Kastamonu'nun Ağlı ilçesine bağlı Bereketli köyünde bulunan ilkokulda, 1938 ile 2014 yılları arasında öğrenciler tarafından hazırlanan duvar gazeteleri, köyün tarihine dair değerli bilgiler sunuyor. Mehmet Yazgan isimli öğretmenin 1927 yılında Bereketli Köyü İlkokulu'nda öğretmenliğe başlamasının ardından, köyde önemli bir eğitim geleneği başladı. Yazgan, çocukları sosyal ve kültürel anlamda eğitmek amacıyla pek çok proje geliştirdi ve 1938 yılında "İlk Adım" ve "Fikir" isimli haftalık duvar gazetelerini çıkarma geleneğini başlattı.

Bu gazetelerde, öğrencilerin çizdiği resimlerin yanı sıra, köy yaşamına dair pek çok konu ele alındı. Satışa çıkarılan evler, doğum, ölüm ve evlilik ilanları, adli olaylar gibi çeşitli başlıklar gazetelerde yer aldı. Ayrıca, Mehmet Yazgan, öğrencilerin mezuniyet fotoğraflarını çekerek okulda sergilenmesini sağladı.

Ilkokul Gazete2

Gazetelerin ve mezuniyet fotoğraflarının sergilenmesi geleneği, Yazgan'ın emekli olmasının ardından ve okulun kapanmasıyla birlikte 2014 yılına kadar sürdü. Bugün ise "İlk Adım" gazetesinin 1938 ve 1945 yıllarına ait iki sayısı, "Fikir" gazetesinin ise 1940 yılına ait bir sayısı, köy konağı olarak kullanılan eski okul binasında sergileniyor. Ayrıca, farklı yıllarda çekilen mezuniyet fotoğrafları da bu sergide yer alıyor.

Bereketli Köyü Muhtarı Çetin Kesim, köyün tarihi hakkında bu gazetelerin çok değerli bir kaynak oluşturduğunu belirterek, "Bu gazeteler sayesinde köyümüzün tarihi hakkında bilgi sahibi oluyoruz. O zamanki şartlarda köyde öğrenciler tarafından hazırlanmış ve her hafta çıkarılmış. Gazeteler okulda duvara asılıp sergileniyormuş. Hangi tarihte ne olmuş, bu gazeteler aracılığıyla köyümüz hakkında bilgi sahibi oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Ilkokul Gazete3

Ağlı Belediye Başkanı Bülent Ergin de, okulun eğitim geçmişini ve Mehmet Yazgan'ın eğitimdeki katkılarını vurgulayarak, "Bu okulda okudum. 1987 mezunuyum. Eşim de aynı okulda okudu. Babamın, abilerimin, ablalarımın mezun olduğu okul burası. 'Kuru Muallim' lakabıyla bilinen hocamız bu kültürel varlıkların oluşmasında, burada iyi derecede eğitim verilmesinde yegane kahramanımız." dedi.

Bu gazete ve fotoğraflar, sadece Bereketli köyü için değil, aynı zamanda yerel eğitim tarihine de değerli bir katkı sağlıyor.
 

Kaynak: AA