Türkiye’nin dört bir yanından 250’nin üzerinde gazetecinin katıldığı “Yerel Medya Çalıştayı. Anadolu Buluşması” Türkiye’nin cennet bölgelerinden biri olan Marmaris’te gerçekleşti.
Yerel gazetecilerin yanı sıra yaygın medyadan da önemli isimlerin katıldığı çalıştayda basın mesleği adına önemli konular yer aldı, önemli konuşmalar yapıldı.
Çalıştay’ın ilk gününde CHP İzmir milletvekili Tuncay Özkan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Can Güleryüzlü ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, basın mesleğinin ve Anadolu basınının içinde bulunduğu durum tespiti yaparken, basın özgürlüğü ve Anadolu Basının durumu hakkında hiç de iyi şeyler söylemediler.
Çünkü yaygın medyanın durumu malum.
Anadolu Basını ise can çekişiyor.
***
CHP’nin organizasyonunda, Marmaris Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Çalıştay’da CHP’nin gazeteci milletvekilleri Tuncay Özkan, Atila Sertel ve Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer de hazır bulundu.
Konuşmacılar önemli konuları ele aldılar.
Türkiye genelinden 250’nin üzerinde gazetecinin katıldığı çalıştayda konuşan TGF Genel Başkan Yılmaz Karaca, "Ben Anadolu'da 45 il dolaştım. Gördüğüm manzara şudur; Anadolu basını bitiyor, Anadolu basını yok oluyor. Bunu duyması gereken, bu sorunlara çözüm bulması gereken İletişim Daire Başkanlığı adeta yok. Çağrımızı yaptık, defalarca randevular istedik, sadece bize değil; hiçbir meslek örgütüne randevu dahi vermediler. Basın kartları verilmiyor, 1 yılda alması gerekenlere 2-3 yılda teslim ediliyor. Sorunlarımızı dinleyen yok. Anadolu yanıyor” diye konuştu.
***
Bizzat yerinde gören ve izlenimlerini aktaran Karaca’nın tespitleri doğru ve yerindeydi.
İktidarın basın üzerinde yaptığı tasarruflar giderek basını zor durumlara sokuyor, son zamanlarda yerel basına yönelik bazı girişimle de yapıldı.
Örneğin tasarruf genelgesiyle kamu kuruluşlarının yerel basına ilan vermeleri başta olmak üzere çeşitli uygulamaları neredeyse sona erdirildi.
Son olarak torba yasayla resmi ilanların gazetelerde yayınlanması önlenmek istendi ama yapılan girişimler sonucunda bu teklif geri çekildi.
Çünkü resmi ilanlar başta yerel basının sonrasında da genel basının en önemli girdilerinden biridir.
Alınmak istenen kararlara yandaş medya dile tabir edilen basın kuruluşları bile karşı çıktı.
***
Tüm bu olumsuzluklar karşısında ve yapılan bütün konuşmalarda da “medyanın birlik ve beraberlik içinde olması” öne çıktı.
Çeşitli nedenlerle sayıları artan basın meslek örgütlerinin hiç olmazsa bu dönemde birlik ve beraberlik içinde olması çağrıları yapıldı.
Önemli olan da buydu.
Umuyoruz, bu çalıştayla birlikte medyanın birliği sağlanır da sorunlar daha kolay çözümlenir.
Marmaris konusuna ayrıca değineceğim.