Hatipoğlu, canlı yayınlanan programda Ahmet Hakan’ın ve Hakan Bayrakçı’nın sorularını yanıtladı.

‘KUZEY ÇEVRE YOLU’NU YAPTIRMADILAR’

Anket yaptırıp yaptırmadığı yönündeki soruyu cevaplayan Hatipoğlu, ‘‘3 aydır her ay düzenli anket yaptırıyoruz. Çok hızlı yukarı çıkan bir ivmemiz var. Eskişehir’de seçim karşı tarafın düştüğü, bizim yukarı doğru çıktığı bir durumda. Daha lansmanımızı yapmadık. Lansman sonrasında daha fazla teveccüh göstereceklerini düşünüyorum. Seçimi önde kapatacağız. İddialıyız bu konuda. 5 yıldır Sayın Büyükerşen belediye başkanı seçildi. Hizmetleri için teşekkür ederim. İlk dönemini yaptığında DSP iktidar ortağıydı. İkinci seçildiği dönemde de 2 yıl iktidar ortağıydı. İktidarla uyumlu bir belediye başkanı olduğu için ilk 2 döneminde çok güzel şeyler yaptı. İktidarla birlikte olan bir belediye başkanı çok daha rahat hizmet ediyor. Sonra CHP’ye geçti, AK Parti iktidara geldi. Belediye ile iktidar uyumsuz olunca Eskişehir çok hizmet kaybetti. Biz Eskişehir’e hiç yatırım alamamış gibi gözüküyoruz. Anlaşmazlıklardan dolayı belediyenin de engellemeleri var hükümetin yapacağı yatırımlara. Bir örnek vereyim. Zamanında yapılan çevre yolu şehrin içinde kaldı. Kuzey Çevre Yolu olarak geçen bir yola ihtiyacımız var. 2018 yılında hükümetimiz belediyemize başvurmuş ÇED raporu için. Bu ÇED raporunun altında olumsuz raporunun altında Ayşe Ünlüce’nin kendi imzası var. 2018’de Kuzey Çevre Yolu yapılmasın diye olumsuz ÇED raporu vermiş. Bir örnek daha vereyim. Bin 200 yataklı Şehir Hastanesi yapılacak Eskişehir’de. Ne gerek var buna gerek yok diyor bütün CHP’li belediye başkanları. Yapım sırasında döküm sahası müteahhite verilmiyor. Hastane bitiyor, belediyenin yapması gereken yolları yapmıyorlar. Hastanenin açılması gecikiyor. Sonra Karayolları yapılıyor. Pandemide bu şehir hastanesi Eskişehir’e çok büyük fayda sağladı. O ara Yılmaz Büyükerşen de rahatsızlandı. Allah’ın hikmeti o hastaneye gitti. Özel ilgi alaka gösterildi. Kendisi orada iyileşti. Yaptırmak istemediği hastanede tedavi gördü iyileşti. Bunun gibi bir sürü örnek var’’ ifadelerini kullandı.

’45 BİN KİŞİNİN EVİ RİSKLİ KONUMDA’

Hatipoğlu, ‘‘Eskişehir’de de Yılmaz hocam vizyoner bir insan. Dekor belediyeciliği olarak tanımlıyorum. Bunu en güzel tanıttığı şey şu. Sizi davet ediyor. Size şehrin en güzel yerlerini, ufak bir alanı gezdiriyor. Siz de döndüğünüzde ‘Ya bu Eskişehir neymiş’ diyorsunuz. Şehrimizin sorunları var. En büyük sorunumuz kentsel dönüşüm. Naci Görür Hoca Eskişehir ile ilgili bir açıklama yaptı. Sıkıntı var, zemin sıvılaşma problemi var içinden fay geçiyor dedi. 6.5 şiddetinde deprem olsa bile 7-7,5 şiddetinde hissedilecek dedi. Ben bunu uzmanlarla görüştüm, bunun doğru olduğunu ve böyle bir sorun olduğunu gördüm. Eskişehir’in mevcut konut stoğu 326 bin 878. 99 depremi görmüş, bir sürü deprem görmüş ama 25 yılın sonunda sadece 24 daire kentsel dönüşüme girmiş. 45 bin kişinin evi riskli konumda. Rakibim ‘Biz 10 yıldır planlama yapıyoruz son noktaya geldik, önümüzdeki ay ihaleye vereceğiz’ dedi. Fevzi Çakmak, Esentepe, Sütlüce, Yeşiltepe, Huzur, Yenidoğan gibi mahallerin hızlıca dönüşmesi gerekiyor. Avrupa şehri tamam ama bir kısmı sadece. Bizim mahallelerimizin riskli mahallerimizin tamamında imar düzenlemesi yapacağım. Bunların çoğu 2-3 kat imar izinli. 2-3 kat izinli olduğu için müteahhite karlı gelmiyor. Bunların hepsinin imar düzenlemesini 5 kata yatay düzende yapacağız. Vatandaşın cebinden bir kuruş çıkmadan bunları dönüştüreceğiz. 1 dairesi varsa 1 dairesi daha olacak’’ şeklinde konuştu.

‘15 ADET KATLI KAVŞAK YAPACAĞIZ’

İnanılmaz bir trafik sorunu olduğunu aktaran Hatipoğlu, ‘‘Ben de çok seviyorum, tramvayımız var. Ancak 25 yıldır yatırım yapılmadı trafiğe. Katlı kavşak gibi yatırımlar yapılmadı. Yollar artık trafiği kaldırmıyor. Biz şunu söylüyoruz. Eskişehir’de trafiği rahatlatmamız için 15 adet katlı kavşak yapmamız lazım. 25 yıldır şehir içinde bir tane katlı kavşak yapılmadı. Bizim Eskişehir’de trafiği hiç durmaksızın akıtacak bir sisteme ihtiyacımız var. Tramvayı alttan alacağız ana yolda kesiştiği yerlerde. Eskişehir’in altında su var bunları yapamazsınız diyor rakibimiz. İstanbul’da tüp geçitle denizin içinden geçiyoruz. Ben burada bir sorun görmüyorum. Master planını çalıştık, simülasyonda yüzde 50 iyileşme gördük. Taşıt başına ortalama 20 km saatten 40 km hıza çıkarıyor. Gecikme süresi de 90 saniyeden 20 saniyeye düşüyor. Her kavşakta 350 araç beklemeden geçecek. 1 günde her kavşak için 3 ton akaryakıt tasarrufu sağlıyoruz. Trafiğin düzeltilmesi Eskişehir’de kesinlikle yatırımla alakalı. Bu katlı kavşak olmazsa olmaz bir şey’’ ifadelerini kullandı.

‘SU ESKİŞEHİR’DE İNANILMAZ PAHALI’

Kentte su problemi olduğunu da aktaran Hatipoğlu, ‘‘Biz suya en hızlı ulaşabilen şehirlerden biriyiz. Şehrin içinden nehir akıyor. 3 tane problemi var suyun. Su Eskişehir’de inanılmaz pahalı. Eskişehir’de 23,73 TL iken Afyon’da 6,58 TL. Su konvanksiyonel sistemle arıtma yaptığımız için maliyeti çok yüksek. ESKİ geçen yıl belediyeye 80 milyon TL kaynak aktarıyor belediyeye. Su birinci öncelikli işidir belediye başkanlarının. Bunu 100 lira da yapsan vatandaş alacak suyu ne yapacak. Suyla belediyeye kaynak aktarıyorlar. Böyle bir problem var. Biz hızlıca yüzde 40 su fiyatlarını aşağıya indireceğiz. Biz kar etmeyeceğiz sudan. Yeni bir arıtma sistemi kuracağız. Suyu temizlemek için çok büyük paralar harcanıyor. Maliyeti 4 milyar TL olacak sistemin. Bir de 2060 yılı içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere. 2060 yılına kadar düşünüyoruz. Ben buradan kar etmek zorunda değilim, başka kaynaklar yaratabilirim belediyeye. Biz suyumuz o kadar kirli ki içemiyoruz. Meyve sebze yıkayamıyoruz. Biz suyu alabilmek için su bankamatikleri var. Oralardan kartla yüklüyoruz. Hızlı bir aplikasyonla cep telefonundan adam bankasından gönderecek, oradan yükleyecek’’ diye konuştu.

‘ÖĞRENCİLERİN BARINMA SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ’

Gençlere yönelik vaatlerini de anlatan Hatipoğlu, ‘‘Eskişehir öğrenci şehri. Öğrencileri çağırıyoruz ama barınma sorununu çözemiyoruz. Burs vermeyen nadir belediyelerden. Hiç yurt yapmamış belediye. Hükümetin yapacağı yurdu da engelleyen bir durum var. Biz öğrencilere her birinin barınma sorunu ile ilgili bin 500’er kişilik yurt yapacağız her üniversiteye. Öğrencilere yönelik burs programı açıklamak istiyoruz. Başarılı öğrenciler olabilir, ihtiyacı olanlara olabilir. Öğrencilere 50 TL abonman yapacağız ulaşım için. İstediği kadar insin binsin. Böylelikle her öğrencimize 800 TL civarı bir tasarruf sağlayacağız. Hiçbir belediye olmayan bir destek daha vermek istedik. Kültür sanata para harcayamaz hale geldi öğrenciler. Eskişehir kültür şehri. Ben ilelebet kültür sanat şehri olmasını isterim. Aylık 500 TL’lik kültür sanat kartı tanımlayacağız öğrencilere. Kültür sanat faaliyetlerinde geçecek. Sinema, tiyatro, senfoni orkestrası ve kitap alımında geçecek. Şu an internet gençler için inanılmaz bir şey. Neredeyse 24 saat internetteler. Öğrencilerin yaşadığı bölgeler var. Biz orada belli servis sağlayıcılarla konuştuk. Öğrenci numarasıyla girerek bunlara bedava sınırsız internet desteği vereceğiz’’ diye kaydetti.

‘BEN NEYİNE İNANAYIM SENİN’

Diğer adayların projelerini açıkladıktan sonra benzer projeler açıklayıp açıklamadıkları yönündeki soruyu yanıtlayan Hatipoğlu, ‘‘Biz ne yapacağız desek ‘Yapamazlar’ diyor. Onlar ‘Yarınlara inan diyorlar’ sadece. 10 yıldır çalışmamışsın. 5 yıldır çivi çakmamışsın. Ben neyine inanayım senin’’ dedi.

‘YAPTIĞIM ESERLERLE ANILMAK İSTİYORUM’

Neden belediye başkanı olmak istediği yönündeki soruyu da yanıtlayan Hatipoğlu, ‘‘Siyasete girdiğimden beri hiçbir fayda sağlamadım. Hatta çok paralar harcadım. O kadar çok yardım isteyen oldu ki. Ben zaten milletvekiliyim şu anda. Şana şöhrete ihtiyacım yok. Paraya da ihtiyacım yok. Ben buradan göçüp gittikten sonra Eskişehir’de yaptığım eserlerle anılmak istiyorum. Ben Eskişehirspor’un eski başkanıyım. Eskişehirliler takımlarıyla, şehirleriyle gurur duyarlar. Ben de gurur duyuyorum ve eser bırakmak istiyorum Eskişehir’e’’ şeklinde konuştu.