SAĞLIK & YAŞAM

Sağlıktan çok görünüm kaygısıyla dişlere müdahale ediliyor

Estetik diş müdahalelerinin giderek daha popüler hale geldiğini belirten uzmanlar beyaz ve düzgün dişlerin özgüven artırıcı etkisi nedeniyle özellikle gençler arasında daha çok tercih edildiğini söylüyor.

Sosyal medyanın beyaz, düzgün ve parlak dişlerin çekici bir görünümün parçası olduğu fikrini yaygınlaştırdığını ifade eden Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Sağlıktan çok görünümün önemine dair toplumsal bir simülasyon oluşturuluyor.” dedi. Diş beyazlatma, lamine ve şeffaf plak uygulamalarının en çok talep gören işlemler arasında yer aldığını dile getiren Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, bilinçsiz yapılan uygulamaların diş minesine zarar verebileceği ve diş kaybına yol açabileceği konusunda uyardı. 

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, estetik kaygıyla dişlere müdahale edilmesinin nedenleri ve sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.

Güzellik algısı ve erişim kolaylığı estetik diş müdahalelerini popüler hale getiriyor!

Estetik diş müdahalelerinin görünüm ve özsaygı, medya ve sosyal medya etkisi, erişilebilirlik ve fiyatlar, teknolojik gelişmeler gibi nedenlerle popülerlik kazandığını dile getiren Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Toplumda ‘güzel’ bir gülüşün kişisel ve profesyonel hayatta başarıyı artırdığına dair bir algı bulunuyor. İyi bir diş estetiği, bireylerin özgüvenini artırarak sosyal etkileşimlerini olumlu yönde etkileyebiliyor.” dedi.

Sosyal medya platformlarında estetik algıları şekillendiren içeriklerin, beyaz, düzgün ve parlak dişlerin çekici bir görünümün parçası olduğu fikrini yaygınlaştırdığını ifade eden Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Sağlıktan çok görünümün önemine dair toplumsal bir simülasyon oluşturuluyor. Bununla birlikte diş estetiği hizmetlerinin giderek daha geniş kitleler tarafından erişilebilir hale gelmesi bu müdahalelerin popülerliğini artırıyor. Ayrıca daha az invaziv, hızlı, teknolojik imkanların artması, ağrısız yöntemlerin geliştirilmesi, estetik müdahaleleri daha cazip hale getiriyor.” şeklinde konuştu.

En popüler işlem diş beyazlatma…

En çok talep gören estetik diş müdahalelerinin başında diş beyazlatma işlemi olduğunu aktaran Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Estetik açıdan kolay, nispeten uygun maliyetli ve sonuçları hızlı olduğu için en çok tercih edilen işlemlerden biridir.” dedi.

Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz diğer işlemleri ise şöyle açıkladı:

Diş yüzeyindeki şekil ve renk bozukluklarını düzeltmek için sıklıkla porselen lamine ve kompozit bonding kullanılır. Minimal invazivdir ve doğal görünümlü sonuçlar sağlar. Özellikle gençler ve genç yetişkinler arasında düzgün dişlere sahip olma amacıyla diş teli ve şeffaf plaklar tercih edilir. Zirkonyum ve e-max kronlar daha doğal ve estetik bir görünüm sağladığı için klasik metal destekli kronlara alternatif olarak popülerdir. Gummy smile (fazla görünen diş eti) düzeltmeleri de tercih edilen bir başka işlemdir ve lazerle veya cerrahi yöntemlerle yapılır.”

Sosyal medya etkisiyle gençler diş estetiğine yöneliyor!

Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, estetik diş müdahalesine başvurma nedenlerinin yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde 18-30 yaş aralığında özellikle sosyal medya etkisinin görüldüğüne dikkat çekti. 30-50 yaş aralığında iş yaşamında daha etkili bir görünüm hedefiyle veya zamanın getirdiği bazı değişiklikleri ortadan kaldırmak için tercih edildiğini aktaran Prof. Dr. Bellaz, 50 yaş üstünde ise daha çok doğal dişlerin korunması ve protezlerin estetikle uyumlu hale getirilmesi için başvurulduğunu söyledi.

Estetik kaygıyla yapılan diş müdahalelerinin altında bazı toplumsal ve kültürel etkiler olduğu değerlendirmesini yapan Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, bu etkileri şöyle açıkladı:

“Güzellik standartları değişiyor. Parlak ve düzgün dişler, sağlıklı ve çekici görünümün simgesi haline geldi. Güzel bir gülüşün, kariyer fırsatlarını, diğer insanlarla etkileşimi ve sosyal kabulü artırdığı düşünülüyor. Özellikle küreselleşme ve sosyal medya etkisiyle, batı odaklı ‘ideal gülüş’ anlayışı ve dişlerin daha beyaz görünümü talebi tüm dünyaya yayıldı.”

Yanlış uygulamalar diş kayıplarına bile neden olabiliyor!

Zorunlu haller dışında estetik kaygıyla dişlere müdahale etmenin bireyin özgüvenini artırarak psikolojik faydalar sağlayabildiğini, dişlerin ve ağız yapısının düzenlenerek çiğneme ve konuşma işlevlerinin iyileştirebildiğini dile getiren Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, bu avantajlarının yanında birçok dezavantajı bulunduğunu da sözlerine ekledi:

Beyazlatma gibi işlemler diş minesini zayıflatabilir, bu da dişlerde hassasiyete neden olabilir. Hatalı uygulamalar diş etinde iltihaplanma riskini artırabilir. Özellikle bonding gibi işlemler düzenli bakım yapılmazsa çabuk aşınabilir. Bunlara ek olarak diş kayıplarına kadar giden sorunlar ortaya çıkabilir. Tedavi amacıyla yapılan girişimler dişlerde bazı madde kayıplarını gerektirebiliyor. Bunun yanında hasta veya hekimden kaynaklanan sebeplerle dişlerde tedavi komplikasyonları çıkabiliyor, yapılan restorasyonların yıllar içinde tekrarlanması gerekebiliyor. Her tekrarda komplikasyon ve kayıp oranları artıyor. Ömür süreleri çok uzadığı için de sadece kozmetik amaçla yapılan tedaviler, bu kişilerde yaşlılık yıllarında sorunların artması ile sonuçlanabilir.”

Sağlıklı sonuçlar için bilinçli davranılmalı! 

Bazı yanlış bilgilerin de diş estetiği işlemlerinin yaygınlaşmasına katkı sağladığına vurgu yapan Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Beyazlatma işleminin kalıcı olduğu zannedilir. Oysa beyazlatma işlemi etkili olsa da, diyet ve alışkanlıklara bağlı olarak renklenme geri dönebilir. Aynı şekilde lamineler de her diş yapısına uygun değildir. Uygulama öncesi diş sağlığının detaylı şekilde değerlendirilmesi gerekir.” dedi.

Lamine yapılırken diş kesimi gerekmediği inanışını da değerlendiren Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Medya ve sosyal platformlarda reklam amaçlı olarak bu işlemin çok kısa sürede ve dişten hiç aşındırma yapmadan yapıldığı gibi bir izlenim oluşturuluyor. Çok az ve tek lamine vakalarında bu gerçekleşebilse de çoklu uygulamalarda kesim yapılması gerekebilir.

Estetik diş müdahaleleri, sadece görünüme değil, bireylerin psikolojik ve sosyal refahına da dokunan bir alan. Ancak bu süreçlerin bilinçli yapılması, sağlıklı sonuçlar için hayati önem taşıyor.”

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }