DÜNYADA DÖRDÜNCÜ, TÜRKİYE’DE ONUNCU SIRADA

Serviks kanserinin dünya genelinde meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra en sık görülen dördüncü kanser türü olduğunu belirten Doç. Dr. Bildirici, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2022 yılında dünya genelinde 662.301 yeni vaka tespit edildi, 348.874 kişi ise bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Türkiye’de ise serviks kanserinin görülme sıklığı yüz binde 4,5. Her yıl 2.374 kadına bu tanı konuluyor” dedi.

HPV ENFEKSİYONU BAŞLICA NEDENLERİ

Serviks kanserinin neredeyse tamamının Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu nedeniyle geliştiğini belirten Bildirici, yüksek riskli HPV tipleriyle uzun süreli enfeksiyonun kansere yol açabileceğini söyledi. Ayrıca, risk faktörlerini HPV enfeksiyonu, sigara kullanımı, çok eşlilik, çok doğum yapma, erken yaşta cinsel ilişki, bağışıklık sisteminin baskılanması, genetik ve beslenme faktörleri olarak sıraladı.

BELİRTİLERİNE DİKKAT!

Serviks kanserinin erken evrelerinde genellikle belirti vermediğini ifade eden Bildirici, şu şikayetlerin görülmesi durumunda hekime başvurulması gerektiğini belirtti: alışılmadık akıntı, adet dışı lekelenme tarzında kanama, uzun veya yoğun adet kanaması, cinsel ilişki sırasında kanama veya ağrı, menopoz sonrası kanama.

ÜCRETSİZ TARAMA TESTLERİ

Serviks kanserinin tarama ve erken teşhisle önlenebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Bildirici, “Ülkemizde 30-65 yaş arasındaki kadınlar, 5 yılda bir HPV-DNA testi ile taranıyor. Bu testler Sağlıklı Hayat Merkezleri, KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz yapılmakta” dedi. Kırsal ve dezavantajlı gruplar için mobil tarama araçlarının da devrede olduğunu hatırlattı.

HPV AŞISI HAYAT KURTARIYOR

Serviks kanserinden korunmada HPV aşılarının önemine dikkat çeken Bildirici, 9-14 yaş aralığındaki çocuklara bu aşının önerildiğini söyledi. “Düzenli tarama yaptırmak, güvenli cinsel ilişki danışmanlığı almak, erkeklerde sünnetin teşvik edilmesi ve sigaradan uzak durmak kanserden korunmada etkili yöntemlerdir” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Nilay Erdoğan