Üniversitelerde 2024-2025 yılı eğitim öğretim yılı başladı. Her yıl kente gelen öğrencilerin ilk durağı olarak bilinen ikinci el eşya satıcıları, bu yıl umduğunu bulamadı. Önceki yıllarda öğrencilerin ev eşyası alabilmek için yarışa girdiği spotçular, bu dönem adeta boş kaldı. Eskişehir’de uzun yıllardır spotçuluk yapan Mecit Özüdoğru, “Bu sene günde 1 parça eşya satan sevinir hale geldi” dedi.
‘GEÇEN SENE YOĞUNLUKTAN KİME BAKACAĞIMIZI ŞAŞIRIYORDUK’
Eskişehir’deki ikinci el eşya satışlarını önceki yıllarla karşılaştıran spotçu Mecit Özüdoğru, bu yıl satışların durma noktasına geldiğini söyledi. Önceki yıllara kıyasla 4’te 1 oranında düşüş yaşandığını ifade eden Özüdoğru, ‘‘Bu sene fiyatlar yüksek olduğu için sezon iyi olmadı. Normalde işlerimiz çok iyi olurdu, Satışlar 4’te 1 e düştü. Öğrenciler, bu yıl genellikle yurtlarda kalmayı tercih ediyor. Yurtlar bayağı doldu, ev fiyatları da yüksek olduğu için piyasa bitik geçti. Ölü bir sezon geçirdik. Geçen yıllardaki sezonlarda, bu vakitler boş oturamıyorduk. Örneğin dükkâna giren bir müşteri ile ilgilenirken başka bir müşteri daha girip, eşyayı tutup, ‘Bunu ben alacağım’ diyordu. Yoğunluktan kime bakacağımızı şaşırıyorduk, ilgiye yetişemiyorduk ve gece yarılarına kadar çalışmak zorunda kalıyorduk. Bu sene öyle bir şey yok, günde 1 parça eşya satan sevinir hale geldi. Bu durumun birden fazla sebebi var. Örneğin, bu sene eşyalı evlerin artması da spotçuları etkiliyor. Ev sahipleri birkaç yıl boyunca aynı eşyaları ev ile birlikte kiraladığı için sürkilasyon sağlanmıyor. Bu da bizim işlerimizi etkiliyor. İnsanların alım gücünün düşmesi de bizi kötü etkileyen etkenler arasında. Mesela alınan maaşı 17 bin lira olarak varsayarsak, evladının 15-20 bin liralık kirasını ödemekte zorlanıyor. Bu da kiraya çıkan öğrenci sayısına ve haliyle spotçulara kötü yansıyor” dedi.
‘SPOTÇU SAYISININ ARTMASI PİYASAYI KÖTÜ ETKİLİYOR’
Bu yıl ikinci el eşya satışlarında yaşanan durgunluğa rağmen gelecek yıllarda bu durumun yeniden tersine döneceğini düşündüğünü belirten Mecit Özüdoğru, bu yıl için karamsar olduklarını ifade etti. Her yıl üniversitenin ilk aylarında yurtlardan ayrılarak kiralık ev bakan öğrencilerin kısa süreli bir yoğunluk oluşturduğunu dile getiren Özüdoğru, “Önümüzdeki günler için umudumuz olup, olmadığı soruluyor. Öğrenciler her yıl genellikle ilk olarak yurda yerleşiyorlar ama en az yüzde 30’luk kısım yurdu beğenmeyip, kendi evlerine çıkıyordu. Bu yıl da öyle bir durum olacağını bekliyoruz ama spotçu sayısı da arttı. Mesela geçen sene 500 spotçu varsa, bu yıl yaklaşık bin spotçu var. Bu da piyasanın yavaş olmasında büyük etken oluyor ve ne olacağını bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘UCUZ EŞYA DEĞİL KALİTELİ EŞYA ALIN’
Mecit Özüdoğru, yaptığı konuşmanın ardından öğrencilere eşya alma tavsiyelerinde de bulundu. Tasarruf yapmak için ucuz eşya almanın çok doğru olmadığının altını çizen Özüdoğru, “Bu günlerde 1+1 evler ortalama 30 bin liraya kurulabiliyor. Daha ucuza mal edenler de oluyor ama eşyalar biraz daha kullanışsız olabiliyor. Öğrencilere tavsiyem, ‘Ucuz olsun kolay alalım’ demesinler. Eşya alırken 1-2 bin lira kar etmek isterken daha zararlı çıkıyorlar. Eşyaları uzun yıllar kullanmayı hedeflerlerse, daha karlı olacaklardır çünkü ucuz eşya diğerlerinden daha eski olduğu için çabuk bozuluyor” şeklinde konuştu.
Spotçular öğrenciden umduğunu bulamadı
Eskişehir’de her yıl binlerce öğrencinin ev eşyası tedarikini sağlayan ikinci el eşya satıcıları, bu dönem neredeyse hiç satış yapamadı.
Yorumlar