ESKİŞEHİR

Sağlıklı Hayat Akademisi (SAHA) ile Sağlık Okuryazarlığı Artırılıyor

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Sağlıklı Hayat Akademisi (SAHA) ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, Sağlıklı Hayat Merkezleri’nin bireyleri ve toplumu sağlığa yönelik risklerden korumak, sağlıklı yaşam tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere erişimi kolaylaştırmak amacıyla kurulduğunu belirtti.

İlimizde biri Tepebaşı, ikisi Odunpazarı ilçesinde olmak üzere toplam üç Sağlıklı Hayat Merkezi’nin aktif olarak hizmet verdiğini ifade eden Bildirici, “Koruyan, Geliştiren ve Üreten Sağlık Modeli” ile “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı Programı” kapsamında sağlıklı yaşam eğitimleri ve danışmanlık hizmetlerinin sunulduğunu belirtti. Bu kapsamda, sağlıklı bir toplumun oluşturulmasının hedeflendiğini dile getirdi. 
Doç. Dr. Yaşar Bildirici; Bu merkezlerde aile hekimliği hizmetlerini desteklemenin yanı sıra, diyetisyenlik, psiko-sosyal destek, fizyoterapi, çocuk gelişimine yönelik hizmetlerin erişilebilirliğini artırmanın amaçlandığını söyledi. Ayrıca, tütün ve benzeri bağımlılık yapıcı maddelerin yol açtığı sağlık riskleriyle mücadele etmek, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak, obezite ile mücadele etmek ve ruh sağlığını koruyarak toplumun yaşam kalitesini yükseltmek gibi hedeflerin ön planda olduğunu ifade etti.
Sağlık okuryazarlığını artırarak bireylerin sağlık hizmetlerinden daha etkin yararlanmalarını sağlamak amacıyla “Sağlıklı Hayat için SAHA’dayız” sloganıyla Sağlıklı Hayat Akademisi (SAHA) Projesi’nin başlatılacağını belirten Bildirici, Eskişehir’de ilk Sağlıklı Hayat Akademisi’nin 3 Nisan 2025 itibarıyla faaliyete geçeceğini duyurdu. Bu akademinin, toplumun sağlık okuryazarlığının artırılmasında, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde önemli bir rol üstleneceğini söyledi.
Sağlıklı Hayat Akademisi’nin toplumun sağlıklarını koruma, geliştirme ve yönetme becerilerini güçlendirecek bir yapı olarak görev yapacağını belirten Bildirici, koruyucu sağlık davranışlarının yaygınlaşmasını sağlayarak kronik hastalıkların önlenmesi ve erken yönetimine katkı sunacağını ifade etti. Bu sayede hem bireylerin yaşam kalitesinin artacağını hem de sağlık sisteminin yükünün azalacağını belirtti.
Ayrıca, ruh sağlığı destek hizmetleriyle stres, bağımlılık ve aile içi iletişim gibi alanlarda toplumun psikososyal dayanıklılığının güçlendirilmesinin amaçlandığını dile getiren Bildirici, dezavantajlı gruplara yönelik özel hizmetlerle sağlık eşitsizliklerinin azaltılacağını vurguladı. Kültürel açıdan uyumlu eğitim içerikleriyle kalıcı davranış değişiklikleri sağlanmasının hedeflendiğini ifade etti.
Son olarak, sağlık profesyonelleri ile toplum arasında güçlü bir etkileşim köprüsü kurarak toplumsal katılımın ve sağlık bilincinin artırılmasına katkı sunmayı amaçladıklarını belirten Bildirici, Sağlıklı Hayat Akademisi’nin bu alanda önemli bir mihenk taşı olacağını sözlerine ekledi.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }