Malum efendim yaklaşık 1 hafta önce, Kanal26 ekranlarında ‘Sürmanşet’ isimli programı sunmaya başladım. Hafta içi her gün saat 12.00-13.00 arasında hem yerel gündemi hem ulusal gündemi değerlendiriyorum dilim döndüğü kadar. Kanal 26 ekranlarında buluşmak dileğiyle diyelim.
Bunu yazarken de amacım program duyurusu yapmak değil aslında. Köşe yazısına ne yazayım bugün diye düşündükçe aklıma programda yaptığım bir yorum geliyor, onun üzerine yazmaya başladım. Son günlerde de en çok ne üzerine konuştum diye düşününce hemen aklıma yapay zeka geldi.
Bildiğiniz üzere TBMM’de Yapay Zeka Araştırma Komisyonu kuruldu. Komisyon başkanlığını ise AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez üstlendi. Ne yapıyor peki bu yapay zeka komisyonu? Hemen anlatayım.
Öncelikle yapay zeka konusunda yasal bir altyapı hazırlığındalar. Çünkü malum yapay zeka hayatımıza çok hızlı girdi ve yararı kadar inanılmaz tehlikeleri de var. Günlük yaşamda kullanıyoruz, iş hayatında kullanıyoruz. Doğru yararlanıldığında gerçekten büyük faydaları var, hayatımızı çok basitleştiriyor.
Gel gelelim DeepFake diye bir olay var ki büyük tehlike. Bir kişinin, bir kare fotoğrafı ile son derece inandırıcı videolar ortaya çıkarabilen uygulamalar mevcut. Bu uygulamalar nedeniyle birçok skandal da yaşandı. İşte bu tehlikelerle mücadele için yasal bir düzenleme şart.
Peki başka neler yapıyorlar. Malum şu anda yapay zeka konusunda tüm dünyada bir yarış söz konusu. Türkiye’nin de bu konuda geride kalmaması çok önemli. Bu kapsamda komisyon üyeleri, üniversitelere giderek yapay zeka konusunda alanında uzman kişilerin görüşlerini dinliyor. Yapay zeka konusunda ortak bir akılla ilerlenmek isteniyor.
Mayıs ortası gibi komisyonun çalışmalarını tamamlaması bekleniyor. Dönmez, çalışmalar neticesinde hazırlanacak raporun sadece mevzuat gereksinimine altyapı oluşturan bir rapor olmayacağını, aynı zamanda yeni iş alanları oluşturmak, veri ekosistemlerini desteklemek, yapay zeka ilkeleri ve etik standartları hazırlamak, yapay zeka ile ilgili Ar-Ge yatırımlarını belirlemek, öncelikli uygulama ve yatırım alanları tespit etmek, yapay zekanın getireceği sosyoekonomik değişimlere hazır olmak, yapay zeka çağına uygun yönetişim mekanizmaları oluşturmak, uluslararası düzeyde iş birliklerini güçlendirmek, yapısal ve iş gücü dönüşümünü hızlandırmak, tersine beyin göçünü artırmak gibi alanlara ışık tutacak bir vizyon belgesi olacağını da söyledi.
50 bin insan kaynağına ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor. Tabii yurtdışında da birçok Türk bu konuda uzmanlaşmış olarak çalışıyor. Onları yeniden ülkeye kazandırmak için de çalışmalar gerçekleştirilecek.
Bu konuda Anadolu Üniversitesi Rektörü Yusuf Adıgüzel de çalışmalar yapmak istediklerini aktardı ayrıca. Çağın gerisinde kalmış bölümleri kapatmak istediklerini ve yapay zeka üzerine bölümler açılabileceğini, Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi kurabileceklerini aktardı.
Hazır TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı da Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez iken bu konuda bir iş birliği yapılabilir. Zaten Eskişehir de bu konu için çok müsait. Türkiye’nin Silikon Vadisi neden Eskişehir’de kurulmasın. Hali hazırda yüksek teknoloji ürünleri ihracatında üst düzey bir performansı var Eskişehir’in. Yapay zeka teknolojileri de Eskişehir’de geliştirilebilir, burada aslan payı Eskişehir’in olabilir. Eskişehir bunun için gerekli altyapıya fazlasıyla sahip. Bu fırsatı kaçırmayalım.