New England Journal of Medicine yakın zamanda, çoğunlukla hamburger, patates kızartması, ranch sosu, donut ve şekerli meyve suyu kutularına dayanan abur cubur diyeti nedeniyle görme yetisini kaybeden 12 yaşındaki bir çocuğun vakasını belgeledi. Çocuğa otizm teşhisi konmuştu ve belirli yiyeceklere karşı aşırı bir fobi geliştirdiği için ebeveynleri, ona hayati besinleri dahil etmeyi oldukça zor bulmuştu.
Görme Kaybının Başlangıcı
Çocuk, yılın başlarında sabah ve akşam saatlerinde görme sorunları yaşamaya başladı. Ancak, günün diğer saatlerinde görme yetisi normaldi. Görme kaybı hızla ilerleyerek altı hafta içinde çocuğun yalnızca ebeveynlerinin yardım etmesiyle hareket edebilmesine neden oldu. Bir gece, göremediğini bağırarak uyandı.
Beslenme Eksiklikleri
Ebeveynleri çocuğu hastaneye götürdü ve yapılan testler, çocuğun optik sinirlerinin sağlığı için gerekli olan hayati besinlerden yoksun olduğunu ortaya koydu. Sinirlerin uzun süredir atrofiye başladığı ve hastaneye vardığında tamamen tükenmiş olduğu görüldü. Doktorlar, çocuğa takviye verilse de durumunun ilerlemiş olduğunu ve görüşünü geri kazandırmak için yapılabilecek hiçbir şey olmadığını belirttiler.
"Geri Dönüştürülemez"
Araştırmacılar, "Ne yazık ki hastanın optik atrofisi şiddetliydi. Bu kadar ileri bir aşamada şiddetli görme kaybı geri döndürülemez. Ancak hastalık daha erken bir aşamada tespit edilseydi, beslenme eksikliğini gidermek bazı görme iyileşmelerine yol açabilirdi." şeklinde açıklama yaptı.
Tedavi Süreci
Hastanede çocuğa A, C, D, K vitaminleri, kalsiyum, tiamin, bakır ve çinko takviyeleri verildi. Davranış terapisi ile çocuğa hamburgerlerinin üzerine marul ve peynir yemesi öğretildi. Ebeveynleri, meyve suyu kutularına takviye eklemeye çalıştılar, ancak kısa süre sonra çocuğun bu takviyeleri reddetmeye başladığı görüldü. Ne yazık ki, yapılan bu atılımlar, çocuğun görüşünü geri kazandırmaya yardımcı olamadı.
ARFID Tanısı
Boston Çocuk Hastanesi'ndeki doktorlar, çocuğun Kaçınmacı/Kısıtlayıcı Gıda Alımı Bozukluğu (ARFID) olduğunu belirtti. Bu bozukluk, otizmli çocukların yaklaşık yarısını farklı derecelerde etkileyebilen bir yeme bozukluğudur. Bu vakadaki durum aşırıydı, ancak benzer vakalar daha önce Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde de bildirilmişti.
Bu trajik olay, sağlıklı beslenmenin önemini ve özellikle çocukların besin eksikliklerinden kaynaklanabilecek ciddi sağlık sorunlarını bir kez daha gözler önüne seriyor.