Başkan Büyükerşen, yapılan protokolün meydana gelen afet depreminin sonrasında ortaya çıkmadığını hatırlatarak, “3 belediye olarak uzun bir süredir çalışıyoruz. Bu protokolle ilk aşamada 22 bin yapı incelenecek. Aşama aşama kentteki tüm yapılar incelenerek Eskişehir’in yapı stoku envanterioluşturulacak ve afet riski durumu değerlendirilecek.” diye konuştu.

büyükşehir-deprem-protokol-2

2021’den bu yana sürdürülen Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi çalışmaları kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Orkun Kılıç, Eskişehir’in yapı stokunun envanterinin oluşturulması ve yapı güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesini içeren hizmet protokolüne imzayı attı.

Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu’nda yapılan imza töreninde konuşan Başkan Büyükerşen, “Bu imzanın bugüne kalmış olması,protokolün yaşanan deprem afeti sonrası aklımıza geldiğini göstermez. Özellikle bunun altını çiziyorum. Afetin çok öncesinde biz 3 belediye olarak risk durumunun tespiti için çalışmalar başlatmıştık.” dedi.

2012 yılından itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi’ne projeler çizdirildiğini hatırlatan Büyükerşen,  Afet Riskli Alanların Dönüşümü kapsamında Eskişehir Riskli Alan Projesinin sürekli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca çeşitli revizyonlarla bekletildiğini ifade ederek, “Bakanlığa bölgenin afet riskli alan ilan edilmesi için başvurduğumuzda biz 17 hektar teklif ettik, Bakanlık 56 hektara çıkardı. Ancak bölgedebir kişiye açtırılan dava ile mahkeme yürütmeyi durdurma kararı, iptal kararı derken bir de Danıştay kararı eklendi. Böylece Eskişehir’deki afet riskli alan projesi topyekûn iptal edildi. O çalışma yapılırken parasının yarısını biz, yarısını Bakanlık karşılamıştı. Bugün Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nce planlama yaptığımızda afet riskli alanımız tüm belge bilgilere rağmen yok görünüyor. Tabi burada çalışma iptal olunca bölgede yeniden inşaatlar yapılmaya başlandı. Biz de İnşaat Mühendisleri Odası ile çalışalım, çok sayıda genç mühendisimiz bilgilerinden yararlanarak hızlı bir yapı stoku tespiti çalışmasına başlayalım dedik. 3 belediye ve oda olarak bu protokolü imzalıyoruz. Depremin ne zaman olacağı belli değil. 2012’den bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi ile kendi teknik personellerimizle yaptığımız çalışmalar şu anda planlarda yok görünüyor. Bu husus mutlaka bilinmelidir. Allah ülkemize bir daha afet göstermesin. Bu protokolle devam eden çalışmalarımız kapsamında sadece riskli alanlar değil tüm kent incelenecek. İlk aşamada 22 bin bina incelemeye tabi tutulup aşama aşama ilerlenecek. Mühendislerimize güveniyor, kolay gelsin diyorum.” dedi.

Açıklama sonrası Büyükerşen, Kurt, Ataç ve Kılıç,“hayırlı olsun” diyerek protokolü imzaladılar.

PROTOKOL İLE BİRLİKTE NELER YAPILACAK?

12.03.2021 tarihinde üç belediye arasında imzalanan protokol ile başlanan Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi çalışmasının önemli bir parçasını oluşturacak projenin temelleri 2022 yılında atıldı. Bu süreçte bir yandan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi bünyesinde oluşturulan bilim kurulu, bilim ve teknik kurallarına uygun bir “hızlı değerlendirme ve tespit yöntemi” hazırlarken öte yandan Belediyelerce çalışmanın ilk etabını belirlemek üzere önceliklendirme çalışmaları gerçekleştirildi. Üniversitelerden ve ilgili kurumlardan konuya ilişkin görüşleri ile daha önce yapılan çalışmalara dair veriler talep edildi. Çalışma kapsamında öncelikli olarak kent merkezindeki yapı stokunun %25’ini oluşturan yaklaşık 22.000 yapı, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasınca belirlenen “hızlı değerlendirme yöntemi” ile incelenecek.

Odunpazarı ilçesi Arifiye, Akçağlan, Deliklitaş, Erenköy, Huzur, İstiklal, Kırmızıtoprak, Kurtuluş mahalleleri ile Tepebaşı ilçesi Cumhuriye, Ertuğrulgazi, Hacı Ali Bey, Hayriye, Hoşnudiye, İhsaniye, Mamure, Mustafa Kemal Paşa, Ömerağa, Sazova, Şarhöyük, Şeker, Uluönder, Yeni ve Zafer mahallelerinde gerçekleştirilecek olan çalışmada İnşaat Mühendisleri Odası tarafından verilecek eğitimleri başarıyla tamamlayan inşaat mühendislerince yerinde incelemeler yapılacak.

İncelemeler sonucunda edinilen tespitler, coğrafi bilgi sistemleri yazılımları marifetiyle derlenerek Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi ortak çalışması ile hazırlanacak olan Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi ve Eskişehir Valiliği İl Afet Acil Durum Müdürlüğünce yürütülen İl Afet Risk Azaltma Planında (İRAP)  kullanılacak. Protokolle hayata geçen çalışmada ilk etapta 22.000 yapı, daha sonra aşama aşama tüm Eskişehir’deki yapılar incelenecek.

Editör: Milli İrade