Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, serviks kanseri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Serviks (rahim ağzı) kanserinin, dünya genelinde meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra dördüncü en sık görülen kanser türü olduğunu ifade etti. Türkiye'de ise bu kanser türünün onuncu sırada yer aldığını belirten Bildirici, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre dünya çapında 662 bin yeni vaka ve 348 bin ölüm yaşandığını aktardı. Türkiye'de ise serviks kanserinin görülme sıklığının yüz binde 4,5 olduğunu ve her yıl yaklaşık 2.374 kadına bu tanının konduğunu vurguladı.

Serviks kanserinin neredeyse tamamının Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonları nedeniyle oluştuğunu belirten Bildirici, HPV enfeksiyonunun herkeste kansere neden olmadığını, ancak kalıcı enfeksiyonun kanserin temel nedeni olduğunu söyledi. Bu yüzden, HPV taramaları, Pap Smear testi ve pelvik muayenelerle erken teşhis mümkün. Bildirici, “Serviks kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü bu hastalık için tarama yapılmasını öneriyor. Ülkemizde ise 30-65 yaş arasındaki sağlıklı kadınlar 5 yılda bir HPV-DNA testiyle taranıyor” dedi. Bu testler, Sağlıklı Hayat Merkezleri, KETEM ve Aile Sağlığı Merkezleri gibi yerlerde ücretsiz yapılırken, kırsal ve dezavantajlı bölgelerde de mobil araçlarla hizmet verildiğini belirtti. Serviks kanseri erken evrede cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilirken, ileri evrelerde ise radyoterapi ve kemoterapi uygulanmaktadır.

Bildirici, ayrıca HPV aşılarının yüksek koruyuculuğa sahip olduğunu ve 9-14 yaş aralığındaki çocuklar için önerildiğini belirterek, düzenli tarama testlerinin, güvenli cinsel ilişki, sigara kullanımının önlenmesi ve erkeklerin sünnet edilmesinin, serviks kanserinden korunmada önemli faktörler olduğunu sözlerine ekledi.