2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi’nin açıklandığı tanıtım toplantısında konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldikleri ilk günden bu yana; Türkiye’nin ekonomisini; üretim, yatırım, istihdam ve ihracat olmak üzere dört temel sütun üzerinde yükseltmeye gayret ettiklerinin altını çizerek, “İşçisinden memuruna, çiftçisinden esnafına, mühendisinden özel sektör çalışanına kadar herkesin kendisini güvende ve emniyette hissettiği müreffeh bir Türkiye, bizim öncelikli gündemimiz oldu. Sağlık, yarım, ticaret, ulaşım, sanayi, adalet, sosyal güvenlik, teknoloji gibi milletimizi doğrudan ilgilendiren alanlarda Türkiye’nin önündeki engelleri tek tek ortadan kaldırdık” ifadelerini kullandı.

Bir yandan Türkiye’nin büyüme ve kalkınma sürecine hız verirken, diğer yandan adil ve rekabetçi bir düzenin oluşmasını sağladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgesinde ve dünyada sözü geçen, demokrasi ve kalkınma hamleleriyle küresel ölçekte temayüz eden bir ülkeyi milletimizle sırt sırta vererek adeta yeni baştan inşa ettik. Üretim ve istihdamı ekonomi ve maliye politikamızın merkezine yerleştirmek, bu suretle büyüme ve kalkınma atılımlarımızı sürdürülebilir hale getirdik. Son dönemde bilhassa istihdam ve nitelikli işgücü alanında devreye aldığımız programlarla başarı hanemize yepyeni kazanımlar ekledik” diye konuştu.

“2023 Kasım Ayına Göre İşgücümüzün 925 Bin Artışla 35 Milyon 820 Bin Kişiye Ulaştığını Görüyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Şubat 2024’te hayata geçirilen İŞ Pozitif Programı ile bir yılda 833 bin 366 kadını çalışma hayatına kazandırdıklarını aktararak, şu bilgileri paylaştı:

“İşgücü Uyum Programı’ndan yüzde 90’a yakın bölümü kadınlar olmak üzere üç ayda toplam 137 bin 476 kişi faydalandı. Alanına hakim, donanımlı ve mesleki becerilere sahip insan kaynağını genişletme hedefiyle geçtiğimiz ay başlattığımız Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı’mızdan bin 212 kişi istifade etti. 2024 yılında İşbaşı Eğitim Programımızla 65 bin 739 kişiye meslek deneyimi kazandırdık. 3 bin 405 kişi de Mesleki Eğitim Kurslarımızdan yararlandı. TÜİK’in istihdam verileri de programlarımızın başarısını net bir şekilde ortaya koyuyor. Son bir yıllık verileri incelediğimizde 2023 Kasım’ına göre işgücümüzün 925 bin artışla 35 milyon 820 bin kişiye ulaştığını görüyoruz. Yine aynı dönemde, istihdam sayımız 986 bin kişi artarak, 32 milyon 748 bine yükseldi. İşsizlik oranımız ise 0,4’lük bir düşüşle yüzde 8,6 seviyesine geriledi. Aynı şekilde son bir yılda kadın işgücümüzü 429 bin, kadın istihdamımızı da 397 bin artırdık.”

İŞKUR Gençlik Programımızı Bugün İtibariyle Devreye Alıyoruz”

Kadın işgücüne katılma oranının 1,1 puan, kadın istihdam oranının ise 1 puan yükselttiklerine vurgu yapan Erdoğan, “Gençlerle ilgili oranlara baktığımızda yine benzer iyileşmelerin, artışların ve gerilemelerin olduğunu memnuniyetle müşahede ediyoruz. Gençlerimize yönelik bir müjdemizi de bugün burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Üniversite öğrencilerimiz için hazırladığımız İŞKUR Gençlik Programı’mızı bugün itibariyle devreye alıyoruz. İŞKUR Gençlik Programı’yla, gençlerimiz bir yandan üniversitedeki eğitimlerini sürdürürken, diğer yandan kendilerini geliştirebilecekleri pek çok alanda bu programa dahil olabilecektir. Program kapsamında; katılacakları AR-GE faaliyetleri, laboratuvar çalışmaları, akademik ve bilimsel projeler, bilgi ve teknoloji sistemleri gibi birbirinden farklı alanlarda bilgi ve deneyim kazanacaklar. İŞKUR Gençlik Programı, her üniversitenin kendi öğrencilerine özel olarak haftalık azami üç güne kadar kısmi süreli katılım modeliyle uygulanacak. Programdan hane gelirleri asgari ücretin 3 katının altında kalan öğrencilerimiz faydalanacak. Günlük bin 83 liralık ödemeyle programa ayda 5 gün katılacak öğrencilerimize 5 bin 415 lira, 14 gün katılacak öğrencilerimize ise yaklaşık 15,162 lira tutarında destek vereceğiz” diye konuştu.

“Programımızdan 1 Milyon Üniversiteli Gencimizin İstifade Etmesini Planlıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca katılımcıların kısa vadeli sigorta primlerini de karşılayacaklarını aktararak, “Programdan bu yıl 200 bin, önümüzdeki 4 yıl boyunca toplam 1 milyon üniversiteli gencimizin istifade etmesini planlıyoruz. Kampüslerde ve üniversitelerimizin çalışma yaptıkları alanlarda düzenlenecek programlarla öğrencilerimiz iş arama, finansal okur-yazarlık, özgeçmiş hazırlama ve mülakat teknikleri gibi eğitimler de alacaklar. Öğrencilerimiz ve üniversitelerimiz için hayırlı, uğurlu olsun diyorum” ifadesini kullandı.

“2025-2028 Dönemini Kapsayan Strateji Ve Eylem Planı, İşgücü Piyasalarının İhtiyaçları Dikkate Alınarak Oluşturuldu”

Ekonomik kalkınmayla birlikte toplumsal refahın güçlendirilmesinin, işgücü piyasalarındaki durumun analiz edilmesini, sorunların giderilmesini ve uzun soluklu stratejilerin belirlenmesini zorunlu kıldığını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planları, tüm bu çabalarımızın en somut neticelerinden biridir. 2025-2028 dönemini kapsayan Strateji ve Eylem Planı, işgücü piyasalarının ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturuldu. Bakanlığımızın koordinasyonunda, ilgili kurumlarımız, sosyal taraflar, meslek kuruluşları, akademisyenler ve çalışma hayatının tüm paydaşları strateji belgesine önemli katkılar yaptı. 2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planlarımız ülkemiz, milletimiz ve ekonomimiz için hayırlı uğurlu olsun diyorum. Ulusal İstihdam Stratejisi’nde dört temel politika alanı çerçevesinde belirlenen yeni hedefler ve 90 eylem maddesi bulunuyor. Strateji Belgemizin ilk politika alanı, işgücü piyasalarında yeşil ve dijital dönüşüm ile beceri uyumunun geliştirilmesidir. Eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesinin amaçlandığı bu politika alanı kapsamında eylem planındaki 33 eylem maddesiyle Türkiye beceri ekosistemi güçlendirilecek. Yeşil ve dijital dönüşüm sürecinin çalışma hayatına etkileri fırsat ve risklerin tamamı göz önüne alınarak belirlenecek. Adil geçiş politikaları oluşturulacak. Sektörel ve bölgesel düzeyde beceri uyumunun sağlanmasına yönelik istihdam politikalarının etkinliği artırılacaktır. İşgücümüzün dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerine intibak etmesi amacıyla eğitim programları geliştirilecek, mesleki yeterliliklerin artırılmasına dönük yeni modeller uygulanacaktır. Sektörel beceri ihtiyaç analizleriyle, işgücü piyasalarında ortaya çıkan yeni fırsatların değerlendirilmesine imkan tanınacaktır.”

Kapsayıcı İstihdamın Geliştirilmesi Politikası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulusal İstihdam Strateji Belgesi’nin ikinci politika alanının, kapsayıcı istihdamın geliştirilmesi olduğunu dile getirerek, “Eylem planındaki 24 eylem maddesiyle kadınların, engellilerin ve yaşlıların işgücü piyasasına katılım ve istihdam oranları artırılacaktır. Çalışma hayatında kadın-erkek fırsat eşitliği güçlendirilecek, işgücü piyasası dinamikleri dikkate alınarak uluslararası işgücü göçü kapsamında yer alan kişilerin çalışma hayatıyla bağları sıkılaştırılacak. Ve yabancı işgücünün kayıtlı istihdamı desteklenecektir. Bu doğrultuda; kadınların işgücüne dahil edilmesini desteklemek amacıyla; iş-yaşam dengesi politikaları yeniden belirlenecek ve bakım hizmetlerine erişim konusundaki sıkıntılar giderilecektir” bilgilerini paylaştı.

Gençlerin işgücü piyasasında daha etkin bir şekilde yer alabilmesi için, eğitim ve istihdam süreçleri arasındaki irtibatın iyileştirileceğini söyleyen Erdoğan, “Engelli vatandaşlarımızın işgücüne katılımını teşvik etmek amacıyla işyerlerindeki fiziki ve sosyal erişilebilirlik konularındaki farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmalar desteklenecektir. Benzer şekilde, yaşlılarımızın bilgi ve tecrübelerinden azami ölçüde istifade edilebilmesi için birçok yeni uygulama hayata geçirilecektir” dedi.

Sosyal Koruma ve İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi Politikası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Strateji Belgesi’nin üçüncü politika alanının ise sosyal koruma ve istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Eylem planımızdaki 18 eylem maddesiyle çalışma hayatında temel hakların korunması sağlanacak, ayrımcılıkla mücadele edilecek ve insan onuruna yakışır şekilde işler hale getirilecektir. Kayıt dışı istihdamın önüne geçilecek, sosyal güvenlik sistemi daha kapsayıcı hale getirilecektir. Kayıtlı istihdamı teşvik eden, çalışanlarımızın sosyal güvenlik haklarını koruyan, işgücü verimliliğini yükselten birçok faaliyet gerçekleştirilecektir. Sosyal koruma sistemleriyle işgücü piyasası daha uyumlu hale getirilerek vatandaşlarımızın ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmaları sağlanacaktır.”

Kırsal Bölgelerde Sürdürülebilir İstihdamın Geliştirilmesi Politikası

Ulusal İstihdam Strateji Belgesi’nin dördüncü ve son temel politika alanının da kırsal bölgelerde sürdürülebilir istihdamın geliştirilmesi olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kırsal bölgelerde ekonomik çeşitliliğin ve istihdamın artırılması suretiyle kırdan kente göçün kontrol altına alınmasını hedefliyoruz. Aynı şekilde, bu bölgelerdeki kamu hizmetlerinin geliştirilmesini, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve hayat şartlarının iyileştirilmesini amaçlıyoruz. Bu istikamette, eylem planındaki 15 adet eylem maddesiyle tarım sektöründe eğitim ve yayın hizmetleri etkinleştirilecek. Kırsal bölgelerde, özel politika gerektiren grupların çalışma ve yaşam şartları iyileştirilecek. Kırsal kalkınma için bölgesel analiz çalışmaları yapılacak ve alternatif gelir kaynakları oluşturulacaktır. Planla, mevsimlik tarım işçilerimizin çalışma ve hayat standartlarının yükseltilmesi, sosyal güvenliğe erişimlerinin kolaylaştırılması ve işgücünün desteklenmesi adına çok sayıda faaliyet gerçekleştirilecektir. Tarımda modern tekniklerin benimsenmesi, çevre ve iklim dostu uygulamaların yaygınlaştırılması ve yerel şartlara uygun yenilikçi istihdam tekniklerinin geliştirilmesi sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

“İstihdam Verilerimizde Tarihi Zirveleri Yakaladık”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan ise, Türkiye’nin bağımsızlığını daha da perçinlemenin ve refah seviyesini yükseltmenin anahtarının; daha fazla çalışmak ve daha fazla üretmek olduğuna vurgu yaparak, “Göreve gelir gelmez, hayata geçirdiğimiz kalkınma hamlelerimizde, en büyük önceliğimiz istihdam ve özellikle çalışma hayatından uzak kalan vatandaşlarımızın işgücüne katılımının artırılması olmuştur. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalarla; geçtiğimiz sene dezenflasyon politikalarına rağmen, istihdam verilerimizde tarihi zirveleri yakaladık” ifadesini kullandı.

Günümüzde çalışma hayatının, dijitalleşme ve yapay zekâ ekseninde hızla değiştiğine, uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatleri gibi uygulamaların,  geleneksel iş yapma biçimlerini dönüştürdüğüne değinen Işıkhan, şöyle devam etti:

“Bu yenilikler sayesinde istihdam, artık coğrafi sınırların ötesine taşınmış ve işgücü piyasasının küresel ölçekte yeniden şekillenmesini gündeme getirmiştir. Ancak bu gelişmeler, çalışanların hakları ve güvenliği konusunda da bizlere yeni sorumluluklar yüklemektedir. Özellikle uzaktan çalışmayla ilgili hukuki çerçevenin güçlendirilmesi,  dijitalleşmenin neden olabileceği işsizlik ve diğer risklerin yönetilmesi hem ülkemizin hem de dünya kamuoyunun öncelikli gündem maddeleri arasında yer almaktadır. Sosyal güvenlik sistemleri de söz konusu dönüşüm sürecinden doğrudan etkilenmektedir. Birçok ülke; yaşlanan nüfus, artan sağlık harcamaları ve ekonomik istikrarsızlık gibi faktörlerle mücadele ederken, sosyal güvenlik mekanizmalarını daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir yapıya kavuşturma yönündeki çalışmalara ağırlık vermektedir. Kayıt dışı istihdamın azaltılması ve bu kapsamda çalışan bireylerin sisteme dâhil edilmesi, toplumsal refahın artırılması bakımından büyük bir önem taşımaktadır.”

Bakan Işıkhan, Bakanlık olarak, dijital dönüşüme uyum sağlarken, çalışma hayatının adil ve dengeli bir zeminde ilerlemesini temin etmeyi amaçladıklarına vurgu yaparak, “Bu anlayışla, Bakanlığımız bünyesinde gerçekleştirdiğimiz tüm düzenlemelerde,  çalışanların refahını ve sosyal adaleti gözeten, toplumsal barışı ve huzuru güçlendiren adımlara öncelik vereceğiz. Ülkemizin kalkınma hedeflerinde emeğin ve üretimin değeri vazgeçilmezdir. ‘Güçlü Türkiye’ yolunda, çalışanlarımızın hakkını koruyan, çalışma barışını sağlayan, aynı zamanda gelecek nesillerin ihtiyaçlarını gözeten politikalar oluşturmak millî bir görevdir” değerlendirmelerinde bulundu.

“2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi, Geleceğimize Yön Verecek Önemli Bir Yol Haritasıdır”

“Dijital ekonomiyi geliştirirken, istihdamın niteliğini artıracak yeni nesil mesleki eğitim programlarına yaptığımız her yatırımın, ülkemizin uluslararası itibarını ve rekabet gücünü yükselteceğini biliyoruz” diyen Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Unutmayalım ki, istihdam hem bir hak hem de bir ödevdir. Kalkınma ve refah, milli bir meseledir. Dolayısıyla, böylesi kapsamlı bir dönüşüm, sadece devletin değil tüm paydaşların ortak çabasını gerektirmektedir. İşverenlerin, çalışan temsilcilerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve akademinin katkısı, bu sürecin başarıyla yönetilmesi için bir elzemdir. Bakanlık olarak bu iş birliğini desteklemeye, diyalog kanallarını açık tutmaya ve yapıcı önerilere her zaman değer vermeye devam edeceğiz. Hedefimiz, dijital dönüşümü, sosyal güvenliği ve çevre duyarlılığını bütüncül bir perspektifle ele alarak, ülkemizin hem bugününü hem de yarınını daha müreffeh kılmaktır. İşte bu noktada, 2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi, geleceğimize yön verecek önemli bir yol haritası olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Bakan Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl boyunca, işgücü piyasalarının güncel ihtiyaçları ve geleceğe ait beklentileri dikkate alarak 2025-2028 dönemini kapsayan, Ulusal İstihdam Stratejisi’nin hazırlık çalışmalarının yürütüldüğünü hatırlatarak, “Bu kapsamda, işgücü piyasasındaki mevcut durum ve sorun alanlarına yönelik detaylı bir analiz çalışması ile politika ve eylemlerin geliştirilmesine yönelik teknik çalışmalar gerçekleştirmiştik. Özellikle dünyanın geçirmekte olduğu dijital dönüşüm ile birlikte ortaya çıkan ve hızla yaygınlaşan; geleneksel çalışma hayatı ve sosyal güvenlik sistemlerini etkileyecek olan yeni çalışma modelleri konusunda da ön alıcı adımlar gözetilmiştir” dedi.

“Önümüzdeki 4 Yılın İstihdam Stratejisinin Özünü Oluşturan Planımız Dört Temel Politika Alanı Şeklinde Ortaya Çıkıyor”

Ulusal İstihdam Stratejisi’nin temel amaçlarını; işgücü piyasasının etkinliğini artırmak, istihdamın kalitesini yükseltmek, işsizliği azaltmak ve işgücünün becerilerini ve yetkinliklerini geliştirmek olarak sıralayan Işıkhan, “Önümüzdeki 4 yılın istihdam stratejisinin özünü oluşturan planımızın dört temel politika alanı şeklinde ortaya çıktığını görüyoruz; Yeşil ve Dijital Dönüşüm ile Beceri Uyumunun Geliştirilmesi, Kapsayıcı İstihdamın Geliştirilmesi, Sosyal Koruma-İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi ve Kırsal Bölgelerde Sürdürülebilir İstihdamın GeliştirilmesiHer bir politika alanı, ülkemizin istihdam seferberliğinde gençlerimiz başta olmak üzere, tüm vatandaşlarımıza yeni kapılar açacak,  toplumsal refahı artıracak ve kalkınma sürecimizi hızlandıracak bir bakış açısı sunmaktadır” bilgilerini paylaştı.

Bakan Işıkhan, plan kapsamında yer alan 90 eylem maddesinin, 12. Kalkınma Planıyla da uyumlu olarak, ilgili tüm kurumların, meslek kuruluşlarının, sosyal tarafların ve akademik çevrelerin katkılarıyla titizlikle hazırlandığına vurgu yaptı.

Belirlenen eylemlerle, uluslararası platformlarda daha fazla öne çıkan, güçlü bir Türkiye’yi inşa etmeyi sürdüreceklerine işaret eden Işıkhan, “Bu strateji belgesinin hazırlanmasında emeği geçen; çalışma hayatımızın tüm paydaşlarına ve Bakanlık personelimize teşekkür ediyorum. Vizyoner liderliğiyle ülkemizin her alanda kalkınmasına öncülük eden, Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı hedeflerine emin adımlarla yürüyoruz. İnşallah buradan doğacak sinerjiyle, ülkemizin istihdam ve kalkınma yolculuğunda,  yeni bir başarı hikâyesi daha yazacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye takdim etti. Daha sonra aile fotoğrafı çekildi.

Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar ile davetliler katıldı.

Kaynak: Bülten