Tarihi Odunpazarı Bölgesinde bir sanat atölyesi kurarak oyuncak bebek yapım sanatı eğitimlerinin yanı sıra yapılan bebekleri sergileyen çift, sanatın ülkede gelişmesine öncülük ediyor. Açtıkları kurslarla kadınlara bebek yapım sanatını da öğreten Özer çifti, eğitim verilen kişilerin yaptıkları işleri de kendi imkanlarıyla satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar. 4 yıl önce eşi Arzu Yener Özer ile birlikte ‘Arzu’nun Bebekleri’ projesine başladıklarını dile getiren proje koordinatörü Zafer Özer, ”Bu proje kapsamında özel dersler de verdik. Bugüne kadar 500’ün üzerinde kadını eğittik ve bu sanat dalını öğrettik. Şimdi bu sanat dalını öğrenen kadınların ürettiklerini pazarlayabilmeleri için onlara bir imkan sunduk ve Arzu’nun Bebekleri Sanat Atölyesini kurduk. Böyle bir uygulama Türkiye’de tek” ifadelerini kullandı.

 

"DENEME-YANILMA YÖNTEMİYLE SERGİ"

 

Kendisinin sanatçı eşinin ise inşaat mühendisi olduğunu söyleyen proje koordinatörü Özer, “Eşim uzun yıllar inşaat mühendisliği yaptıktan sonra ‘bu erkek egemen bir meslek dalı bunu yapamayacağım’ deyip bıraktı. Bıraktıktan sonra ortak bir sanat eseri üretelim diye bu olaya başladık. Başlarken hiçbir deneyimimiz, bilgimiz yoktu. Deneme yanılma yöntemiyle kendimizi geliştirdik ve başladıktan 2 ay sonra da sergi açtık. Sergide bütün bebeklerimiz satıldı. Daha önce folklorik bebekler yapılıyordu, yani bunu yapan kadınlar vardı. Biz bebek yapmıyoruz aslında biz bebek formunda sanat eserleri üretiyoruz. Bunun adı dünyada ‘DollArt’ yani sanat bebekleri, her biri heykel formunda ve her biri koleksiyon değeri olan bebekler. Bunun yaygınlaşmasını sağladık Türkiye’de” dedi.

 

"AİLE EKONOMİSİNE KATKI"

 

Eşi Arzu Özer’in tasarladığı bebekleri farklı kentlerde de sergilediklerini belirten Zafer Özer, “Öğrettiğimiz bayanlarında eserlerini sergileyelim şeklinde bir talep geldi ve eski bir Odunpazarı evinde böyle bir galeriyi açtık. Burada hem sürekli sergi var hem de kadınların yaptıkları satılıyor ve onlara gelir kaynağı sağlıyor. Kadınlar hem öğreniyorlar, öğrendiklerini üretime döndürüyorlar ve aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Bu işle uğraşmaya başlayan kadınlar, evlerinde eşlerini de bu işe dahil ediyorlar. Eşleri de onlara maketlerini ve diğer aksesuarlarını yapmaya başladılar. Bu giderek eşlerini evlerine bağlıyor. Kadınlar bu durumdan çok memnun. Hep beraber ailecek çocukları ile birlikte bu bebek yapımıyla uğraşıyorlar. Aile bütünlüğü de bu şekilde sağlanmış oluyor. Kadınlar bu anlamda çok mutlular gelip yuvamızı kurtardınız diyen kadınlar çoktur” şeklinde konuştu.