TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Gamze Gürcan, "Ruhsal hastalıkların nasıl fiziksel etkileri varsa, fiziksel hastalıkların da ruhsal etkileri vardır." dedi.
TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı ve TOBB ETÜ Psikiyatri Topluluğu işbirliğiyle düzenlenen "Konsültasyon ve Liyezon Sempozyumu", Türkiye Psikiyatri Derneği'nin desteğiyle TOBB Ekonomi ve Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi.
Sempozyumda, ruh sağlığının fiziksel hastalıklar üzerindeki etkileri, güncel bilgiler ışığında tartışıldı. Türkiye'nin farklı üniversitelerinden uzman akademisyenlerin katıldığı etkinlikte, konsültasyon ve liyezon psikiyatrisinin önemi vurgulandı.
Ruhsal ve Fiziksel Sağlık Bir Bütün Olarak Ele Alınmalı
TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Gürcan, konsültasyon ve liyezon psikiyatrisinin, fiziksel hastalıkların yanında ruhsal bozuklukların tanısı, tedavisi ve izlenmesi ile ilgilenen bir disiplin olduğunu belirterek, "Ruhsal hastalıkların nasıl fiziksel etkileri varsa, fiziksel hastalıkların da ruhsal etkileri vardır. Kişiye biyopsikososyal bütünlük içinde yaklaşmak gerekir," dedi.
Gürcan, ruhsal durumun bedenle birlikte çalıştığını, bir onkoloji hastasının tedavi sürecinde onun ruh halini anlamadan bu süreci takip etmenin olumsuz olacağını ifade etti. Ayrıca, kronik ve ağrılı hastalıkların ruh halini etkileyebileceğini belirterek, fiziksel hastalıklarda yalnızca belirtilere odaklanmanın tedavi uyumunu olumsuz etkileyebileceğini söyledi.
"Psikiyatristlerle Ortak Çalışılmadığı İçin Tedavi Eksik Kalıyor"
Türkiye Psikiyatri Derneği Konsültasyon ve Liyezon Çalışma Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Dursun Hakan Delibaş ise, Türkiye'de konsültasyon ve liyezon psikiyatrisinin henüz psikiyatri alt dalı olarak görülmediğini ve sempozyumla bu konuda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirtti.
Delibaş, "Birçok tıbbi hastalık, psikiyatristlerle ortak çalışılmadığı için tedavileri eksik kalmaktadır. Dermatoloji, kardiyoloji ve gastrointestinal hastalıklar gibi branşlar, psikiyatriyle birlikte çalışmalıdır. Bu birleşim ise konsültasyon ve liyezon psikiyatrisini gerektirir," dedi.
"Konsültasyon ve Liyezon Yan Dal Olmalı"
Ankara Üniversitesi Konsültasyon ve Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hakan Kumbasar, insanın biyopsikososyal bir bütün olduğunu ve ruhsal ile bedensel sağlık arasındaki ilişkinin anlaşılmasının önemini vurguladı. Kumbasar, konsültasyon ve liyezon birimlerinin hastanelerde mutlaka kurulması gerektiğini belirterek, "Bu birimlerin kurulması hastaların hastanedeki süreçlerini kısaltacak, hasta-hekim çatışmalarını azaltacak ve sağlık harcamalarında tasarruf sağlayacaktır," dedi.
Sempozyum, ruh sağlığının fiziksel hastalıklar üzerindeki etkilerine dair önemli bir adım olarak değerlendirildi.