Geçtiğimiz hafta sonunda Eskişehir’de özellikle üniversite öğrencileri için çok önemli bir merkez açıldı.
Sabancı Topluluğunun gençlere yönelik bir hizmeti olan bu merkez aynı zamanda teknolojik açıdan da çok önemli kazanımlar sunacak.
Merkezin adı; Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi.
Sabancı Topluluğu şirketlerinden Çimsa tarafından Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) işbirliğiyle hayata geçirilen ve ESTÜ’de kapılarını açan merkez, Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında İzmir’den sonra açılan ikinci merkez durumunda.
Teknoloji ve Etki Merkezi, dünya ekonomisinin en önemli büyüme alanlarından biri olarak gösterilen malzeme teknolojilerinde faaliyet gösterecek.
***
Söz konusu merkezin, Türkiye’nin gelecek hedefleri açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Sabancı CEO’su Cenk Alper, “Dünyada yaşanan dönüşüm, sürdürülebilirlik odağında yeni bir ekonomi yaratıyor. Sürdürülebilirlik odaklı bu dönüşümün başarıya ulaşabilmesi için hem kullandığımız malzemelerin hem de bu malzemelerin üretim teknolojilerinin yeniden ele alınması bir zorunluluk. Bu yüzden hem ülkemiz hem de Topluluğumuz için ileri malzeme geçişi, Topluluk stratejimizde öncelikli olarak ele aldığımız alanlardan biri. Yapılan araştırmalara göre, dünyada ileri malzeme pazarının büyüklüğü 5 yıl içerisinde yaklaşık 100 milyar dolara ulaşacak. Ülke olarak bu pazardan alacağımız pay, aslında bizim gelecekteki rekabet gücümüzün de bir göstergesi olacak. Diğer bir ifadeyle, bugün ne yazık ki sadece ‘coğrafi konum’la sınırlandırdığımız Türkiye’nin stratejik önemi, artık ileri malzemedeki başarımızla ölçülecek. Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi bu alanda gençlerimize, akademisyenlerimize, girişimcilerimize bir ufuk açacak” diyerek merkezin önemini vurguladı.
Çimsa CEO’su Umut Zenar da, amaçlarının parlak fikirleri dört duvar arasından çıkarmak, laboratuvarların sınırlarını aşmak, tüm değer zinciri üzerinde bir etki gücü yaratmak olduğunu vurgulayarak her zaman konuşulan sanayi-akademi iş birliklerinin sayısının ve kapsamının genişletilmesi gerektiğini, merkezin aslında bu vizyonun Türkiye’deki simge platformlarından biri olacağını ifade etti.
***
Peki merkezde neler yapılacak?
Teknoloji ve Etki Merkezi Eğitim Programı’nı tamamlayan öğrencilerin Ideathon etkinlikleri ile yaratıcı düşünme, problem çözme ve yenilikçi fikirler geliştirme yetenekleri artırılacak, endüstri ile bağlantılı girişimcilik fikirlerinin oluşmasına zemin hazırlanacak.
Sürdürülebilirlik odaklı startupların kurulması teşvik edilecek. Bölgedeki girişimciler parlak fikirlerini yıkıcı inovasyonlara dönüştürürken, Türkiye startup ekosistemine entegre olabilecek.
Öğrencilerin kariyer planlamasını ve sosyal dayanışmayı destekleyecek güçlü araçlar olarak rol model buluşmaları ve mentorluk programları tasarlanacak.
Fabrika teknik gezileri ve rol model buluşmaları sayesinde, öğrenciler sektör profesyonelleriyle tanışarak bağlantı kurma imkânı elde edecek.
Merkez bünyesindeki faaliyetler, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu öğrencilerini de kapsayacak şekilde genişletilecek. Buralarda yapılacak etkinlikler, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri ve kadın istihdamının artırılmasına yönelik projelerle desteklenecek. Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi böylece, sektörde kadın istihdamının güçlendirilmesi konusunda bir köprü görevi görecek.