Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde bu yıl "Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek" ana temasıyla gerçekleştirilen ADF 2025'in açılış törenine katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanı sıra 20'den fazla devlet ve hükümet başkanı, 74 bakan, 450'ye yakın üst düzey temsilci ve 140'ı aşkın ülkeden katılımcının yer aldığı ADF’de Erol Özvar, “Sessiz Süper Güç: Bilim ve Yapay Zekâ Teknolojisinin Uluslararası İlişkilerdeki Yansımaları” başlıklı yuvarlak masa toplantısına katıldı.
Konuşmasında, üniversitelerde başlayan yapay zekâ programlarıyla ilgili bilgiler paylaşan Özvar, yapay zekânın uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesinde tüm taraflar için teşvik edici ve cesaretlendirici bir alan olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin, yapay zekâ ve dijital dönüşüm alanında kararlı adımlar attığını belirten Özvar, “Yükseköğretim Kurulu olarak yapay zekâ alanındaki ulusal kapasitemizi güçlendirmek ve yükseköğretimde etik, iş birliğine dayalı ve ileriye dönük bir dijital vizyonu teşvik etmek için kapsamlı girişimler yürütüyoruz.” dedi.
Günümüzde yükseköğretimin sorumluluğunun ulusal sınırların ötesine uzandığını, iklim değişikliği, salgın hastalıklar, gıda güvensizliği, enerji geçişleri gibi ulus ötesi zorluklarla karşı karşıya olan bir dünyada bilimsel iş birliğinin zorunluluk haline geldiğini ifade eden Özvar, şunları kaydetti:
“Bu tür iş birliklerinin hayata geçirilmesinde üniversiteler kolaylaştırıcı bir rol oynayabilir. Doğal olarak üniversitelerin kendi ülkelerinin ulusal stratejilerine ve çıkarlarına öncelik vermeleri beklenir. Ancak uluslararası sorunlar ancak uluslararası iş birliği ile ele alınabilir. Bu noktada, yapay zekâ alanı da dahil olmak üzere bilimsel iş birliğini teşvik etmek artık sadece bir seçenek değil, bir gerekliliktir.
Bunun ışığında, bu bilimsel atılımın her yönünü ele almak üzere yapay zekâ üzerine bir çalışma grubu oluşturduk. Bazı fikirler ürettik ve bunlar sonunda stratejik bir plana dönüştü. Bu plan 2028 yılına kadar devam edecek.”
“Yapay zekâ eğitiminin açık ve kapsayıcı olmasına büyük önem veriyoruz”
Üniversitelerde 2023 yılında yazılım ve yapay zekâ temelli yeni programlar açtıklarını belirten Özvar, şöyle devam etti:
“Bu programları başlattık çünkü yapay zekâ; bilişim, veri bilimi ve analitiği, bilişsel süreçler ve makine öğrenimi, bilgi güvenliği teknolojileri, programlama ve yazılım mühendisliği ile siber güvenlik ve otonom sistemler gibi alanlarda daha geniş bir eğitim gerektiriyor. Şu anda 20 Türk üniversitesi tarafından sunulan yapay zekâ ile ilgili 84 eğitim programı bulunmaktadır.
Tüm bu ön lisans ve lisans programları üniversite giriş sınavına girecek tüm adaylara açıktır. Ayrıca, Türk üniversitelerinde eğitim görmek üzere ülkemize gelecek uluslararası öğrenciler de bu programlara kayıt yaptırabilirler. Yapay zekâ eğitiminin herkese açık ve kapsayıcı olmasına büyük önem veriyoruz.”
“Üniversitelerimizde geliştirilen yapay zekâ araçları eğitim, tarım ve sanayi sektörlerinde kullanılıyor”
Özvar, Yükseköğretim Kurulunun desteğiyle üniversitelerin yapay zekâ ile ilgili alanlardaki araştırmalara daha fazla kaynak ayırdığını vurgulayarak, “Üniversitelerimiz tarafından yapay zekâya dayalı yeni geliştirilen araçlar Türkiye'de eğitim, tarımsal faaliyetler ve bazı sanayi sektörlerinde kullanılmaya başlanmıştır.” dedi.
Erken uyarı sistemleri, iklim modelleme platformları ve afet müdahale algoritmaları gibi yapay zekâ destekli araçların, hükümetler ve uluslararası kuruluşlar tarafından ortak endişelerde başa çıkmak için kullanılabileceğini ifade eden Özvar şöyle devam etti:
“Küresel bir toplum olarak karşı karşıya kaldığımız çevre, enerji, savaş, kıtlık ve salgın hastalıklara yönelik yapay zekâ destekli çözümlerin önemi kuşkusuz tartışılmaz. Bununla birlikte, yapay zekânın uluslararası sisteme getirebileceği risk ve tehditlere de dikkat etmek durumundayız. Yapay zekâya dayalı sistemler şeffaflık olmadan kullanıldığında devletler arasında yanlış algılamalara ve stratejik yanlış hesaplamalara yol açabilir.”
“Kolektif çabayla yapay zekânın neden olabileceği risklerin üstesinden gelebiliriz”
Yapay zekânın neden olabileceği risklerin üstesinden gelmek için kolektif bir küresel çaba gerektiğinin altını çizen Özvar, bunun için bilim, teknoloji ve eğitime stratejik yatırım yapılmasının önemine dikkat çekti.
Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ile görüşme
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Antalya Diplomasi Forumunda Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hocamurat Geldimuradov’la bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede Türkiye ve Türkmenistan arasındaki yükseköğretim iş birliği gözden geçirildi. Özvar ayrıca İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa ve beraberindeki heyet ile de bir araya geldi.