk ve tek Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirmiştir. Bu toplantıda, bağımsızlık mücadelesinin geleceğini belirleyen önemli kararlar alınmış, Kurtuluş Savaşı’nın gidişatı açısından hayati adımlar atılmıştır. Böylesine büyük bir tarihî mirasa sahip olan Sivrihisar’da, bu önemli günün gereken ilgiyi görmemesi, bilinmemesi veya görmezden gelinmesi büyük bir eksikliktir.” Denildi.
***
Bugün ülkemizin pek çok yerinde, çok daha küçük tarihî olaylar dahi törenlerle, anma programlarıyla hatırlanırken, Atatürk’ün bizzat geldiği, önemli kararlar aldığı ve tarih yazdığı Sivrihisar’da bu günün unutulması kabul edilemez olduğunu savunan Sivrihisarlılar, “Atatürk’ün Sivrihisar’a gelişinin 100. yılı olan 24 Mart 2022’de Zaimağa Konağı’nda bir toplantı düzenleyerek bu tarihî günü anmıştık. Ancak ne yazık ki bu etkinlik sürekliliğini kaybetmiş, devamı getirilememiştir” dediler.
***
Şu soruları da haklı olarak sordular.
•Atatürk’ün Sivrihisar’a gelişi ve burada alınan tarihî kararlar neden görmezden geliniyor?
•Tarihimize sahip çıkmak için daha ne kadar bekleyeceğiz?
•Bu konuda harekete geçmek için daha kaç yıl geçmesi gerekiyor?
Ve şu önerilerde bulunuyorlar.
Biz Sivrihisar halkı ve yetkilileri olarak, bu tarihî günü yalnızca geçmişin bir hatırası olarak bırakmamalı, her yıl düzenlenecek resmî ve geniş kapsamlı anma programlarıyla tüm ülkeye anlatmalıyız. Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı olarak, tüm yetkilileri ve halkımızı bu tarihî mirasa sahip çıkmaya, gereken adımları atmaya davet ediyoruz.