Çin'in imalat faaliyeti, yatırımcıların ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomik teşvik açıklamaları ve Çin ihracatına yönelik gümrük vergisi tehdidiyle birlikte, Aralık ayında genişleme hızını yavaşlattı.

Çin PMI Endeksi kritik seviyeye geriledi

Bloomberg’in haberine göre Caixin ve S&P Global tarafından Perşembe günü yayımlanan verilere göre, Caixin İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım ayında 51,5 olan seviyesinden Aralık ayında 50,5'e düştü. PMI 50'nin üzerinde olduğu sürece faaliyetlerin genişlemeye devam ettiğini gösterse de, bu rakam ekonomistlerin tahmin ettiği 51,7'nin altında kaldı.

Çin ekonomisi dengesiz toparlanıyor

Caixin Insight Group'un kıdemli ekonomisti Wang Zhe, açıklamada "Yurtdışı ekonomik ortamdan ve küresel ticaretten kaynaklanan artan belirsizlikler, ihracat talebini olumsuz etkiledi" dedi. Çin'in 10 yıllık devlet tahvili getirileri üç baz puan düşerek %1,64'e gerilerken, offshore yuan %0,2 kazandı. Bu gelişmeler, Çin ekonomisinin dengesiz toparlanmasına ışık tutuyor.

Trump sonrası Çin mallarına yüksek tarifeleri gelebilir

Trump'ın göreve başlamasının ardından Çin ihracatının karşı karşıya olduğu belirsizlikler, büyüme üzerinde baskı oluşturabilir. ABD'nin seçilmiş başkanı, ülkeler arası ticareti olumsuz etkileyebilecek yüksek gümrük tarifeleri uygulama tehdidinde bulunmuştu. Bu durum, Çin imalat sektöründeki büyümeyi de etkileyebilir.

Deflasyon baskısı arttı *

Düşen ihracat siparişleri, genel satışları olumsuz etkileyerek iş iyimserliğini azalttı. Çinli üreticiler, satışları desteklemek amacıyla fiyatları düşürmek zorunda kaldı, bu da ekonomideki uzun süredir devam eden deflasyon baskılarını artırdı.

(*) Deflasyon, genel fiyat seviyesinin belirli bir zaman aralığında sürekli olarak düşmesi anlamına gelir. Enflasyonun tersidir. Enflasyonda fiyatlar artarken, deflasyonda fiyatlar düşer. Bu durum, mal ve hizmetlerin ucuzlaması olarak görülebilir.