Zuhal Edizkan Şen

Kadın Meclisleri; Eskişehir Kent Konseyi Çalışma Yönergesinin 15. Maddesine dayanılarak hazırlanmış bir yönerge ile hayat bulmuş.  Kent Konseyinin yapısı altında bulunan ve  Kadın Hakları, Çocuk Hakları, İnsan Hakları, aile bütünlüğü konularında çalışmalar yapan bir yapı. Yönergesi gereği amaçları ve görevleri; kadınların kent yönetimi ve sosyal hayattaki rolünün güçlenmesini; onların bilimsel, teknolojik, sanatsal, kültürel etkinliklerinde rol almalarını, kadınların dinamizmini, enerjini ön plana çıkararak toplumsal yaşamın üretim, iş, siyaset, kültür, sanat, eğitim, yerel yönetimler gibi alanlarda söz sahibi, araştıran, üreten girişimci bireyler olmalarını sağlamak, kadın hakları, çocuk hakları, insan hakları ve çevre konusunda duyarlıklarını arttırmak ve bunun için çalışmak.

Mahallelerde Eğitim Çalışmaları Düzenleniyor    Kadınlar Için Eğitim Çalışması

KADIN MECLİSİ’NİN OLUŞUMU VE ÇALIŞMALARI

“Kadın Meclisimiz, en son yapılan 7. Olağan Seçimli Genel Kurulu ile seçilen 15 Asil ve 7 yedek toplam 22 kişilik yürütme kurulu üyesine sahip, bu üyeler Eskişehirimizde bulunan üç Üniversitemizin Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde görevli öğretim üyelerinden, Baro’da Kadın Hakları Komisyonunda görevli Avukatlardan, Muhtarlardan, Meslek Kuruluşları, İl Müdürlükleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarında görev yapan gönüllülerimizden oluşmakta. Hep birlikte kadınlarımızın sesini duyurmayı amaçlıyor, onların her konuda güçlenmesine, bilgilenmesine katkıda bulunabilmek adına yerel yönetimlerle, diğer kadın örgütleri ve Sivil Toplum Kuruluşları, Meslek Kuruluşları ve İl Müdürlükleri ile işbirliği yaparak etkinlikler, sempozyumlar, eğitimler düzenliyoruz.
Kadınlarımızın karşılaştıkları sorunlara ve sorumluluklara rağmen hayata geçirdikleri başarı hikayelerini ele alarak tüm kadınları teşvik etmek, başarıyı yaymak adına Üniversitelerimizde ödül almış bilim kadınlarımız ile yine şehrimizde başarılı olmuş girişimci kadınlarımız ile yüksek katılımlı söyleşiler gerçekleştiriyoruz.
Kadınlarımızın bilinçlenmesi ve farkındalıklarının artması adına alanında  uzman pek çok bilim insanını davet ederek Eskişehir Kadınları ile buluşturuyoruz. 
Çocuklarımızın ruh sağlığı, birey olarak gelişimi, ailelerin yönlendiriciliği, özel gereksinimi olan çocuklar hakkında alanında uzman hocalarımız ile panel, seminerler düzenliyoruz.

Kadın Meclisi Üyeleri Gönüllülük Esasına Göre Çalışıyor.

MAHALLELERDE EĞİTİMLER

Sağlık konusunda gönüllü doktorlarımızla mahallelerimizde eğitimler düzenliyoruz. İlçelerimizde paydaşlarımızla yaptığımız ,ev kadınlarına yönelik her konuda farkındalık projelerine başladık. Bu diğer ilçelerde de devam edecek.
Kadın Meclisi yürütme kurulu üyeleri olarak bizler de eğitim programlarına, projelere dahil olarak kendimizi geliştiriyoruz. Diğer önemli bir konu, toplumumuzun en derin yaralarından biri olan kadınlara çocuklara, erkeklere, diğer canlılara  yönelik her türlü şiddeti ortadan kaldırmak için yürütme kurulu üyelerimizle beraber mücadele ediyoruz. Şiddetin verdiği zararların hem fiziksel, hem duygusal olarak derin yaralar açtığı, hele aile içi şiddetin çocukları korkutup onların psikolojik sorunlar, özgüvensizlik,  güvenli bağlanma sorunları gibi duygusal sorunlar yaşamasına neden olduğu ileri dönemlerde akademik başarısını, mutlu ilişkiler kurmasını engellediği otoritelerce belirlenmiş. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce Ile

GELECEĞİMİZ OLAN BU ÇOCUKLARA YAZIK ETMEMELİYİZ
 
Bu konular üzerinde pek çok kurum mücadele ediyor. Kent Konseyi olarak bizim de sürekli katıldığımız ve katkı sunduğumuz  Eskişehir Valiliği Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğünün Teknik Kurul Toplantılarında ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün 2022-2025 KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE İL EYLEM PLANI uygulamasında bu konular üzerine çalışmalar yapılıyor.
Kadın Meclisi olarak özellikle 25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ münasebetiyle, Şiddetin Psikolojik, Toplumsal ve Hukuksal yönünü ele aldığımız Üniversitelerimizdeki  alanında uzman hocalarımız ve Avukatlarımız ile yerel kanallarımızda pek çok  canlı yayınlar gerçekleştiriyoruz.
Bu canlı yayınlarda, şiddetin önlenmesi için neler yapılabilir, şiddetin kaynağına nasıl inilir, hukuken yapılması gerekenler nelerdir gibi konularda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.
-Aile içinde çocukların küçük yaşta şiddetten uzak sevgi ile büyütülmesinin,
-Kız çocuklarının iyi bir eğitim almasının, çünkü eğitimli, ekonomik özgürlüğünü almış ayakları üzerinde durabilen bir kadının şiddete uğrama ihtimalinin, bağımsız olmayan bir kadına göre çok daha düşük olduğunun,
-Kadınların eğitiminin, bilgilendirilmesinin hem kişisel gelişimi hem de toplumsal yaşam açısından ekonomi, bilim gibi birçok alanda başarılı olarak ,aktif rol alarak topluma katkılar sunmasının,
-Toplumsal değerlerin gelişmesinde, aile bütünlüğünde, çocukların eğitilmesinde ebeveynlerin ve özellikle kadınların rolünün büyük olduğunun önemini vurguluyoruz.
-Şiddete uğrayan herkesin yasal haklarını, nerelere başvurulacağını hukuki yönü ile Avukatlarımız aracılığıyla anlatmaya çalışıyoruz.
‘’KADIN’’ VE ‘’GÜCÜNÜ SEVGİ İÇİN KULLAN’’  isimli sergilerimizle kadına yönelik şiddete dikkat çektik. Bu sergilerle her birimiz bu sorunun bir parçasıyız ve her birimiz çözümün de bir parçası olabiliriz dedik.
Toplumdaki şiddeti önlemek, herkesin ortak sorumluluğudur. Erkekler, kadınlar ve devlet bu konuda farklı roller üstlenmeli ve üzerlerine düşen görevleri yerine getirmek için birlikte hareket etmelidir.
 Başkalarının duygularını anlamaya çalışmak şiddetin tetiklenmesini önleyebilir. Konuşarak sorunları çözmek, şiddet yerine diyoloğu tercih etmek, öfkeyi yönetmek ve sağlıklı çıkış yolları bulmak bireysel düzeyde ; şiddeti öven yayınlar yerine, barışçıl çözümleri teşvik eden medya, şiddete karşı duyarlılığı arttırmak, toplumsal sorumluluk bilinci oluşturmak, okullarda, iş yerlerinde şiddet önleme eğitimleri düzenlemek toplumsal düzeyde,; şiddeti önleyici yasalar ve yaptırım etkinliğinin sağlanması kurumsal düzeyde farkındalık yaratacak ve  tüm bu yaklaşımların birlikte kullanılması daha etkili sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır mutlaka.
Şiddetin olmadığı, herkesin huzur içinde yaşadığı bir dünya dileğiyle.

Kadın Meclisi Yürütme Kurulu Bir Toplantıda

ESKİŞEHİR DEYİNCE

Eskişehir denince aklıma ilk gelen
Çağdaş bir yaşam sağlaması
Üniversite kenti olması, öğrencilere kucak açması
Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen 
Ve bir kadın başkana sahip olması.