Antalya Havalimanı yeni terminal binaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımlarıyla hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya'nın değerini bir kat daha arttıracak bu projede emeği geçen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına, yüklenici firmaya, işçisinden mimar ve mühendisine teşekkür ettiğini ifade etti.

“Antalya Havalimanımız Son İki Yıldır Mevcut Yolcu Kapasitesinin Üzerinde Kişiye Hizmet Ediyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, “Akdeniz'in incisi Antalya’mız her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Dünyanın dört bir yanından Antalya'ya gelen turistler bir yandan şehrin kültür ve tabiat zenginliğinden istifade ederken diğer yandan lokomotif sektörlerimizden biri olan turizm gelirlerimize önemli bir katkı sağlıyor. Şehrimize olan ilgi o kadar yüksek ki Antalya Havalimanımız son iki yıldır 35 milyonluk mevcut yolcu kapasitesinin üzerinde kişiye hizmet ediyor.” dedi.

“2029 Yılında ise Toplam Yolcu Sayısının 45 Milyona Ulaşmasını Bekliyoruz”

Havalimanının 2023’te yaklaşık 36 milyon, 2024 yılında ise direkt transit yolcular da dahil 39 milyon 230 bini aşkın yolcuya hizmet sunduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sene 40 milyon kişiyi aşacağımız anlaşılıyor. 2029 yılında ise toplam yolcu sayısının 45 milyona ulaşmasını bekliyoruz. Bu sayıları dikkate alarak halihazırda mevcut kapasitesinin yüzde 12 üzerinde hizmet veren Antalya Havalimanı’mızı yeni terminal binaları ve tamamlayıcı yapılarla büyütmek için güçlü bir adım attık.” açıklamasında bulundu.

Kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların hayata geçirilmesi için 5 Ocak 2022’de yüklenici firmaya yer teslimini yaparak çalışmalara başladıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, proje kapsamında dış hatlar terminalini 90 bin 143 metrekareden 224 bin metrekareye ve iç hatlar terminalini ise 36 bin 859 metrekareden 75 bin metrekareye çıkardıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti:

“Böylece havalimanımızın yıllık yolcu kapasitesini 35 milyondan 82 milyona yükselmiş olduk. Artık Antalya Havalimanımız dünyanın her bir köşesinden 82 milyon misafire hoş geldiniz diyebilecek kapasiteye hamdolsun kavuştu. Yeni terminal binalarımız modern mimarisiyle, güçlü altyapısıyla, arttırılmış kapasitesiyle Antalya'nın kapılarını çok daha geniş ufuklara açacak.”

Uçak park pozisyon sayısını 108’den 176’ya getirildiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “VIP terminalini 690 metrekareden 2 bin metrekareye, Genel Havacılık Terminali’ni ise bin 200 metrekareden 2 bin 800 metrekareye yükselttik. Proje dahilinde, yeni inşa edilen 2 bin metrekarelik Devlet Konuk Evi’ni, 5 bin metrekarelik Devlet Hava Meydanları İşletmesi Hizmet Binası’nı, personel lojmanları ile camimizi daha önce hizmete açmıştık. Böylece gurur verici olmasının yanı sıra her açıdan yenilikçi ve vizyoner bir projeyi daha şehrimizin hizmetine sunmuş oluyoruz.” diye konuştu.

“Kamu Kaynaklarını Etkin Kullanmanın En Başarılı Örneklerinden Biri Oldu”

Yaklaşık 927 milyon avro yatırım hacmi gerektiren bu projeyi Kamu-Özel İşbirliği modeli kapsamında devletin kasasından tek bir kuruş dahi çıkmadan gerçekleştirdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Üstelik herhangi bir yolcu garantisi olmayan projeyle, yüklenici firmalardan 25 yıllık işletme süresi karşılığında KDV dahil 8 milyar 555 milyon avroluk kira geliri elde edeceğiz. Yatırımcı şirket, kira bedelinin yüzde 25’lik kısmı olan 2 milyar 138 milyon 750 bin avroyu da Mart 2022’de peşin ödedi ve bu bedel daha çalışmalar bitmeden devletimizin kasasına girdi. Böylelikle bu güzide proje, kamu kaynaklarını etkin kullanmanın ve kamu-özel sektör işbirliğinin en başarılı örneklerinden biri oldu.”

23 Yılda Çok Büyük Yatırımlar Gerçekleştirdik”

Yeni terminal binaları ile artık Antalya Havalimanı’nın çok daha fazla sayıda yolcuya hizmet vereceğini dile getiren Erdoğan, projenin Antalya’nın turizm potansiyelini çok daha yüksek bir seviyeye taşıyacağını söyledi. Erdoğan, 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunan Türkiye'nin bu avantajlı konumunun sunduğu imkan ve fırsatları en üst düzeye taşımak için son 23 yılda çok büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak şiarıyla, ülkemizi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine dönüştürdük. Havacılık alanında küresel ölçekte en üst lige yükselttik. 2002’den bu yana 26 olan aktif havalimanı sayımızı 10 Ağustos'ta açılışını yaptığımız Çukurova Uluslararası Havalimanı ile birlikte 58’e çıkardık. İstanbul Havalimanımız 2024’te 80,1 milyon yolcu ağırlayarak kendi kategorisinde Avrupa'da ikinci, dünyada ise yedinci sırada yer aldı. Önümüzdeki dönemde aktif havalimanı sayımızı yapımları devam eden Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane Havalimanlarımızla 58’den 60’a çıkaracağız.” dedi.

“85 Milyon Vatandaşımız İçin Çalışmaya Kararlılıkla Devam Edeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye için sadece büyük hayaller kurmakla kalmadıklarını aynı zamanda bunları büyük hedeflere dönüştürdüklerini ifade ederek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sonra da bu hedefleri tek tek hayata geçiriyoruz. Tarihiyle büyük, vicdanıyla büyük, iddialarıyla büyük bir milletin mensubu olmanın hakkını vermeye çalışıyoruz. Milletimizin teveccühüne mazhar olmanın gayretindeyiz. Şunu da özellikle ifade etmek isterim, ülkesini başkalarına şikayet edenler bu vizyonu anlayamaz. Yabancı basın kuruluşlarından medet umanlar bunu anlayamaz. Batı karşısında eğilip bükülenler, el pençe divan duranlar bizim bu dik duruşumuzu anlayamaz. Boykot bahanesiyle kendi ekonomisine suikast teşebbüsünde bulunanlar bunu anlayamaz. Hırsları, akıllarını esir alanlar, kibirlerinin, siyasi ihtiraslarının esiri olanlar bizim neyin mücadelesini verdiğimizi asla ve asla anlayamaz. Biz onları kendi küçük dünyalarında kendi küçük kavgalarıyla baş başa bırakıyor, her zaman olduğu gibi işimize bakıyoruz. İşte bugün burada olduğu gibi ülkemize yeni eserler kazandırmaya bakıyoruz. Antalya Diplomasi Forumu’nda olduğu gibi Türkiye’nin itibarını artırmaya bakıyoruz. Vizyoner projelerle Antalya'nın turizm potansiyelini hak ettiği seviyelere getirmeye bakıyoruz. Çünkü biz bu millete güveniyoruz. Bu millete inanıyoruz. Doğru bildiğimiz istikamette yürürken milletimizin bize daima destek olacağını biliyoruz. Ülkemiz için çalışmaya, Türkiye için üretmeye, 85 milyon vatandaşımız için çalışmaya kararlılıkla devam edeceğiz”

“Türkiye’yi Küresel Bir Lojistik Merkez Haline Getiriyoruz”

Açılış töreninde konuşan Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’na yakışır eserleri birbiri ardına milletin hizmetine sunduklarını ifade etti. Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak sadece bu yılın başından bu yana; Aydın-Denizli Otoyolu’nu, Kayseri Havalimanı Yeni Terminal Binası’nı, Konya Çevre Yolu 2. Kesimi’ni, Malatya Çevre Yolu 2.Etabı’nı hizmete sunduklarını belirtti.

Kınalı-Malkara Otoyolu’nun temelini attıklarını ve Kırıkkale-Çorum Hızlı Tren Projesi yapım çalışmalarını başlattıklarını anımsatan Uraloğlu, “Bakanlık olarak, ülkemizin ulaştırma altyapısını güçlendiren projelerle hem vatandaşlarımızın refahını artırıyor hem de Türkiye’yi küresel bir lojistik merkez haline getiriyoruz.” dedi.

“Ülkemizi; Dünyanın En Geniş Uçuş Ağına Sahip Ülkelerinden Birine Dönüştürdük”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “hava yolunu halkın yolu yapacağız” vizyonu ve talimatlarıyla havacılıkta başarılarla dolu yeni bir çağ başlattıklarının altını çizen Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“2002 yılından itibaren hayata geçirdiğimiz hava ulaşım politikaları ve faaliyetleriyle başlattığımız gökyüzü yolculuğu, ülkemizi havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline getirdi. 2002’de 26 olan aktif havalimanı sayımızı en son Çukurova Uluslararası Havalimanımızı açarak 58’e çıkardık. Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken 132 ülkede 352 noktaya yükselttik. ‘Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak’ hedefiyle ülkemizi; dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine dönüştürdük ve bu başarımızı perçinlemeye devam edeceğiz.”

Tüm bu gelişmelerle 2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yaklaşık 34.5 milyon olan yolcu sayısını 2024 yılında 230 milyonun üstüne çıkardıklarına dikkati çeken Uraloğlu, bu yıl yaklaşık 240 milyon yolcu taşıyacaklarını öngördüklerini ifade etti.

Antalya Havalimanı, Havayolu Sektörüne Güç Katacak

Antalya Havalimanı’nın havayolu sektörünün gücüne güç katacağını belirten Bakan Uraloğlu, “Antalya Havalimanımızın yeni terminal binaları ve tamamlayıcı tesisleriyle de sivil havacılık sektörümüzün aydınlık geleceğine yeni bir mühür vurduk.” açıklamasında bulundu.

Yılda 82 Milyon Yolcu Kapasitesi

Uraloğlu, havalimanının yıllık yolcu kapasitesini 35 milyondan 82 milyona yükselttiklerini söyledi. Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Antalya Havalimanı’mız 82 milyon yolcuya çıkan yeni kapasitesiyle artık 90 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Havalimanı’ndan sonra yolcu kapasitesi en yüksek 2. havalimanı olacaktır. Antalya Havalimanı’mızın bu yeni kapasitesiyle, Türkiye’nin küresel havacılıktaki lider konumunu daha da pekiştireceğine yürekten inanıyorum. Yeni terminal binalarımız; ülkemizin bayrağını gökyüzünde daha güçlü bir şekilde dalgalandıracak, Antalya’nın kapılarını çok daha geniş ufuklara açacak ve şehrimizin eşsiz güzelliklerini milyonlarca misafirle buluşturacaktır. Ayrıca bölgenin turizm, ticaret ve istihdam faaliyetlerine büyük katkı sağlayarak, sosyo-ekonomik kalkınmanın da lokomotifi olacaktır.”

Kaynak: Bülten