Marmara Denizi'nde, özellikle Kadıköy Bostancı Sahili'nde görülen müsilajın artan kuraklık ve kirlilikle ilişkilendirildiği ifade edildi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, bu durumun, özellikle Karadeniz'den gelen suyun seviyesindeki düşüşle bağlantılı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Salihoğlu, Marmara Denizi'nde son iki hafta içinde deniz yüzeyinin altındaki müsilajın, Bostancı Sahili'nde 2 gün üst üste yüzeye çıktığını vurguladı. Yağışların azalmış olması ve Boğaz’dan gelen jet akıntısının etkisiyle, Karadeniz’den Marmara'ya gelen suyun değişiminin düşük seviyelerde kaldığını, bunun da müsilajın ortaya çıkmasına yol açtığını belirtti. Kirlilik ve oksijen eksikliğinin Marmara'daki ana sorunlar olduğunu kaydeden Salihoğlu, kirlilik girdilerinin yüksek seviyede kalmaya devam ettiğini ve bunun müsilaj gibi ekstrem olayların kaçınılmaz hale getirdiğini ifade etti.

Salihoğlu, kuraklık ve Marmara'daki oksijen azlığının, müsilaj ve benzeri çevresel sorunların süreklilik kazanmasına yol açabileceğini belirterek, önümüzdeki dönemde bu tür olayların artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Marmara’daki kirliliğin devam etmesi durumunda, deniz yüzeyinde müsilajın gözlemlenmeye devam edebileceği öngörüldü.