Güven duygusu insanlık için çok önemli bir duygu.

Her kişinin güvendiği insanlar, eşi, dostu olmalı.

Ne olursa olsun güvenini kaybeden kişi, hayatında çok önemli boşluklar hisseder.

İnsanlara güvenmek kadar kurumlara da güven çok önemli.

Ülkemizde ne yazık ki kurumlara güven azalıyor.

***

Geçtiğimiz günlerde ASAL Araştırma tarafından yapılan bir araştırma yayınlandı.

26 ilde 17-27 Ağustos 2024 tarihleri arasında 2000 kişi ile yapılan ankette, katılımcılara “Türkiye’de en güvendiğiniz kurum aşağıdakilerden hangisidir?” sorusu soruldu.

Kapsamlı güven endeksi araştırmasının sonuçları, Türkiye’de hangi kurumların daha fazla güven kazandığını ortaya koydu. Araştırmanın sonuçları, çeşitli kurumların toplumda nasıl algılandığını ve hangi kurumların daha yüksek güven seviyesi taşıdığını gösterdi.

***

Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de en fazla güvenilen kurum olarak "Ordu" öne çıktı. Katılımcıların yüzde 19.7’si Ordu’yu en güvenilir kurum olarak işaret etti. Bu sonuç, Ordu’nun ulusal güvenlik ve savunma alanındaki rolünün, halk nezdinde önemli bir güven kaynağı olduğunu gösteriyor.

Ordu’nun ardından, güven sıralamasında ikinci sırayı polis aldı. Polis teşkilatına güvenenlerin oranı yüzde 16.5 olarak belirlendi. Üçüncü sırada ise Cumhurbaşkanlığı yer aldı; katılımcıların yüzde 11.1’i Cumhurbaşkanlığına güven duyduklarını belirtti. Bu sonuç, polis ve Cumhurbaşkanlığının da toplumda yüksek bir güven seviyesine sahip olduğunu ortaya koydu.

***

Araştırmanın sonuçlarına göre, güven endeksinin en düşük seviyede olduğu kurumlar ise medya ve politikacılar oldu. Medya, katılımcıların yalnızca yüzde 0.9’u tarafından güvenilir bulunurken, politikacılara güven oranı yüzde 1 olarak kaydedildi. Bu durum, medya ve politikacıların toplumda daha düşük bir güven algısına sahip olduğunu gösteriyor.

Araştırmada, “Hepsine Güveniyorum” seçeneğini işaretleyenlerin oranı ise yüzde 4.4 olarak belirlendi.

Yüzde 18,2’lik bir kesim ise hiçbir kuruma güvenmediğini ifade etti.

***

Vatandaşın yaptığı tercihe göre güven sıralaması şöyle oluştu.

Ordu- yüzde 19.7

Polis- yüzde 16.5

Cumhurbaşkanlığı- yüzde 11.1

TBMM- yüzde 10.2

Bankalar- yüzde 4.2

ÖSYM- yüzde 4

YSK- yüzde 3.5

Belediyeler- yüzde 2.9

Diyanet- yüzde 2

Yargı- yüzde 1.4

Politikacılar- yüzde 1

Medya- yüzde 0.9