Bursa'nın Yıldırım ilçesinde Yıldırım Belediyesi'nin desteğiyle 2016 yılında kurulan Yıldırım Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, kadınların üretime katılmasını sağlayarak hem yurt içinde hem de yurt dışında talep gören konfeksiyon ürünleri imal ediyor.
Kadınların Hayatına Dokunan Bir Girişim
Kooperatif bünyesindeki tekstil atölyesinde çalışan 40 kadın, ağırlıklı olarak kadın kıyafetleri, çocuk giysileri ve kişiye özel konfeksiyon ürünleri üretiyor. Bu ürünler, Bursa'daki butik mağazaların yanı sıra Yunanistan ve Rusya gibi ülkelere de ihraç ediliyor.
Kooperatif Başkanı Filiz Bayrak, ev kadınlarını üretime kazandırmak için yıllardır hayal kurduğunu ve bu hayalini kooperatifle hayata geçirdiğini belirtti. "Kooperatifimiz, kırsal bölgeden gelen, okuma yazması olmayan ya da daha önce iş hayatına atılmamış kadınlar için çok önemli bir fırsat oldu," diyen Bayrak, ev hanımlarına dikiş eğitimi vererek onların hayatlarını değiştirmeye başladıklarını anlattı.
Kadınlardan İlham Alan Bir Marka: Parla
Atölyede sipariş üzerine farklı markalar için üretim yapan kadınlar, bir süre sonra kendi markalarını kurmaya karar verdi. Bayrak, "Kadınların parlamasını simgeleyen 'Parla' adını verdiğimiz markamızda, 3 yıldızla kadınların gücünü temsil ediyoruz," dedi.
Hedef Daha Fazla Kadına İstihdam
Kooperatif, şu anda 40 kadına istihdam sağlarken, hedeflerini 100 kadın olarak belirlemiş durumda. Evden çalışmak isteyen kadınlara da iş imkanı sunduklarını belirten Bayrak, Yıldırım Belediyesi ve Bursa Ticaret İl Müdürlüğü'nden büyük destek gördüklerini ifade etti.
"Bu atölye bizim için altın tepside sunulmuş bir fırsat," diyen Bayrak, kadınların daha güçlü ve mutlu hissettiklerini vurguladı. Gelecekte daha fazla projeyle kadınların üretimde daha büyük bir yer almasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Kadınlardan Ekonomiye Güçlü Bir Katkı
Bursa'daki bu kooperatif, kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmalarına destek olurken, aynı zamanda yerel ve uluslararası pazarlarda üretim gücünü artırarak başarılı bir model oluşturuyor.