SAĞLIK & YAŞAM

Yenidoğan gelişiminde gizli risk: B12 eksikliği

B12 vitamini eksikliği en çok 0-24 ay arası çocuklarda görülüyor. B12’nin hayvansal gıdalar yoluyla alındığını belirten Uzm. Dr. Emine Belgen, bebeklerde görülen B12 eksikliğinin nörolojik sorunlara neden olabileceğini belirterek önemli tavsiyelerde bulundu.

B12 eksikliği erken teşhis edilmezse kalıcı nörolojik hasarlar bırakıyor

Sıklıkla gelişim geriliği irrtitabilite, zayıflık gibi spesifik olmayan belirtilerin bir pediatrist tarafından kolayca tespit edilemeyeceğinin altını çizen Uzm. Dr. Emine Belgen, “Ayrıca B12 eksikliği sonucu pernisiyöz anemi gelişen anne adaylarının tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde anne sütündeki B12 vitamini değerleri düşecektir. B12 depoları yetersiz olan annelerin dünyaya getirdikleri çocuklarda B12 vitamin eksikliğinin erken teşhis edilmesi, bu hastalığın geri dönüşü olmayan nörolojik hasarlar bırakması riski nedeniyle çok önemlidir. B12 vitamini düzeyi 200 pikogram/ml’den az ise vücutta yetersiz miktarda bulunduğunu gösterir” dedi.

0-2 yaş aralığında kanda B12 miktarına baktırılmalıdır

0-2 yaş arasındaki çocuklarda vitamin B12 eksikliğinin yaygın bir durum olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Emine Belgen annelere şu tavsiyelerde bulundu: “Bebeklerinin kanındaki B12 seviyelerinin kontrol ettirilmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle ek gıdaya geçiş yapıldıktan sonra, düzenli bir şekilde hayvansal gıda alımına büyük bir özen gösterilmelidir. Annelerin bebeklerini koruma amacıyla gebelik ve emzirme dönemlerinde yoğunlukla B12 vitamini içeren gıdalarla beslenmeleri ve kendi B12 seviyelerini kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Bu önlemler bebeklerde gelişebilecek eksikliklerin önüne geçecektir.”

“B12 eksikliğinin sadece gıda takviyesiyle düzeltilmeye çalışılması doğru değildir”

Ailelerin genellikle ilaç desteği olmaksızın gıdalar aracılığıyla B12 vitamini düzeylerini düzeltmeye çalıştıklarını belirten Uzm. Dr. Emine Belgen, yenidoğan bebeklerin karaciğerinde 25 mcg B12 vitamini bulunmaktadır. Bu miktar, bebeğin ilk yılı boyunca B12 eksikliği yaşamamasını sağlamak için yeterlidir. Genellikle bebeğin beslenmesindeki yetersizlik, 1 yaşından itibaren kendini göstermeye başlar. Tedavi süreci ve kullanım şekli, bebeği takip eden doktorun yönlendirmelerine bağlıdır. B12 eksikliğini sadece gıda takviyesi ile tamamlamak doğru değildir. Çocuklarda ve bebeklerde B12 vitamini ağız yoluyla sprey şeklinde B12 metylcobalamin 500 mikrogram olarak 2-3 ay takviye edilebilir" şeklinde konuştu.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }