Metabolizmamız benzersizdir, bu nedenle kahvaltı saati kişiye özeldir. Birçok uzmana göre kahvaltı saatinden daha önemli olan şey kahvaltı öncesi açlık süresidir. Genelde son yemek ile ilk yemek arasında 12-14 saat açlık olması istenir.

Kahvaltı neden önemlidir?

Kahvaltı enerji seviyesini ve uyanıklığınızı artırmak için glikoz tedarikini yenilerken, aynı zamanda sağlıklı bir beden için gerekli diğer temel besinleri de sağlar. Dengeli bir kahvaltı tipik olarak protein, lif ve çeşitli besin maddelerini içerir. Besleyici bir kahvaltı uzun süreli tokluk ve enerji sağlayabilir.

Birçok çalışma, kahvaltıyı atlamanın tip 2 diyabet de dahil olmak üzere kronik hastalık riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor.

Kahvaltı gibi düzenli öğünler yemek, vücudumuzun açlık ve tokluk belirtilerini tanımasını sağlamanın önemli bir parçasıdır.

Kahvaltı, vücudumuza yakıt ve besin sağlamak ve önemli vitaminler, mineraller ve lif sağlamak için bir fırsat sunar. Sabah kahvaltısı, önümüzdeki güne, ister okul, ister iş, ister oyun olsun, yoğunlaşmak için ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi sağlayabilir.

Kahvaltıda yenmesi gerekenler nelerdir?

Kahvaltı, vücudunuza birçok yararlı besin maddesi sağlayabilir, lif ve kalsiyum alımınızı artırabilir. Ayıca kahvaltı, günün ilerleyen saatlerinde yüksek kalorili besinlerin aşırı tüketilme olasılığını da azaltabilir.

Kahvaltıda yer verilebilecek başlıca besinler şunlardır;

Protein

Meyve- sebze

Tahıllar

Sağlıklı yağlar

Süt ürünleri

Kahvaltı yapmanın faydaları nelerdir?

Birçok çalışma kahvaltı yapmanın sağlık açısından faydalarını göstermiştir. Kısa vadede enerji seviyenizi ve konsantre olma yeteneğinizi iyileştirir ve uzun vadede daha iyi kilo yönetimine, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Kahvaltının başlıca faydaları şöyle sıralanabilir;

Kahvaltı vücudunuzdaki enerji ve besin depolarını yeniler.

Metabolizmayı hızlandırır.

Birçok faydalı besin maddesi sağlar ve lif ve kalsiyum alımınızı artırır.

Günün ilerleyen saatlerinde yüksek kalorili besinlerin aşırı tüketilme olasılığını azaltır.

Kan şekeri seviyenizi dengeler.

Hafızayı ve konsantrasyonu geliştirir.

Sağlıklı bir kahvaltı hastalık riskini azaltabilir

Sağlıklı bir sabah kahvaltısında neler olmalı?

1- Protein

Kahvaltıda tüketilen protein kendimizi biraz daha tok hissetmemize yardımcı olabilir. Yumurta sabah kahvaltısına eklenebilecek çok önemli bir protein kaynağıdır.

2-Yüksek lifli yiyecekler

Lif, kardiyovasküler ve bağırsak sağlığının önemli bir parçasıdır. Tam tahıllı buğday ekmeği ölçül tüketmek şartıyla iyi bir seçenek olabilir.

3-Süt ürünleri

Az yağlı süt ürünleri de kahvaltıda tercih edilebilir. Özellikle yoğurt, protein ve probiyotiklerle doludur ve kahvaltı için harika bir temel olabilir. Ev yapımı yoğurtlarla kahvaltınızı zenginleştirebilirsiniz.

4-Sağlıklı yağlar

Artan enerji, iyileştirilmiş kalp sağlığı ve kan şekeri kontrolü için kahvaltıda sağlıklı yağların kullanılması önemlidir. Avokado, ceviz, badem sağlıklı yağlara örnek olarak gösterilebilir.

5-Meyve ve sebzeler

Gün boyunca vücudun ihtiyaç duyabileceği vitamin ve mineraller için en iyi kaynaklar sebze ve meyvelerdir. Bu nedenle kahvaltıya sebze ve meyve eklemek akıllıca olacaktır.

Sağlıklı kahvaltı önerileri

Meyve, kuruyemiş ve tohumlarla yapılan yulaf lapası.

Haşlanmış ya da çırpılmış yumurta.

Rendelenmiş kabaklı krep.

Bal ve cevizli ev yoğurdu.

Ispanak, domates ve mantar gibi sebzelerle yapılan omlet.

Chia tohumu, bal ve meyveli yulaf.

Kaynak: Bülten